Siirry sisältöön
Arctic Food Lab / Oulu2026 pitkä pöytä

Arctic Food Plus

1.9.2024 - 31.10.2026

Kauppa

Ruokamatkailu tarjoaa parhaimmillaan matkailijalle elämyksellisiä ja osallistavia kokemuksia, ja sen kautta voidaan kehittää matkailualueiden vetovoimaisuutta paikallisuus, vastuullisuus ja ympärivuotisuus huomioiden. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa Euroopan kulttuuripääkaupunkivuosi, Oulu2026, ja sen mukanaan tuoma lisääntynyt asiakasmäärä on erinomainen tilaisuus tuoda esiin myös alueen ruokamatkailupotentiaalia. Ruokamatkailun kehittäminen onnistuneesti vaatii kuitenkin asiakasymmärrystä, vahvaa viestintää, tarinoiden merkityksen ymmärtämistä sekä alan toimijoiden osaamisen lisäämistä ja yhteistyötä. 

Tavoitteet

Hankkeen tavoitteena on selvittää, millainen asiakas alueelle tuleva ruokamatkailija on, rakentaa yhteinen tarina, jota haluamme hänelle kertoa ja saada yritykset hyödyntämään tarinallisuutta toiminnassaan. Tavoitteena on, että yhteinen Arctic Food Lab -tarina on helposti yritysten hyödynnettävissä eri tavoin, kuten viestinnässä, sosiaalisen median sisällöissä ja tuotepakkauksissa. Hankkeessa pyritään siihen, että yritykset ymmärtävät tarinallistamisen hyödyt ja mahdollisuudet, sekä voivat tehdä yhteisestä tarinasta oman tarinansa. Hankkeen tavoitteena on myös yritysten parempi ymmärrys asiakkaasta ja asiakkaan kulkemasta ostopolusta.

Hankkeen tavoitteena on lisätä ruoka- ja matkailutoimijoiden verkostoitumista ja edesauttaa uusien ruokamatkailukonseptien syntymistä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Tavoitteena on, että Arctic Food Lab -verkosto kasvaa (erityisesti Kainuussa) ja on elinvoimainen, sekä sen jäsenet tuntevat oman osallistumisensa mahdollisuudet. Arctic Food Corner -tilaisuuksilla tavoitellaan yritysten osaamisen kasvamista liittyen asiakasymmärrykseen, tarinallistamiseen ja sen viemiseen käytännön tasolle, kuten viestintään tai palvelukonsepteihin. Tavoitteena on, että yritykset tutustuvat erilaisiin työkaluihin ja menetelmiin, joita voidaan hyödyntää myös ruoka- ja matkailutoimijoiden yhteiskehittämisessä.

Toimenpiteet

Hankkeessa rikastetaan olemassa olevia asiakasprofiileja Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun näkökulmasta, sekä luodaan asiakastiedon pohjalta asiakaspersoonia. Hankkeessa jatketaan Arctic Food Lab -ruokamatkailutarinan kehittämistä ja yrityksille luodaan kanavakohtainen tool kit, jota ruoka- ja matkailuyritykset voivat hyödyntää markkinoinnissaan. Yrityksille järjestetään myös tarinallistamiseen liittyviä työpajoja.

Kohderyhmään kuuluvien yritysten viestintä- ja markkinointiosaamista kehitetään Arctic Food Corner -tilaisuuksissa. Lisäksi hankkeessa järjestetään kolme seminaaria, sekä tuotetaan teemaan liittyviä julkaisuja.

Opiskelijat osallistuvat hankkeen toimenpiteisiin kehittämistehtävien ja opinnäytetöiden myötä. Hankkeessa kartoitetaan myös hyviä käytänteitä muista kulttuuripääkaupungeista ja ruokamatkailuverkostoista sekä kotimaasta että kansainvälisesti.

Rahoitus ja yhteistyö

Hankkeen toteuttavat yhteistyössä Oulun ammattikorkeakoulu, Oulun kulttuurisäätiö ja Kajaanin ammattikorkeakoulu. Hankkeen osarahoittaa EU:n maaseuturahoitus ja tuen ovat myöntänteet Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja Kainuun ELY-keskus.

Kuva: Arctic Food Lab, Lauri Kaikkonen