FUAVE – Finnish UAV Ecosystem (Suomen UAV-ekosysteemi)
1.7.2020 - 31.12.2022
Tietojenkäsittely ja tietoliikenneMiehittämättömien ilma-alusten (UAV) hyödyntäminen kasvaa valtavaa vauhtia. FUAVE-konsortion monitieteinen perustavoite on perustaa uusi tutkimus-, kehitys- ja innovaatiokumppanuusverkosto tai -ekosysteemi tukemaan suomalaisen osaamisen, osaamisalueiden ja liiketoiminnan kehittymistä tulevaisuuden miehittämättömään ilmailuun ja sen sovelluksiin liittyen. Hanke on päättynyt.
Päätoimenpiteet
- Verkostoituminen ja yhteinen kehitys
- Toimintaperiaatteiden määrittäminen testialueille kaupunki- ja maaseutualueilla
- Uusimman teknologian ja kaupallisten sovellusten esittelyt
- Yleisen tietoisuuden lisääminen uusista droonipalveluista
- Suomalaisten yritysten tukeminen johtaviksi toimijoiksi uusien droonituotteiden ja -palveluiden kehittämisessä
UAV-testialueet
UAV-testialueet toimivat Living Lab -ympäristöinä kaupunki- ja maaseutualueilla. Nämä alueet tarjoavat yhden luukun palvelun miehittämättömän ilmailun tutkimukseen, liiketoimintaan ja sovelluksiin. Näitä testialueita voidaan hyödyntää testaukseen, tutkimukseen ja demonstraatioihin. Tavoitteena on kehittää turvallisia, suojattuja ja kaikissa sääolosuhteissa toimivia UAS-teknologioita ja edistää skaalautuvia kaupunki-/maaseutuliikenteen ratkaisuja.
Tällä hetkellä testialueiden suunnitteluun kuuluvat seuraavat alueet:
- Oulu-Hailuoto (EFD682)
- Helsinki Jätkäsaari
- Helsinki-Itäinen lentoasema
- OuluZone
- Savukoski
- Sjökullan testikenttä
Yhteistyössä
Konsortiota johtaa Maanmittauslaitoksen paikkatietokeskus (FGI), ja siihen kuuluvat Oulun yliopisto, VTT, Oulun ammattikorkeakoulu ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu. Hanketta rahoitti Suomen akatemia.