Skip to content
24.9.2024 / Ajankohtaista

Oamkin konetekniikan tutkinto-ohjelma akkreditointiin – tavoitteena laatuleima ja kansainvälistä vertailtavuutta

Oamkin konetekniikan tutkinto-ohjelma on päätetty akkreditoida Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen kanssa. Konetekniikan tutkinto-ohjelma on valittu akkreditoitavaksi perinteisenä insinöörialana, ja sopimus on solmittu syyskuussa 2024 Karvin kanssa.
– Tämä strategian mukainen askel tähtää laadun ja kansainvälisyyden kehittämiseen, ja se tarjoaa mahdollisuuden saada arvokasta palautetta toiminnastamme, kertoo Oamkin rehtori Heidi Fagerholm.

Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) suorittama akkreditointiprosessi on osa laajempia Oamkin kehittämistoimia, joiden avulla pyritään jatkuvasti parantamaan koulutuksen laatua. Raportin avulla tunnistetaan kehittämiskohteet, joita seurataan ja parannetaan systemaattisesti.
– Ensimmäisenä askeleena on laatia itsearviointiraportti tutkinto-ohjelman sisällöstä. Arviointiryhmä vierailee Oamkissa toukokuussa 2025. Vierailun aikana he tutustuvat tiloihimme ja sähköisiin järjestelmiimme, seuraavat opetusdemoja sekä haastattelevat eri sidosryhmiä, kertoo projektipäällikkönä toimiva Oamkin tekniikan kehittämispäällikkö Heidi Jaatinen.
 
Akkreditointiprosessin asiantuntijoina toimivat konetekniikan osaamispäällikkö Helena Tolonen ja opintovastaava Timo Väyrynen. Itsearviointiraportin laadintaan ja liitteiden keräämiseen sekä haastatteluihin ja opetusdemoihin tarvitaan kuitenkin kaikkien panosta.
– Akkreditoidulle ohjelmalle myönnetään EUR-ACE-laatuleima, joka on voimassa kuusi vuotta arviointipäätöksestä. Laatuleima on osoitus, että ohjelma on saanut kansainvälisesti hyväksytyn tekniikan alan akkreditoinnin, kertoo tekniikan osaamisalajohtaja Tuija Sipilä.

Karvi vastaa Suomessa yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen koulutuksen ulkoisesta arvioinnista. Kolme keskeistä arviointityyppiä ovat korkeakoulujen auditoinnit, teema- ja järjestelmäarvioinnit ja tekniikan tutkinto-ohjelmien akkreditoinnit.

Ammattikorkeakoululaki velvoittaa ammattikorkeakoulut osallistumaan ulkoiseen toimintansa ja laatujärjestelmiensä arviointiin säännöllisesti. Tämän vuoden kesäkuussa Karvi sai Oamkin tuoreimman auditoinnin päätökseen. Oamkin vahvuuksiksi todettiin erityisesti johtamista tukeva laatujärjestelmä ja osaamislähtöinen opetussuunnitelmatyö. Lisäksi Oamkin toimintatavat arvioitiin osallistaviksi ja yhteisöllisiksi.