Skip to content

Uraohjauksen erikoistumiskoulutus 24-25, 30 op

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt rahoituksen seuraavaan Uraohjauksen erikoistumiskoulutukseen. Koulutus alkaa vuoden 2025 alussa ja hakuaika koulutukseen on 1. – 31.10.2024. Tähän koulutukseen voivat hakeutua oppilaitoksissa tai korkeakouluissa uraohjaustehtävissä toimivat henkilöt.

Oulun ammattikorkeakoulu on mukana järjestämässä uraohjauksen erikoistumiskoulutuksen alueellista toteutusta yhteistyössä muiden ammatillisten opettajakorkeakoulujen ja Jyväskylän yliopiston kanssa.

Koulutuksen kuvaus

Erikoistumiskoulutuksessa kehität ja syvennät uraohjauksen osaamistasi sekä asiantuntijuuttasi. Koulutuksen suoritettuasi sinulla on valmiudet jäsentää uraohjausta osana laajempaa yhteiskunnan ja muuttuvan työelämän kokonaisuutta sekä suunnitella ja toteuttaa asiakastarvelähtöisiä uraohjausprosesseja. Koulutuksessa kehität omia uraohjauksen ammattikäytänteitä sekä kykyäsi arvioida eri tahojen tarjoamien ohjauspalveluiden toteutusta, laatua ja vaikuttavuutta elinikäisen ohjauksen näkökulmasta.

Erikoistumiskoulutukset ovat korkeakoulututkinnon jälkeen suoritettaviksi tarkoitettuja ammatillista kehittymistä ja erikoistumista edistäviä koulutuksia. Opinnot on suunnattu työelämässä jo toimineille. Erikoistumiskoulutukseen voidaan ottaa opiskelijaksi soveltuvan korkeakoulututkinnon suorittanut.

Koulutus rakentuu kolmesta opintokokonaisuudesta, jotka jakautuvat sisällöllisiin opintojaksoihin

Uraohjauksen perusta 5 op
Uraohjauksen filosofiset perusteet ja muuttuva työelämä (2 op)
Ura- ja ohjausteoriat elämänkulussa (3 op)

Uraohjauksen asiakastyö 15 op
Dialoginen ohjaussuhde ja -vuorovaikutus (3 op)
Uraohjausprosessi ja työmenetelmät (5 op)
Monialainen yhteistyö ja uraohjauksen verkostot (5 op)
Uraohjauksen ajankohtaiset ja erityiskysymykset (2 op)

Uraohjauksen kehittävä työote 10 op
Uraohjauksen käyttöteoria (3 op)
Uraohjauspalveluiden kehittäminen (7 op)

Koulutus on osaamisperustainen, joten sen lähtökohtana ovat jokaisen osallistujan henkilökohtaiset kehittymistavoitteet. Toteutus pohjautuu yhteisöllisen oppimisen periaatteisiin, jossa ryhmän keskinäinen vuorovaikutus ja yhteistyö ovat keskeisessä roolissa.
Jyväskylän ammattikorkeakoulun sivuilta saa lisätietoa koulutuksesta.

Toteutus

Toteutuksesta vastaavat Oamk ja TAMK ja koulutus toteutetaan kokonaan verkko-opiskeluna.
Koulutuspäivät ja ohjauswebinaarit 2025 klo 9.00–16.00
22.–23.1. koulutuspäivät (23.1. kaikkien alueryhmien yhteinen päivä)
19.2. ohjauswebinaari
18.3. koulutuspäivä
29.4. ohjauswebinaari
27.5. koulutuspäivä
28.8. ohjauswebinaari
18.9. koulutuspäivä (verkostopäivä kaikkien alueryhmien yhteinen päivä)
9.10. ohjauswebinaari
26.–27.11. koulutuspäivät

Haku ja opiskelijavalinta

Hakuaika: 1.10.–31.10.2024

Oulun ammattikorkeakoulu ja Tampereen ammattikorkeakoulu järjestävät yhteistyössä toteutuksen 22.1. – 27.11.2025. Haku koulutukseen tapahtuu Jyväskylän ammattikorkeakoulun kautta 1.-31.10.2024 sähköisellä lomakkeella.  hakulomakkeelle tästä. 
Ilmaise hakiessasi minkä ryhmän toteutukseen ensisijaisesti ja toissijaisesti olet hakeutumassa.

