Skip to content
16.10.2024 / Tutkimus ja kehitys

Pohjois-Pohjanmaalla kehitetään maaseutumaisten alueiden tavarankuljetuspalveluita

Dronet tavarankuljetuksessa kuljettamassa laatikollisia tomaatteja tomaattiviljelmän yläpuolella.

MATAVA-hanke etsii ja testaa erilaisia ratkaisuja tavarankuljetuspalveluihin haja-asutusalueilla Pohjois-Pohjanmaalla. Oulun ammattikorkeakoulun tavoitteena hankkeessa on saada tietoa siitä, millaisia mahdollisuuksia droonit tarjoavat tavarankuljetusprosessiin ja voidaanko ratkaisuja jatkokehittää kestäviksi palveluiksi.

Haja-asutusalueen kuljetuspalveluiden kehittäminen on elinvoiman ja kilpailukyvyn varmistamisen kannalta keskeistä Pohjois-Pohjanmaan kunnille, yrityksille ja asukkaille. Maaseutumaisen alueen pitkät etäisyydet ja hajanainen palvelurakenne ja harva asutus asettavat tavaraliikenteelle omat haasteensa. Polttoaineiden hintojen nousu ja inflaatio ovat lisänneet kuljetusten kustannuksia.

MATAVA-hankkeen tavoitteena on yhdessä alueen asukkaiden, yritysten ja julkisten tahojen kanssa löytää ratkaisuja tavaran kuljetuspalveluiden haasteisiin paikallisten toimijoiden yhteistyön kautta, hyödyntäen digitalisaation mahdollisuuksia. Hankkeessa löydetyt ratkaisut testataan pilotoinnin avulla Iissä, Pudasjärvellä, Limingassa sekä Sievi – Kalajoki alueella. Osa piloteista toteutetaan droonien avulla.

– Kutsumme alueiden yrityksiä, yhteisöjä ja asukkaita pohtimaan omia tavaraliikenteen tarpeita, haasteita ja mahdollisuuksia sekä olemaan yhteyksissä MATAVA-hankkeen vetäjiin, sanoo hankkeen koordinaattori, Jouni Tanskanen Iin Micropolis Oy:stä.

Oulun ammattikorkeakoulu toteuttaa hankkeessa tavarankuljetuspilotteja. Tavoitteena on tutkia ja kokeilla miten drooneilla voi tukea hajaseutualueen kuljetustarpeita.

– Olemme erityisesti kiinnostuneita tutkimaan tilanteita, joissa normaali kuljetusprosessi katkeaa jostain syystä. Toteutamme tavaran kuljetuskokeiluja normaaleissa ja kriittisissä olosuhteissa, esim. tulva-alueella. Tavoitteena on tehdä myös kokeiluja erilaisten laitteiden soveltuvuudesta tavarankuljetukseen, projektipäällikkö Tuija Väyrynen Oulun ammattikorkeakoulusta kuvaa.

MATAVA-hankkeessa ovat mukana Oulun ammattikorkeakoulu lisäksi Iin Micropolis Oy, Centria ammattikorkeakoulu ja Oulun yliopisto. Hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto. Sen kokonaisbudjetti on 795 000 euroa. Hanke toteutetaan 05/2024–08/2026.

Lisätiedot:

Jouni Tanskanen, MATAVA-hanke, projektipäällikkö Iin Micropolis Oy, jouni.tanskanen@micropolis.fi

Tuija Väyrynen, MATAVA-hanke, projektipäällikkö Oamk, tuija.vayrynen@oamk.fi

Veikko Pekkala, MATAVA-hanke, projektipäällikkö Oulun yliopisto, veikko.pekkala@oulu.fi

Jyri Mäkelä, MATAVA-hanke, projektipäällikkö Centria, jyri.makela@centria.fi

MATAVA-hankkeen verkkosivu Oamkin verkkopalvelussa



Jaa artikkeli