Siirry sisältöön
14.6.2024 / About Oamk

Oamk läpäisi Karvin auditoinnin – vahvuuksina strategista johtamista tukeva laatujärjestelmä ja osaamislähtöinen opetussuunnitelmatyö

Viisi nuorta naista kannattelee kolmea värikästä jalkarahia ja nauraa keskenään.

Oulun ammattikorkeakoulu (Oamk) on läpäissyt Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) auditoinnin. Oamk sai auditointiryhmältä erityistä kiitosta laatujärjestelmän erinomaisesta hyödyntämisestä strategisessa johtamisessa ja toiminnan suuntaamisessa. Oamkin toimintatavat ovat osallistavia ja yhteisöllisiä. Koulutusten osaamislähtöisyyttä ja yhteyttä alueen työelämään kehitetään Oamkissa määrätietoisesti.

– Olemme oikein tyytyväisiä auditointitulokseen. Olemme tehneet pitkäjänteisesti kehittämistyötä, jotta toimintajärjestelmämme ja toimintatapamme ovat systemaattisia. Olemme myös kiinnittäneet huomiota henkilöstön osaamisen ja hyvinvoinnin kehittämiseen ja vahvistaneet lähijohtamista. Tältä auditoinnin osa-alueelta annettu erinomainen arvio kertoo omalta osaltaan siitä, että olemme tehneet hyviä valintoja, Oamkin rehtori Heidi Fagerholm iloitsee.

Oamkin rooli on merkittävä työelämää palvelevana kouluttajana ja pohjoisen Suomen elinvoiman edistäjänä

Koulutustarjonnan kehittämisen auditointiryhmä totesi systemaattiseksi ja työelämälähtöiseksi. Tämä näkyy kansainvälisen tutkintokoulutuksen lisäämisenä, sairaanhoitaja- ja bioanalyytikkokoulutuksen aloituspaikkojen kasvattamisena sekä jatkuvan oppimisen tarjonnan kehittämisenä.

Oamkissa kehitetään koulutusta monipuolisen palautetiedon pohjalta. Hyväksi esimerkiksi toimivasta kehittämistyöstä auditointiryhmä nosti Oulun kauppakamarin koordinoimat työelämäauditoinnit, jotka tuottavat tietoa koulutustemme työelämäläheisyydestä.

Opiskelijapalautekulttuurin edelleen kehittäminen nostettiin auditoinnissa esille.

– Tämän olemme tunnistaneet kehittämiskohteeksi ja tehneet työtä jo parin viime vuoden ajan. Palautekulttuurin kehittäminen vaatii kuitenkin aikaa. Opiskelijapalautejärjestelmän kehittämistyö jatkuu syksyllä, Fagerholm toteaa.

Vaikuttavuustavoitteet on määritelty selkeästi

Auditoinnissa nostettiin esiin Oamkin toimiva kumppanuussopimusten käytäntö sekä aktiivinen verkosto- ja ennakointiyhteistyö alueellisten toimijoiden kanssa. Alumnitoiminta on hyvin organisoitua ja tukee merkittävällä tavalla koulutussisältöjen kehittämistä sekä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) suunnittelua.

TKI-toiminnan auditointiryhmä toteaa kiinnittyvän hyvin alueen työelämään ja uudistavan sitä lukuisten hankkeiden kautta. Oamk on mukana Oulun innovaatioallianssissa, mikä on vahvistanut TKI-toiminnan vaikuttavuutta ja tuonut näkemystä alueellisista kehittämiskärjistä. Taiteellinen toiminta on vahvasti verkostoitunut ja vaikuttaa näkyvästi alueellisesti sekä kansallisesti.

Auditointiryhmän mukaan Oamkin kannattaisi viestiä vaikuttavuudestaan ja onnistumisistaan nykyistä vahvemmin niin alueellisesti, kansallisesti kuin kansainvälisestikin.

Laatujärjestelmä tukee erinomaisesti ammattikorkeakoulun johtamista

Auditointiryhmä totesi Oamkin laatujärjestelmän kattavaksi, ja se tukee erinomaisesti strategisten tavoitteiden saavuttamista. Auditoinnissa todettiin, että Oamk pystyy laatujärjestelmän tuottaman tiedon pohjalta johtamaan toimintaansa johdonmukaisesti. Strategian seurantatiedot ja johtopäätökset tulisi kuitenkin koota selkeämmin yhteen ja näkyväksi intranetiin.

Henkilöstön osaamisen kehittäminen ja hyvinvoinnin tukeminen todettiin auditoinnissa pitkäjänteiseksi ja tavoitteelliseksi. Esihenkilökoulutusta on tarpeen jatkaa henkilöstön osaamisen ja jaksamisen vahvistamiseksi.  Auditointiryhmä vakuuttui siitä, että Oamkissa on kehittämistä tukeva avoin toimintakulttuuri, joka mahdollistaa monipuolisesti opiskelijoiden, henkilöstön ja sidosryhmien osallistumisen toiminnan kehittämiseen.

Oamkille myönnettiin laatuleima, joka on voimassa kuusi vuotta. Oamk sai erinomaisen arvion kohteesta III Kehittyvä ja hyvinvoiva korkeakoulu ja hyväksi todettiin kohteet I Osaamista luova korkeakoulu ja II Vaikuttava ja uudistava korkeakoulu. Hyväksytty auditointi on osoitus siitä, että Oamkin toiminta ja laatujärjestelmä täyttävät sekä kansalliset kriteerit että eurooppalaiset korkeakoulujen laadunvarmistusta koskevat kriteerit. Auditointi kohdistui menettelytapoihin, joilla ylläpidetään ja kehitetään koulutuksen, TKI-toiminnan, taiteellisen toiminnan ja yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen ja vaikuttavuuden laatua. Auditoinnissa käytetyt auditointikriteerit on julkaistu Karvin korkeakoulujen auditointikäsikirjassa.

Auditointiraportti on luettavissa Karvin auditointialustalla.



Jaa artikkeli