Kypsyysnäyte
Kypsyysnäytteessä sovellat opinnäyteprosessissasi opittuja tietoja ja taitoja sekä osoitat kykysi ammattialasi kirjalliseen viestintään ja tekstilajien hallintaan.
Kirjoitat tutkintoasi varten opinnäytetyösi alalta kypsyysnäytteen, joka osoittaa perehtyneisyyttäsi alaan ja suomen tai ruotsin kielen taitoasi (Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista 1129/2014 § 8).
Kypsyysnäytteen tulee olla rakenteeltaan, sisällöltään ja tyyliltään eheä teksti. Kypsyysnäytteessä sovellat opinnäyteprosessissasi opittuja tietoja ja taitoja sekä osoitat kykysi ammattialasi kirjalliseen viestintään ja tekstilajien hallintaan.
Kypsyysnäytteen muodot
Voit kirjoittaa kypsyysnäytteen esimerkiksi esseenä, artikkelina, blogina, tiedotteena tai posteriesityksenä. Saat tehtävänannon ja lisätietoa opinnäytetyön ohjaajaltasi omasta tutkinto-ohjelmastasi erilaisista kypsyysnäytteen vaihtoehdoista.
Kypsyysnäytteen kieli
Jos olet saanut koulusivistyksesi suomen tai ruotsin kielellä, kirjoitat kypsyysnäytteen koulusivistyksesi kielellä. Tutkinto-ohjelmasi kieli ei vaikuta kypsyysnäytteen kieleen.
Jos olet saanut koulusivistyksesi ulkomailla tai muulla kuin suomen tai ruotsin kielellä, kirjoitat kypsyysnäytteesi englannin kielellä.
Voit perustelluista syistä hakea muutosta kypsyysnäytteen kieleen Pulmussa. Asian päättää osaamisalajohtaja opintovastaavan esityksestä.
Kypsyysnäytteen arviointi
Kypsyysnäyte arvioidaan asteikolla hyväksytty – hylätty.
Opinnäytetyön ohjaaja arvioi alaan perehtyneisyyden. Alaan perehtyneisyydessä arvioidaan seuraavia asioita:
- sisällön yhteys opinnäytetyöhön
- sisällössä ilmenee tutkinnon alan mukainen osaaminen
- sisältö vastaa otsikkoa
Kun kypsyysnäyte on kirjoitettu suomeksi tai ruotsiksi, siitä arvioidaan alaan perehtyneisyyden lisäksi myös kieliasu. Kieliasultaan hyväksytty kypsyysnäyte täyttää seuraavat kriteerit:
- Teksti on selkeä ja ymmärrettävä kokonaisuus, jonka lukija pystyy ymmärtämään perehtymättä kypsyysnäytteen laatijan opinnäytetyöhön.
- Teksti noudattaa tehtävänantoa (esim. tekstilaji, kohderyhmä) ja tekstin tavoite täyttyy.
- Teksti etenee loogisesti, ja siinä on selkeä jäsentely.
- Kieliasu on pääasiallisesti huoliteltu ja viimeistelty, ja tekstissä käytetään hyvää asiatyyliä. Mahdolliset kielenhuollolliset virheet eivät olennaisesti vaikeuta tekstin ymmärtämistä.
- Oman alan terminologiaa on käytetty tarkoituksenmukaisesti.
- Näkökulmat tai väitteet on perusteltu eli argumentoitu.
Kun amk-kypsyysnäyte on kirjoitettu suomeksi tai ruotsiksi, Kielikeskus arvioi kypsyysnäytteen kieliasun asteikolla hyväksytty/täydennettävä. Jos kypsyysnäyte arvioidaan täydennettäväksi, opiskelija saa tekstistään palautteen kieliasun arvioijalta voidakseen valmistautua täydentämään kypsyysnäytettään. Kun kypsyysnäyte on kirjoitettu muulla kuin suomen tai ruotsin kielellä, sen arvioi opinnäytetyön ohjaaja alaan perehtyneisyyden osalta. Kieliasua ei arvioida.
Yamk-tutkinnon kypsyysnäytteen kieliasua ei arvioida erikseen, koska siitä ei tule merkintää tutkintotodistukseen.