Toteutuuko tasa-arvoinen vanhemmuus?
Tasa-arvoinen vanhemmuus tarkoittaa sitä, että molemmat vanhemmat jakavat vastuun perheen arjesta sekä lasten hoidosta ja kasvatuksesta tasapuolisesti. Tämä sisältää esimerkiksi:
- Ajankäytön jakaminen: Molemmat vanhemmat osallistuvat yhtä paljon lasten päivittäisiin rutiineihin, kuten ruokailuun, nukkumaanmenoon ja harrastuksiin.
- Taloudellinen vastuu: Molemmat vanhemmat osallistuvat perheen taloudellisiin kustannuksiin ja päätöksiin.
- Emotionaalinen tuki: Molemmat vanhemmat tarjoavat lapsilleen emotionaalista tukea ja ovat läsnä heidän elämässään.
Tasa-arvoinen vanhemmuus edistää lasten hyvinvointia ja kehitystä sekä tukee vanhempien välistä tasa-arvoa ja yhteistyötä. Vaikka Suomi on edelläkävijä sukupuolten tasa-arvossa, tutkimukset ja selvitykset osoittavat, että vanhemmuuden vastuut eivät aina jakaudu tasaisesti.
Tasa-arvon toteutumiseen tulee vielä kiinnittää huomiota. Isien rooli vanhemmuudessa on kasvanut, mutta tasa-arvobarometrin mukaan naiset kantavat edelleen suuremman vastuun lasten kasvatuksesta ja kotitöistä. Osa isistä kokee, että heidän vanhemmuustaitojaan epäillään etenkin naisten toimesta ja perhepalveluissa. Etenkin erotilanteissa isät kokevat huolta tasa-arvon toteutumisesta.
Isä tulisi kohdata tasa-vertaisena vanhempana unohtamatta sitä, että kyseessä on mies. On tärkeä huomioida isäerityisyys, jossa tunnustetaan isä omanlaisena, mutta yhtä arvokkaana ja tärkeänä toimijana vanhemmuudessa. Isyys ansaitsee oman arvon itsenään. Isän roolin vahvistuminen ja vanhemmuuteen sitoutuminen tukee myös toista vanhempaa.
Sosiaali- ja terveysministeriö järjestää Tasa-arvopäivät 5.-6.11.2024. Tähän arvokkaaseen tilaisuuteen pyydettiin kommenttipuheenvuoro myös Mies, lapsi ja vanhemmuus (MILAVA) -hankkeelta. Miesten Viikon kunniaksi julkaisemme videotervehdyksemme kaikkien katsottavaksi.