Skip to content
Kuvituskuva, jossa henkilö pitelee tablet-tietokonetta kädessään vihreän taustan edessä. Tabletin näyttö hehkuu ja sen ympärillä on teknologiaa kuvaavia graafisia elementtejä.

OSAAJAVERKKO  – Osaamisella ja verkostoilla hiilineutraaliin tulevaisuuteen

1.8.2023 - 31.12.2025

Maa- ja metsätalousalat

Kohti hiilineutraalia tulevaisuutta

Maaseudun yritykset ovat alati muuttuvan toimintaympäristön myllerryksessä. Bio- ja kiertotalous, digitalisaatio, ilmastonmuutokseen varautuminen ja tuotannon hiilineutraaliustavoitteet näkyvät jo nyt jokaisen yrityksen arjessa. Muutos haastaa pysymään ajan tasalla. Vastaamme tähän haasteeseen OSAAJAVERKKO-hankkeessa verkostomaisella ja käytännönläheisellä lähestymistavalla.

Tavoitteemme on lisätä Pohjois-Pohjanmaan yritysten ja luonnonvara-alan oppilaitosten henkilöstön osaamista ilmastonmuutokseen reagoimisessa ja tuotannon hiilineutraalisuudessa, bio- ja kiertotaloudessa sekä digitalisaation hyödyntämisessä. Lisäksi pyrimme lisäämään oppilaitosten ja yritysten välisiä verkostoja ja yhteistyötä sekä kehittää toimintamallin käytäntölähtöisen innovaatiotoiminnan edistämiseksi näissä verkostoissa.

Suuntaamme huomiomme myös tulevaisuuteen pohtimalla, miten alueen maaseutuyrityksen voivat yhteistyöllä ja osaamisen kehittämisellä tukea alueen maaseudun elinvoimaisuutta.

Hankkeen toimenpiteet

Käynnistämme toimintamme alueellisilla työpajoilla, joiden pohjalta koostamme suunnitelman koulutuksia ja verkostoitumistilaisuuksia varten. Lopputuloksena kehitämme jatkuvan ja käytäntölähtöisen oppimisen mallin.

Tässä kattava kuvaus hankkeen keskeisistä toimenpiteistä:

  1. Alueelliset työpajat: tulevaisuuskuvat ja osaamisen kehittämissuunnitelmat
    Hankkeen alussa tuotetaan yrittäjien ja oppilaitosten henkilöstön yhteisiä tulevaisuuskuvia oppilaitoksissa järjestettävissä työpajoissa. Niiden pohjalta linjataan hankkeessa toteutettavien koulutusten tarkemmat teemat ja sisällöt. Tavoite on valita sisältöjä, jotka aidosti vastaavat yritysten tarpeisiin ja tukevat siirtymistä kohti entistä kestävämpää yritystoimintaa.
  2. Koulutukset ja verkostoituminen
    Hankkeessa järjestetään koulutuksia yhdessä määritetyistä teemoista. Koulutukset voivat olla lähitapaamisia, lyhyitä tietoiskuja verkossa tai laajempia luentosarjoja. Kaikissa koulutuksissa korostuu käytännönläheinen verkostomainen oppiminen. Verkostoitumista ja osaamisen siirtoa oppilaitosten ja niiden erilaisten verkostojen välillä vahvistetaan muodostamalla eri oppilaitosten henkilöstöstä teemakohtaisia pienryhmiä, jotka toimivat pääasiassa verkossa. Pienryhmissä jaetaan tietoa ja hyviä käytänteitä ja saadaan vertaistukea.
  3. Jatkuvan oppimisen ja käytäntölähtöisen oppimisen malli
    Hankkeessa luotava jatkuvan oppimisen ja käytäntölähtöisen innovaatiotoiminnan malli perustuu yhteistyöhön yritysverkostoissa, oppilaitosten henkilöstön verkostoitumiseen ja verkostojen kohtauttamiseen sekä oppilaitosympäristöjen toimintaan demonstraatioympäristöinä.

Hankkeen tuloksena osaaminen lisääntyy yrityksissä ja oppilaitoksissa. Hankkeessa luomamme toimintamalli kannustaa jatkuvaan oppimiseen ja tehostaa kehittämistoimintaa, mikä tuottaa pysyvää kilpailuetua kestävällä tavalla toimimisesta alueen yrityksille. Yhteistyö lisääntyy yritysten ja oppilaitosten välillä ja myös oppilaitosten kesken. Jaettu asiantuntijuus ja profiloituminen vahvistavat oppilaitosten toimintaa.