Skip to content
29.8.2024 / Tutkimus ja kehitys

Oamkin Taiteen innovaatiot -tutkimusohjelma vaikuttaa vahvasti Oulu2026-toteutuksissa

Blair Stevenson pitää puheenvuoroa tilaisuudessa. Taustalla valoa tulvivat ikkunat. Etualalla opiskelijoita vaaleanpunaisilla tuoleilla.

Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026. Oulun ammattikorkeakoulu on vahvasti mukana vuoden valmisteluissa ja valmistautuu yhdessä alueen toimijoiden ja kansainvälisten kumppaneiden kanssa vuoden toteutukseen. Taiteen innovaatiot -tutkimusohjelma on tässä keskeisessä roolissa.

– Hybridituottaja 2026 -hankkeen avulla lisäämme alueella tapahtumatuottajien osaamista ja verkostoitumista sekä työvoiman saantia alueella, projektipäällikkö Heidi Ålander Taiteen innovaatiot -tutkimusohjelmasta toteaa.

Vuodesta 2026 tulee Oulun seudulle poikkeuksellisen vilkas tapahtumavuosi, joten tapahtumatuotannon ammattitaidolle riittää alueella kysyntää lähivuosina. Oamkin Taiteen innovaatiot -tutkimusohjelman sekä Oulun kulttuurisäätiön yhdessä toteuttamassa Hybridituottaja 2026 -hankkeessa kehitetään alueelle tapahtumatuotannon täydennyskoulutusta ja lisätään opintotarjontaa.

– Tarjoamme koulutuksiimme osallistujille mahdollisuuden kehittää mm. liiketoimintaosaamistaan, yrittäjyystaitojaan sekä digitaalisia taitojaan. Lisäksi he saavat mahdollisuuden työharjoitteluun Oulun kulttuuripääkaupunkivuoteen liittyvissä projekteissa, Ålander kertoo.

AVARA art&tech -tapahtumissa puolestaan kohtaavat taiteen ja luovien alojen ammattilaiset ja opiskelijat, jotka ovat kiinnostuneita digitaalisuuden tuomista mahdollisuuksista luovassa työssä.

– Tässä vuosittain LUMO-valofestivaalin yhteydessä järjestettävässä kaksipäiväisessä tapahtumassa on aiheeseen liittyviä puheenvuoroja, paneelikeskusteluita, työpajoja, yhteiskehittämistä ja esityksiä. Tapahtumassa kuullaan taide- ja teknologia-alojen kansainvälisistä esimerkeistä, käytännöistä ja innovaatioista. Vuoteen 2026 mennessä tapahtuma laajenee suureksi kansainväliseksi konferenssiksi, projektipäällikkö Julia Heikkinen Taiteen innovaatiot -tutkimusohjelmasta kertoo.

Tapahtuman järjestämisestä vastaa Taiteen innovaatiot -tutkimusohjelma yhteistyössä kumppaniverkostonsa kanssa.

Vuoteen 2026 mennessä Ouluun rakennetaan myös kokonaan uusi taiteen ja teknologian yhdistämiseen liittyviä kokeiluja, performansseja ja tutkimustyötä tukeva kokeellinen tila AVARA testbed / S+T+Arts Lab Oulu.

– Oulusta on tähän saakka puuttunut tila, jossa opiskelijat ja tutkijat voisivat testata uudenlaisia ideoitaan teknologian hyödyntämisestä taideproduktioissa. Tämän tilan myötä Ouluun saadaan myös alusta uusille kokeellisille taide-esityksille, yliopettaja Blair Stevenson Taiteen innovaatiot -tutkimusohjelmasta toteaa.

– Taiteen innovaatiot -tutkimusohjelma on vahvasti sitoutunut Oulu2026-vuoden onnistumisen takaamiseen. Roolimme on vahva erityisesti osaamisen tuottajana sekä taide ja teknologia -kokonaisuuden kehittäjänä, Stevenson summaa.

Lisätietoa

Blair Stevenson, yliopettaja, Taiteen innovaatiot -tutkimusohjelma, Oulun ammattikorkeakoulu
blair.stevenson@oamk.fi

Heidi Ålander, projektipäällikkö, Taiteen innovaatiot -tutkimusohjelma, Oulun ammattikorkeakoulu
heidi.alander@oamk.fi

Julia Heikkinen, projektipäällikkö, Taiteen innovaatiot -tutkimusohjelma, Oulun ammattikorkeakoulu
julia.heikkinen@oamk.fi