Vuoden AMK-opinnäytetyön tekijät haaveilevat jatkavansa aiheensa parissa myös tulevaisuudessa
Juho Mettälän ja Fanni Saaren biohiilen raaka-aineen sopimusviljelyä käsittelevä opinnäytetyö palkittiin Vuoden AMK-opinnäytetyönä Oamkin lukuvuoden avajaisissa. Kaksikko sai työstään myös Yaran Kehittyvä ruokaketju -stipendin.
Keväällä 2024 agrologiksi valmistuneet Juho Mettälä ja Fanni Saari vitsailivat opinnäytetyötä aloittaessaan, että tästähän tulee sitten vuoden opinnäytetyö. Kun niin todella kävi, oli parivaljakko hämmentynyt.
– Oli samaan aikaan sellainen epäuskoinen olo ja nauratti, kun olimme aiemmin väsyneinä vitsailleet asiasta, kaksikko kertoo.
Juhon ja Fannin opinnäytetyön aiheena oli biohiilen raaka-aineen sopimusviljelyn mahdollisuudet.
Palkintoperusteissa todetaan, että biohiilen tuotanto ja käyttö kiinnostaa, sillä se on tällä hetkellä yksi konkreettisimmista ja kustannustehokkaimmista tavoista varastoida hiiltä pitkäaikaisesti maaperään.
Lisäksi maaperään sijoitettuna biohiili edistää biomassan tuotantoa etenkin heikkotuottoisilla alueilla, mikä edelleen parantaa maan hiilensidontaa.
Biohiilen tuotannon ympärille on syntynyt ja on syntymässä lisää liiketoimintaa.
Juho ja Fanni saivat opinnäytetyöstään keväällä myös valtakunnallista tunnustusta, sillä se palkittiin Yaran Kehittyvä ruokaketju -stipendillä.
Aihe löytyi innovaatiokurssilla
Kaksikko löysi opinnäytetyönsä aiheen opintoihinsa kuuluvalla innovaatiokurssilla, jossa heidän tehtävänantonaan oli miettiä biohiilestä liiketoimintaa maatalouteen.
– Keksimme silloin sopimusviljelykonseptin ja huomasimme siinä heti paljon potentiaalia. Ajattelimme, että tässähän olisi tosi hyvä aihe opinnäytetyölle, Fanni kertoo.
Koska molemmat halusivat tutkia biohiiltä ja lähteä viemään eteenpäin kurssilla kehiteltyä konseptia, oli järkevintä tehdä opinnäytetyö yhdessä.
– Jos olisimme tehneet omat opinnäytetyöt, olisi niihin väkisinkin tullut tismalleen samaa asiaa. Biohiili on aiheena niin uusi, että siitä on vasta vähän tietoa olemassa, Juho sanoo.
Juho ja Fanni tekivät opinnäytetyössään ensin lyhyen tietopaketin biohiilen viljelystä kyselytutkimuksen pohjatiedoksi, jonka jälkeen he toteuttivat kyselytutkimuksen viljelijöille ja tekivät asiantuntijahaastatteluita.
– Tavoitteena oli selvittää, näkevätkö viljelijät sopimusviljelyssä potentiaalia ja mitä mieltä asiantuntijat siitä ovat, Fanni kertoo.
Opinnäytetyön tuloksissa todetaan, että sekä biohiilen viljelijät että asiantuntijat näkevät biohiilen raaka-aineen sopimusviljelyn hyvänä mahdollisuutena.
Sen avulla saataisiin viljelyyn myös kasvuominaisuudeltaan heikommat maat ja niiden viljelyominaisuudet parantuisivat. Biohiilen jalostajan etuna sopimusviljelyssä olisi uusi raaka-ainevirta vaihtoehtona esimerkiksi puupohjaisille materiaaleille.
– Biohiilen raaka-aineen sopimusviljely kiinnostaa, mutta siitä tarvitaan vielä lisää tietoa, Fanni toteaa.
Kiinnostava aihe antoi motivaatiota
Opinnäytetyön tekeminen vei Juholta ja Fannilta yhteensä puolisen vuotta. He kokivat kahdestaan työskentelyssä erityisen tärkeäksi kommunikoinnin.
– Pidimme monia palavereita ja soittelimme paljon, Fanni kertoo.
Teoriaosuuden tekemisessä kummallakin oli omat vastuualueet, jotta vältyttiin päällekkäisyyksiltä. Kyselytutkimusta ja asiantuntijahaastatteluja he tekivät paljon yhdessä.
– Niissäkin olimme jakaneet tietynlaiset vastuut, mutta autoimme kumpikin toisiamme ja teimme esimerkiksi kaikki haastattelut yhdessä, Fanni sanoo.
Vaikka opinnäytetyön tekeminen oli välillä raskasta ja vaati pitkiä päiviä, sujui se lopulta kaksikon mielestä kivuttomasti.
– Meillä toimi yhteistyö niin hyvin ja tsemppasimme aina toisiamme. Lisäksi molemmilla oli kova motivaatio panostaa opinnäytetyöhön, koska aihe oli niin kiinnostava, työpari kertoo.
Opinnäytetyö jätti sekä Fanniin että Juhoon myös kiinnostuksen jatkaa aiheen parissa.
– Olisi hienoa, jos pääsisi tulevaisuudessa työskentelemään biohiilen parissa, Juho pohtii.
Tutustu Fannin ja Juhon opinnäytteeseen Theseuksessa:
Saari, Fanni & Mettälä, Juho (2024): Biohiilen raaka-aineen sopimusviljelyn mahdollisuudet