Valintaperusteet korkeakoulujen ja muiden organisaatioiden henkilöstölle

  1. Koulutukseen valittavilta edellytetään ylempi tai alempi korkeakoulututkinto sekä kokemusta uraohjaustehtävistä. Lisäksi hakijan on kuuluttava opetustoimen henkilöstöön (perusopetus, toisen asteen koulutus, korkeakoulu, vapaa sivistystyö tai varhaiskasvatus) 
  2. Koulutukseen voidaan valita myös edellä mainittuun opetustoimen henkilöstöön kuuluva hakija, joka on suorittanut aiemman opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinnon.

Valinta opintoihin perustuu pohjakoulutusvaatimuksen täyttävien hakijoiden hakeutumisjärjestykseen. Etusijalla ovat pohjakoulutusvaatimuksen kohdan 1 hakijat. Mikäli paikkoja jää, voidaan koulutukseen valita hakeutumisjärjestyksessä henkilöitä, jotka täyttävät pohjakoulutusvaatimuksen kohdan 2.

Hakulomaketta varten tarvitset kolme liitettä:

  1. Liite: Tutkintotodistus/-todistukset (skannattuna yhdeksi tiedostoksi)
  2. Liite: Dokumentti, jolla osoitat uraohjaustyökokemuksesi (työtodistus, ansioluettelo ja/tai muu selvitys työkokemuksesta skannattuna yhdeksi tiedostoksi). 
  3. Liite: Dokumentti, jolla osoitat kuuluvasi perusopetuksen, toisen asteen koulutuksen, vapaan sivistystyön, varhaiskasvatuksen tai korkeakoulun opetus- tai ohjaushenkilöstöön. 

Hinta

Koulutus toteutetaan opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella. Lisäksi koulutukseen sisältyy opiskelijamaksu, joka on 500 € (arvonlisäveroton koulutuspalvelu). Opiskelijamaksun voi halutessaan maksaa kahdessa erässä

Peruutusehdot

Ryhmän valinnan ja opiskelupaikan vahvistamisen jälkeen tehdyistä peruutuksista peritään 50 % osallistumismaksusta valinta- ja hallintokuluina. Koko osallistumismaksu peritään, mikäli peruutusta ei tehdä ennen koulutuksen alkua. Peruminen on tehtävä kirjallisesti tai sähköpostilla koulutuksen yhteyshenkilöille (Oamkissa marjo.liukkonen@oamk.fi). 

Kouluttajat

Tarja Juurakko-Koskinen

Lehtori/Lecturer Opinto-ohjaajankoulutus, jatko- ja täydennyskoulutus, Tampereen ammattikorkeakoulu, Ammatillinen opettajakorkeakoulu, Puh: +358 469 218 229  tarja.juurakko-koskinen@tuni.fi 

Outi Rantanen

Lehtori/Lecturer Opinto-ohjaajankoulutus, jatko- ja täydennyskoulutus, Tampereen ammattikorkeakoulu, Ammatillinen opettajakorkeakoulu, Puh: +358 40 6720889  outi.rantanen@tuni.fi 

Tiina Laajala

Yliopettaja/Principal Lecturer Opinto-ohjaajankoulutus, Oulun ammattikorkeakoulu, Ammatillinen opettajakorkeakoulu, Puh: +358 504624754  tiina.laajala@oamk.fi 

Pirjo-Liisa Lehtelä

Yliopettaja/Principal Lecturer Opinto-ohjaajankoulutus ja ammatillinen opettajankoulutus, Oulun ammattikorkeakoulu, Ammatillinen opettajakorkeakoulu, Puh: +358 505257790  pirjo-liisa.lehtela@oamk.fi 

Lisätietoja ja koulutukseen hakeminen Jyväskylän ammattikorkeakoulun sivuilta TÄSTÄ LINKISTÄ