Skip to content
Silmälasipäinen nainen vihreän taustan edessä.

Agrologi (AMK), maaseutuelinkeinot

Oletko sinä tulevaisuuden ruoan- ja energiantuotannon, ilmastoviisaiden ratkaisujen, kiertotalouden tai maaseudun yrittäjyyden asiantuntija? Hae opiskelemaan luonnonvara-alaa! Agrologin koulutus antaa sinulle monipuolisen maaseutuelinkeinojen asiantuntemuksen, jolla pärjäät kotimaassa ja ulkomailla. 

  Katso opiskeluinfo, jossa on mukana agrologiopiskelija (Instagram)

Agrologin koulutus

Agrologikoulutus on monipuolinen. Opintojen alussa painotetaan ammatillista perusosaamista, johon kuuluvat alkutuotannon biologiset perusteet ja prosessit sekä opiskeluvalmiudet. Opintojen edetessä ratkotaan maatilayrityksistä, sidosryhmiltä ja työpaikoilta nousevia ongelmia. Opit käyttämään erilaisia analysointi- ja suunnittelumenetelmiä maaseutuelinkeinojen piirissä. Projektimainen työskentely kytkee opiskelun työelämään, alan viimeisimpään tietoon ja tulevissa työtehtävissä tarvittavaan osaamiseen. Laaja hanketoimintamme tarjoaa oppimistehtäviä, opinnäytetyön aiheita sekä harjoittelupaikkoja.

Koulutuksen keskeisiä ammatillisia osaamisalueita ovat:

  • kestävä kasvituotanto
  • vastuullinen kotieläintalous
  • bioenergian tuotanto
  • monitavoitteinen metsätalous
  • maaseutuyrittäjyyden monialaiset mahdollisuudet
  • biokiertotalous
  • ilmasto- ja ympäristövastuullisuus
  • maaseutuyrittäjyys ja johtaminen.

Harjoittelussa, joka suoritetaan maatiloilla ja maaseutuyrityksissä sekä muissa agrologin työtehtävissä, täydennät käytännön työtaitojasi ja tutustut tuleviin ammattitehtäviisi kotimaassa tai ulkomailla.

Tutkinto-ohjelmamme on joustava, ja jokainen opiskelija voi rakentaa yksilöllisen ammattiprofiilin tulevaa uraansa ajatellen. Työelämälähtöisissä projekteissa verkostoidut työelämään jo opintojen varhaisessa vaiheessa. Opiskelija voi suorittaa opintoja myös Oamkin muiden tutkinto-ohjelmien tai muiden kotimaisten ja ulkomaisten korkeakoulujen tarjonnasta.

Kuvassa agrologiopetuksen opetussisältö kuvitettuna.

Agrologi – Maaseudun moniottelija

Tulevaisuuden ruoan- ja energiantuotannon, ilmastoviisaiden ratkaisujen, biokiertotalouden ja maaseudun yrittäjyyden asiantuntija

1. vuosi: Opiskeluvalmiudet ja luonnonvara-alan perusosaaminen

  • Otat haltuun tärkeitä opiskeluvalmiuksia, kuten viestintää ja digitaitoja.
  • Perehdyt pohjoisen ruoantuotannon, biokiertotalouden sekä maaseutuyrittäjyyden perusteisiin.
  • Kesällä työskentelet maatilalla käytännön töissä.

2. vuosi: Kestävän tuotannon ja liiketoiminnan suunnittelu

  • Suuntaat opintosi mielenkiintosi mukaan tukemaan tulevaa uraasi agrologina.
  • Havainnoit, arvioit ja suunnittelet peltoviljelyn, nautakarjatalouden sekä metsä- ja energiatalouden prosesseja kestävän liiketoiminnan ja ympäristön näkökulmista.

3. vuosi: Maaseutuelinkeinojen innovatiivinen kehittäminen yhdessä työelämän kanssa

  • Työelämälähtöisissä projekteissa verkostoidut työelämään ja syvennyt itseäsi kiinnostaviin teemoihin.
  • Halutessasi vahvistat kansainvälistä osaamistasi harjoittelussa tai opiskelijavaihdossa.

