Skip to content
13.12.2024 / Etusivu

Vuoden YAMK-opinnäytetyön motiivina maailman pelastaminen – Laura Hongiston oppari kuvaa ajankohtaista muutosta rakennusalalla 

Nainen katsoo kameraan kukkakimppu ja diplomi kädessään.

Laura Hongisto sai opinnäytetyönsä valmiiksi kaksi vuotta myöhemmin kuin oli ajatellut, mutta se kannatti. Sinä aikana aiheeseen liittyvä lainsäädäntö ehti kehittyä, ja tänä syksynä valmis työ palkittiin Oamkin lukuvuoden avajaisissa vuoden YAMK-opinnäytetyönä. 

”Työ on hyvin ajankohtainen ja antaa rakennusalan keskisuurille yrityksille valmiuksia vastata muutokseen”, todetaan vuoden YAMK-opinnäytetyön palkintoperusteluissa. Rakennusprojektin tehokas johtaminen –YAMK-tutkintoa opiskelevan Laura Hongiston opinnäytetyö katsookin vahvasti tulevaan.

– Maailman pelastaminen oli yhtenä motiivina, hän kertoo aiheensa valinnasta. 

Hän käsittelee työssään EU:n taksonomiaa, eli luokittelujärjestelmää, jonka tavoitteena on määritellä, mitkä ovat aidosti vihreitä sijoituskohteita. Näillä tarkoitetaan esimerkiksi yrityksiä, yrityksen toimintoja tai vaikkapa hankkeita, jotka tarvitsevat rahoitusta. Taksonomia vaikuttaa myös rakennusalaan.

– Pohdin työssäni tätä uutta ilmiötä, sen ennakointia ja tulevaisuuteen valmistautumista. Vielä ei ole täysin varmaa, miten taksonomia tulee vaikuttamaan, mutta siihen voi varautua jo nyt, Laura avaa. 

Pieni tauko kannatti 

Temotek-rakennusliikkeessä työskentelevä Laura teki opinnäytetyönsä omalle työpaikalleen. Työ palveli sekä työnantajaa että muita yrityksiä.  

– Lähdin liikkeelle siitä, että kolusin läpi kaikki Euroopan komission taksonomiaan liittyvät julkaisut läpi. Sen jälkeen siirryin tutkimaan, mitä Suomessa puhutaan tällä hetkellä aiheesta, kertoo Laura opinnäytetyön etenemisestä. 

Opinnäytetyö alkoi syntyä jo syksyllä 2021, ja Laura palasi tauon jälkeen uudelleen sen pariin vuonna 2023. Sinä aikana myös taksonomiaan liittyvä lainsäädäntö oli ehtinyt muuttua.

Nyt tietyn kokoluokan yrityksille toiminnan kestävyysraportointi on pakollista, samaan tapaan kuin taloudelliset tilinpäätöstiedot. Temotek osui juuri näiden yritysten laariin, ja niin lakimuutos toi paljon käytännönläheisyyttä opinnäytetyön sisältöön. 

– Jos olisin tehnyt opinnäytetyön kerralla silloin, kuin sen aloitin, ei lakimuutosta olisi ehtinyt tapahtua. Työ ei olisi ollut yhtä konkreettinen, Laura pohtii. 

Hänen opinnäytetyönsä käsittelee laajasti myös muita aiheeseen liittyviä ilmiöitä, kuten vihreää siirtymää ja luonnon monimuotoisuutta. 

– Se toi lisää ymmärrystä siihen mitä ympärillämme tapahtuu, Laura tiivistää. 

Tutkinnosta eväät työelämään 

Laura oli opiskellut jo aiemmin rakennustekniikan insinöörin opinnot Oamkissa. Sen jälkeen hän on ehtinyt työskennellä niin uudisrakentamisen, kuin korjausrakentamisen parissa. YAMK-tutkinnolla hän halusi sekä päivittää osaamistaan että viedä sen uudelle tasolle. 

– Opintojen kokonaisuus oli hyvä paketti, Laura toteaa. 

Tutkintoon sisältyi henkilöstöjohtamisen opintoja, aikataulutusta, kustannusten hallintaa sekä oppia yhteistoiminnallisista urakoista. Suosikikseen Laura nostaa henkilöstöjohtamisen, jonka aiheita hän toivoisi sisältyvän jo insinööritutkinnon perusopintoihin.

Sen lisäksi että koulutuksen opeista on hyötyä johtotehtävissä työmaalla, ovat myös opinnäytetyön aiheet mukana Lauran työssä. 

– Olen valmistelevassa ryhmässä, kun uuteen kestävyystietojen raportointivelvoitteeseen ollaan valmistautumassa meilläkin.

Tutustu Lauran opinnäytteeseen Theseuksessa:

Hongisto, Laura (2023): EU:n taksonomian vaikutukset keskisuuren rakennusliikkeen toimintaan Suomessa



Jaa artikkeli