Skip to content
2.10.2024 / About Oamk

Kehittämistyöpajat kokoavat ammattilaisia isyyden teemojen ja uusien työmenetelmien äärelle

Moniammatilliset kehittämistyöpajat ovat yksi olennainen osa Mies, lapsi ja vanhemmuus (MILAVA) -hankkeen toimintaa. Myös tämä syksy on aktiivisen työpajatyöskentelyn aikaa hankkeessamme. Elokuussa järjestimme kaksi työpajasarjaa verkossa: Isyyden portfolio sekä Isätyön suunnitelma. Kutsuimme mukaan laajalti isien kanssa työskenteleviä ammattilaisia. Moniammatillinen työpajatyöskentely koettiin mielekkääksi tavaksi tehdä yhteistyötä, verkostoitua ja kehittyä isätyössä.

Muiden kanssa asioiden pohtiminen ja yhteiset keskustelut olivat hyviä.”

Isyyden portfolio -työpajat

Isyyden portfolio on hankkeessamme kehitetty isän omaan pohdintaan perustuva työkalu isyyden ja sen eri vaiheiden tueksi. Portfolion tavoitteena on herättää uusia ajatuksia ja näkökulmia isyydestä. Lisäksi tavoitteena on auttaa tunnistamaan isän voimavaroja, vahvuuksia ja ratkaisuja tilanteisiin, jotka saattavat tuntua haastavilta isyyden polulla. Tänä syksynä moniammatillisessa työpajassa aloitettiin Isyyden portfolion jalkauttaminen. Työpajaan osallistuvat lähtivät kokeilemaan ja hyödyntämään Isyyden portfoliota isäasiakkaiden kanssa omassa työssään.

Työmenetelmästä ja verkostoitumisesta oli paljon hyötyä.”

Isätyön suunnitelma -työpajasarja

Isätyön suunnitelma -työpajasarjassa tehtiin ja jalkautettiin isätyön suunnitelmia sosiaali- ja terveysalan organisaatioihin. Työskentelyn pohjana hyödynnettiin Isän näköinen -hankkeessa (2018–2020) kehitettyä suunnitelmaprosessia, joka on julkaistu osana hankkeen lopputuotosta, Isätyökirjaa. Isätyön suunnitelma on prosessi ja työväline, jonka avulla organisaatio voi arvioida ja kehittää isätyön osaamistaan ja isien tasavertaista kohtaamista. Kokemuksemme ja saamamme palautteen perusteella tarvetta tällaista käytännönläheistä tukea isien kanssa työskentelevät ammattilaiset kaipaavat.

Koen, että isätyön suunnitelma on hyvä työkalu saada isänäkökulma enemmän osaksi omaa toimintaa. Se, että työpajassa työstettiin sellainen konkreettisesti, toi paljon lisää omaan työhöni.

Kehittämisyhteistyö ja verkostoituminen

MILAVA-hankkeen työpajojen teemojen parissa työskentely jatkui syyskuussa Lapin isä, poika ja miestyön verkoston kehittämistyöllä. Uuden verkoston tavoitteena on jakaa asiantuntemusta ja hyviä käytäntöjä. Verkostotyö tarjoaa mahdollisuuden pohtia yhdessä, miten Lapin alueen isien vanhemmuutta sekä poikien ja miesten hyvinvointia voitaisiin tukea entistä paremmin. Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan uuden verkoston kehittämiseen, otathan yhteyttä MILAVA-hankkeen asiantuntijoihin laittamalla sähköpostia osoitteeseen noora.majava@lapinamk.fi tai venla.vuorjoki@diak.fi . 

Työskentely isätyön vahvistamiseksi jatkuu syksyllä

Työpajat ovat saaneet hyvän vastaanoton, josta kertoo myös tähän artikkeliin nostetut poiminnot saamastamme palautteesta. Järjestämme marras-joulukuussa myös neuvolatyön asiantuntijoille räätälöidyn isäasiakkaiden kohtaamiseen keskittyvän työpajasarjan, johon valitettavasti emme voi ottaa enää enempää ilmoittautumisia. Varmista pian paikkasi isätyön kehittäjien joukossa ja ilmoittaudu marraskuun työpajoihin!

Marraskuussa työpajat jatkuvat ja ilmoittautumiset ovat nyt auki:

Kuva otettu MILAVA-hankkeen työpajasta. Kuvassa ammattilaiset työskentelevät yhdessä pöydän ääressä. Ihmiset kirjoittavat muistilapuille asioita.

 ”Erityinen kiitos kiireettömästä ja kohtaavasta ohjelmasta sekä vetäjien läsnäolon ja innostuksen tartuttamisen taidosta!” 

”Kokonaisuus oli ajatuksella ja asiantuntevasti rakennettu.”

Muista seurata MILAVA-hankkeen toimintaa, jotta et menetä upeita mahdollisuuksia työskennellä hyvässä yhteistyössä moniammatillisen tiimin kanssa! Seuraavia työpajoja odottaessa, voisit vaikka perehtyä näihin lukuvinkkeihin ja hankkeemme muihin tapahtumiin:



Jaa artikkeli