Siirry sisältöön
Käsi maastossa pitelemässä biohiiltä

Hiilestä on moneksi – lähituotantoa vihreässä siirtymässä (Biohiilen Aika)

1.1.2024 - 31.12.2026

Maa- ja metsätalousalat

Biohiilen aika -ryhmähankkeen tavoitteena on tukea alueen vetovoimaisuutta, luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja vaikuttaa erityisesti maatalouden kasvihuonekaasupäästöihin luomalla uusia maaperän hiilivarastoja.

Ajankohtaista

Tavoitteet

Biohiilen tuotantoa erilaisista raaka-aineista on monissa tutkimuksissa selvitetty, mutta edullinen biohiilen tuotantoketju ja käyttökokemukset puuttuvat, jotta biohiili voisi laajemmassa mitassa toimia maankäytössä hiilivarastona, kierrätysravinteiden käytön tehostajana, ympäristöviisaan viljelyn tukijana ja lisäksi monissa muissa käyttökohteissa.

Hankkeella on monivaikutteisia tavoitteita, joilla pystytään vähentämään ihmisen aiheuttamaa ympäristökuormaa sekä luomaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia etenkin entisille turvetuotantoalueille.

Hankkeen päätavoitteena on edistää aikaisempiin tutkimuksiin, kokeiluihin ja hanketyöhön perustuvaa osaamista biohiilen tuotannosta ja käytöstä maatalouden, viherrakentamisen ja ympäristönhoidon keinona vähentää maankäytön kasvihuonekaasupäästöjä ja luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Hankkeen toisena päätavoitteena on selvittää, miten entisiä turvetuotantoalueita ja turvemaita, jotka eivät sovellu ennallistamiseen, voidaan hyödyntää biohiilen tuotannossa ja käytössä.

Toimenpiteet ja tulokset

Hankkeessa kehitetään biohiilen tuotantoa, tuotteita ja käyttömahdollisuuksia monialaisen yhteistyön kautta.

Hankkeessa saadaan avointa ja uutta tietoa biohiilen arvoketjun eri osa-alueista, liiketoimintamahdollisuuksista ja uusista tuotteista. Tieto jalkautetaan toimijoille julkaisujen, raporttien, työpajojen ja maastokäyntien muodossa sekä pk-sektorin neuvonnan kautta.

Seuraa myös hankkeen LinkedIn-tiliä!

Rahoitus ja yhteistyö

Hiilestä on moneksi – lähituotantoa vihreässä siirtymässä (Biohiilen aika) -hanke on Euroopan unionin osarahoittama kolmivuotinen ylimaakunnallinen ryhmähanke, jonka päätoteuttaja on Oulun yliopisto ja osatoteuttajat ovat Oulun ammattikorkeakoulu, Vaasan yliopisto, Luonnonvarakeskus, Utajärven kunta ja Maaseudun sivistysliiitto ry. Rahoituksen on myöntänyt Pohjois-Pohjanmaan liitto, Pohjanmaan liitto sekä Oulun innovaatioallianssi.