Virtuaalinen valmistus tukee tuotekehitystä
Kilpailukykyisessä valmistavan teollisuuden tuotekehityksessä kustannustehokkaiden valmistusteknologioiden hallinta on avainasemassa. Valmistusteknologiat vaikuttavat merkittävästi tuotteen suunnitteluun ja sen kustannuskilpailukyvyn rakentamiseen. Pohjois-Pohjanmaalla käynnistetyssä VIVA (virtuaalinen valmistus tuotekehityksen tukena) hankkeessa pyritään kehittämään ratkaisuja, jotka parantavat alueen valmistavan teollisuuden yritysten, kuten konepajojen, suunnittelu- ja valmistusosaamista.
Virtuaalinen valmistus tuotekehityksen tukena -hankkeessa luodaan virtuaaliympäristö, jonka avulla valmistavan teollisuuden suunnittelijat voivat arvioida tuotteiden valmistettavuutta, suorituskykyä, laatua ja kustannuksia jo suunnitteluprosessin aikana. Hankkeessa tuotetaan tietoa eri valmistusmenetelmien hyödyntämisestä ja niiden kustannuksista. Tämän ansiosta tuotesuunnittelijat saavat käsityksen valmistusteknologisista mahdollisuuksista ja he pystyvät myös arvioimaan, miten tuotannon automatisointi vaikuttaa suunnitelmiin ja tuotantoprosesseihin.
– Kehitettävä virtuaaliympäristö teollisen valmistuksen alalle tarjoaa turvallisen ja kustannustehokkaan tavan kehittää valmistusprosesseissa vaadittavia taitoja. Hankkeessa testataan myös tekoälyä hyödyntäviä työstökoneiden ohjelmointisovelluksia, joiden avulla voidaan testata ja optimoida työstöratoja ilman riskiä kalliista virheistä, projektipäällikkö Vesa Rahkolin Oulun ammattikorkeakoulusta kertoo.
– Hankkeella haluamme varmistaa, että ammattikorkeakoulusta valmistuvien opiskelijoiden valmistavan teollisuuden tuotekehitykseen ja valmistukseen liittyvät taidot vastaavat entistä paremmin työelämän tarpeita. Tämä edellyttää, että opiskelijat saavat koulutusta ja kokemusta uusimmista teknologioista ja menetelmistä, Vesa toteaa.
Virtuaalisten teknologioiden avulla voidaan simuloida ja testata tuotteita sekä prosesseja ennen niiden fyysistä toteutusta, mikä säästää aikaa ja resursseja. Virtuaaliympäristöt tarjoavat turvallisen alustan harjoittelulle ja perehdytykselle. Uudet työntekijät ja opiskelijat voivat harjoitella tehtäviä virtuaalisesti ennen kuin siirtyvät todellisiin työtilanteisiin, mikä vähentää virheiden riskiä ja parantaa tuottavuutta.
VIVA-hanke käynnistyi 1.9.2024. Hanke toteutetaan viiden oppilaitoksen yhteistyönä (Oamk, Oulun yliopisto, OSAO, Centria ja JEDU). Hankkeen rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) ja rahoituksen on myöntänyt Pohjois-Pohjanmaan liitto.
Lisätiedot:
Projektipäällikkö Vesa Rahkolin, Oulun ammattikorkeakoulu, puh. 040 645 2239, vesa.rahkolin@oamk.fi