Skip to content
Robottikäsi ja ihmisen käsi kohtaavat

Robotiikka ja älyteknologia sosiaali- ja terveydenhuollossa RoboSoteLab

1.1.2024 - 31.12.2025

Terveys- ja hyvinvointialat

Robotiikan ja älyteknologian ratkaisujen hyödyntäminen tarjoaa monia mahdollisuuksia tukea ikääntyneiden itsenäistä ja turvallista elämää sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten työtä ja palvelutarjontaa niin kotiympäristöissä kuin palvelukodeissa. Oamk on ollut pitkään mukana robotiikan kehittämisessä teollisuudessa. Tulevaisuudessa näiden ratkaisujen käyttö tulee yleistymään myös hyvinvointialalla.

Hankkeen tavoite

Hankkeen tarkoituksena on luoda valmiuksia ja edellytyksiä uusien teknologisten ratkaisujen syntymiselle, edistää uudenlaisen teknologian käyttöönottoa sekä mahdollistaa yrityksille digitaalisten ratkaisujen soveltamisen ja kehitysvaiheen testaamisen todellisuutta vastaavissa sosiaali- ja terveysalan testaus- ja kokeiluympäristöissä.

Hanke kuuluu OYSTER – digitaalisen terveyden liike-elämän vahvistaminen -kehittämiskokonaisuuteen.

OYSTER kehittämiskokonaisuuteen kuuluvat seuraavat osahankkeet:

  • 1a) Elinkeinoelämälähtöisen TKI-toiminnan & osaamisen kehittäminen
  • 1b) Robotiikka ja älyteknologia terveydenhuollossa
  • 2) Mobiiliyksikkö
  • 3) Health & Life Science hautomo

Hanke kuuluu myös Oulun innovaatioallianssi (OIA) ja OuluHealth -yhteistyöhön. Innovaatioallianssin kumppaneita ovat Oulun kaupunki, Oulun yliopisto, Oulun ammattikorkeakoulu, Koulutuskuntayhtymä OSAO, Luonnonvarakeskus, Teknologian tutkimuskeskus VTT, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri sekä Technopolis Oy.

Hankekokonaisuuteen sisältyy sekä kehittämis- että investointihankkeet, joiden tavoitteena on luoda Kontinkankaan kampukselle monipuolinen robotiikan ja älyteknologian opetus-ja testilaboratorio Pohjois-Pohjanmaan teknologian yritysten sekä Oulun ammattikorkeakoulun ja koulutuskuntayhtymä OSAOn tarpeisiin.

Kehittämishankkeessa tavoitteena on suunnitella ja toteuttaa robotiikkaa ja siihen liittyvää älyteknologiaa hyödyntävä alueellinen yhteiskehittämisen toimintamalli. Investointihankkeen tarkoituksena on suunnitella ja toteuttaa robotiikkaa ja siihen liittyvää älyteknologiaa hyödyntävä tki-ympäristö.

Toimenpiteet

Kehittämishankkeessa toimenpiteet työpaketeittain:

  • TP 1: Vaatimusmäärittely ja tiedonhankinta (state of the art)
  • TP 2: Benchmarking, verkostoituminen
  • TP 3: Tutkimus- ja kehityspilottien (käyttäjäryhmäpilotit) suunnittelu ja toteutus.

Investointihankkeessa ympäristön suunnittelun ja toteuttamisen työvaiheet:

  1. Testaus- ja kokeiluympäristön vaatimusmäärittely (tunnistamisvaihe)
  2. Valinta- ja investointivaihe
  3. Toteutus- ja seurantavaihe.

Tulokset

Työpakettikohtaiset tuotokset ovat:

  • TP 1: Kuvaus kohteena olevien teknologisten ratkaisujen käyttötarpeista ja -mahdollisuuksista, robotiikka-älyteknologiaympäristön vaatimuksista sekä kuvaus robotiikka-älyteknologiaympäristöön investoitavista ja käytettävistä laitteista ja palveluista.
  • TP 2: Suunnitelma ja raportti vierailu- ja vertailukohteista.
  • TP 3: Pilotointidokumentti sekä kuvaus tki-ympäristön palveluvalikoimasta.

Ympäristön toteuttamiseen liittyvät tuotokset:

  1. Testaus- ja kokeiluympäristön vaatimusmäärittely: vaatimusmäärittely testausympäristössä käytettävälle ja eri toimijoita osallistavalle robotiikkaan perustuville teknologioille. Selvitys olemassa olevista robotiikkaratkaisuista ja miten näitä teknologioita ja niihin liittyviä sovelluksia voidaan hyödyntää tki-ympäristössä sekä mitä investointeja tarvitaan tarpeita vastaavan ympäristön toteuttamiseksi.
  2. Valinta- ja investointivaihe: hankintasuunnitelma ja hankittavien laitteiden ja ohjelmistojen kilpailutus ja hankintapäätös.
  3. Toteutus- ja seurantavaihe: hankittujen ratkaisujen käyttöönotto sekä käyttö- ja ylläpitosuunnitelma.

Kaikkien työpakettien tulokset kootaan yhteen, minkä pohjalta laaditaan toimintamalli robotiikan hyödyntämiseksi sosiaali- ja terveysalalla. Konkreettisena tuloksena on kehitetty tki-ympäristö (Oamk Simlabin ja OSAOn robotiikkalaboratorion tiloihin) robotiikan ja älyteknologian käyttöönottamiseksi sosiaali- ja terveysalalla.

Hankkeen rahoitus ja toteutus

Hanke on Euroopan unionin osarahoittama ja rahoituksen on myöntänyt Pohjois-Pohjanmaan liitto. OIA yhteistyöhön liittyen myös Oulun kaupunki osallistuu osarahoituksella hankkeen rahoittamiseen.

Oulun ammattikorkeakoulu koordinoi hanketta. Koulutuskuntayhtymä OSAO osallistuu hankkeen toteutukseen.