Siirry sisältöön
8.11.2024 / Tutkimus ja kehitys

Droonien sovellukset kiinnostavat – FinDrones2024 kokosi yhteen alan asiantuntijat

Kuva droonista sinipunaisella taustalla

Oulun ammattikorkeakoulun ja BusinessOulun yhdessä järjestämä FinDrones2024-konferenssi keräsi Ouluun yli sata droonialan tutkijaa, asiantuntijaa ja yrityksen edustajaa Suomesta ja ulkomailta.

FinDrones2024-konferenssi järjestettiin 6.–7.11.2024 Hotelli Lasaretissa, ja se keskittyi tänä vuonna erityisesti droonien hyödyntämiseen logistiikassa, turvallisuusalalla sekä maa- ja metsätaloudessa. Mukana oli osallistujia esimerkiksi yliopistoista, tutkimuslaitoksista, alan yrityksistä ja yrityskehitysorganisaatioista.

Yleisöä FinDrones2024-tapahtumassa
Yli sata droonialan asiantuntijaa, tutkijaa ja yrittäjää kokoontui FinDrones2024-tapahtumaan hotelli Lasarettiin 6.–7.11.2024.

Droonit ovat osa modernia sodankäyntiä

Yksi tapahtuman puhutuimmista alustuksista oli Black Bird Groupin Emil Kastehelmen puheenvuoro Ukrainan sodasta. Hän kuvasi droonien tämänhetkistä, huomattavan laajaa käyttöä Ukrainassa. Käyttökohteita sodassa ovat esimerkiksi valvonta, tiedustelu, iskut, huolto sekä vastapuolen droonien torjunta.

Mies puhumassa yleisön edessä lavalla
Emil Kastehelmi puhui tilaisuudessa droonien käytöstä Ukrainan sodassa.

Molemmat osapuolet kehittävät jatkuvasti uusia drooniratkaisuja ja pyrkivät sopeutumaan toistensa kehitykseen, mikä tekee droonien roolista sodankäynnissä ratkaisevan tärkeän.

– Droonit tuottavat reaaliaikaista ja havainnollista kuvamateriaalia, joka pitää sodan meidän kaikkien mielissä. Informaatiotilan hallintaa ei voi aliarvioida, Kastehelmi totesi.

Kastehelmi nosti esille myös uusimmat drooniteknologian sovellukset, kuten sytyttäviä aineita kuljettavat ”lohikäärmedroonit” ja korkealla lentävät FPV-droonit, jotka nostavat ilmatiedustelun täysin uudelle tasolle. Hänen mukaansa pätevien droonipilottien saatavuus on merkittävä haaste, ja Kastehelmi painotti myös koulutusjärjestelmän tarvetta vastata kasvaviin teknisiin osaamisvaatimuksiin.

Valonäytös pimeällä taivaalla
Tapahtumassa nähtiin esimerkkejä myös droonien avulla toteutetuista valoshow’ista.

Logistiikassa ja droonikuljetuksissa uusia liiketoimintamahdollisuuksia

Logistiikka oli toinen keskiviikon pääaiheista. Arttu Viholainen Osuuskauppa Arinasta alusti kuljetusroboteista, joita liikkuu Oulunkin kaduilla toimittaen ostoksia asiakkaille. Viholaisen mukaan robotit ovat saaneet yhteisöltä hyväksyvän vastaanoton.

– Asiakkaamme pitävät palvelusta, ja merkittävä osa uusista kuljetuksistamme tulee palvelua uudelleen käyttäviltä asiakkailta. Kyseessä on myös ympäristöystävällinen palvelu, sillä 64 % asiakkaistamme kertoo, että ilman palvelua he ajaisivat kauppaan autolla hakemaan kyseiset tuotteet, Viholainen kertoi.

Oulun Liikekeskus ry:n Leena Vuotovesi esitteli hanketta, jossa Oulun kaupunkiin rakennetaan kolme droonilentokenttää, joista yksi tulee kauppakeskus Pekurin katolle ydinkeskustaan. Hänen mukaansa uudet logistiikkaratkaisut ovat tarpeen, sillä liikenne aiheuttaa neljänneksen Euroopan hiilidioksidipäästöistä.

– Tarvitsemme uutta liiketoimintaa, joka on hyödyllistä sekä yhteiskunnalle että ympäristölle, ja droonikuljetukset ovat siitä oivallinen esimerkki, Vuotovesi korosti.

Päivän päätteeksi Kimmo Paajanen Oulun ammattikorkeakoulusta kertoi uudesta SAAC – Pohjois-Pohjanmaan sähköisen ilmailun kehittämishankkeesta ja investointiprojektista, jonka tavoitteena on kehittää vähähiilisiä ja digitaalisia ilmailun logistiikkaratkaisuja. Hanke keskittyy sähköiseen ilmailuun ja etsii kestäviä ratkaisuja, jotka ovat myös liiketoiminnallisesti kannattavia. Tässä Oulun ammattikorkeakoulun ja Oulun yliopiston yhteisessä hankkeessa on suunnitteilla muun muassa investointi sähkölentokoneeseen.

Oamkin ruiskutusdrooni
Esillä oli runsaasti erilaisia drooneja yleisön nähtävillä. Kuvassa Oulun ammattikorkeakoulun ruiskutusdrooni.

Tieteellistä antia ja tulevaisuuden näkymiä

Konferenssi jatkui torstaina turvallisuus- ja maa- ja metsätalousaiheilla, joissa alustajina olivat muun muassa Stora Enson Mikko Kauppinen ja Maanmittauslaitoksen Roope Näsi. Iltapäivällä keskityttiin tieteelliseen sisältöön, ja konferenssin esityksistä koostetaan JUFO 2 -luokan tieteellinen julkaisu, jonka Springer julkaisee toukokuussa 2025.

FinDrones2024-konferenssi tarjosi kattavan katsauksen droonien mahdollisuuksiin eri sektoreilla ja korosti alan teknologisten ratkaisujen merkitystä sekä kestävän kehityksen edistämisessä että uusien liiketoimintamahdollisuuksien luomisessa.

Lisätiedot:

Projektipäällikkö Kimmo Paajanen, Oulun ammattikorkeakoulu, puh. 040 661 2871, kimmo.paajanen@oamk.fi

Tutustu koko ohjelmaan tapahtuman sivuilla (siirtyy BusinessOulun verkkopalveluun)



Jaa artikkeli