4. vuosi: Kasvu asiantuntijaksi

  • Maaseutuharjoittelussa harjoittelet luonnonvara-alan asiantuntijan työtehtäviä ja roolia.
  • Valmistut vastuullisen ruoan- ja raaka-aineiden tuotannon, yrittäjyyden sekä maaseudun kehittämisen asiantuntijaksi.
  • Jatkat oppimista työelämässä ja mahdollisesti myöhemmin jatko-opinnoissa.

Mitä agrologi tekee?

Luonnonvara-ala on toimialana vakaa. Se turvaa sinulle hyvän työllistymisen, ja tarvetta on monenlaisille osaajille. Perusmaatalous teknistyy ja tuotantorakenne kehittyy kohti suurempia yksiköitä, joiden johtaminen on entistä vaativampaa. Silloin tarvitaan asiantuntijoita alkutuotantoon, kaupan alalle ja erilaisten palvelujen tuottamiseen. Samaan aikaan maaseudun elinkeinorakenne monipuolistuu ja yrittäjyyteen on tarjolla uusia mahdollisuuksia. Ympäristönäkökohtien sekä kiertotalouden kasvava painoarvo edistää niihin erikoistuvan agrologin työllistymistä. Agrologin tyypillisiä ammattinimikkeitä ja työnantajia ovat esimerkiksi seuraavat:

  • itsenäinen maanviljelijä tai maaseutuyrittäjä
  • työntekijä tai työnjohtaja maaseutuyrityksessä
  • maaseutuasiamies tai maaseutujohtaja kuntien tai kaupunkien palveluksessa
  • asiantuntija tai esimies neuvontaorganisaatioissa
  • projektisuunnittelija tai projektipäällikkö hankkeiden palveluksessa
  • tarkastaja, suunnittelija tai esimies maaseutu- ja ympäristöhallinnossa
  • myyjä, tuotevastaava tai myyntipäällikkö kaupan alalla
  • opettaja, ohjaaja tai kouluttaja oppilaitoksissa ja koulutusorganisaatioissa
  • työntekijä tai toiminnanjohtaja erilaisissa maaseudun järjestöissä

Agrologiksi päiväkoulutuksella

Voit opiskella agrologiksi päivä- tai monimuotototeutuksella. Päivätoteutuksessa opiskelet pääsääntöisesti kampuksella lähiopintoina arkipäivisin. Päivätoteutuksessa osa opetuksesta voidaan toteuttaa verkon kautta etäopiskeluna. Opinnoissa korostuvat tutkiva oppiminen ja yhdessä tekeminen. Kontaktiopetuksen ja itsenäisen työskentelyn ohella pienryhmissä toteutettavat tehtävät ja työelämäprojektit ovat oleellinen osa opiskelua.

Agrologiksi monimuotokoulutuksella

Monimuoto-opiskelu on joustava vaihtoehto esimerkiksi, jos haluat käydä töissä opintojen ohessa. Monimuotototeutuksemme on lähes täysin verkon kautta tapahtuvaa opiskelua. Lähipäiviä on vähän, ja verkko-opetus rytmitetään vain tietyille päiville viikossa, mikä mahdollistaa opiskelun ja työn yhteensovittamisen. Monimuoto-opiskelu vaatii itsenäistä ja aktiivista otetta opiskeluun, jotta opintosi etenevät opiskeluryhmän mukana tavoiteajassa. Opinnoissa korostuvat tutkiva oppiminen ja yhdessä tekeminen. Itsenäisen työskentelyn ohella pienryhmissä toteutettavat tehtävät ja työelämäprojektit ovat oleellinen osa monimuoto-opiskelua.

Kansainvälisyys agrologin opinnoissa

Vaihtoon lähteminen on erinomainen tapa kartuttaa kansainvälistä kokemusta ja ottaa enemmän irti opiskeluajasta. Perinteisen vaihto-opiskelun lisäksi sinun on mahdollista suorittaa myös opintoihin kuuluva harjoittelu ulkomailla. Maaseutuelinkeinojen tutkinto-ohjelmalla on yhteistyöverkosto Euroopassa, mutta moni opiskelija on käynyt myös kaukomailla vaihto-opiskelijana ja erityisesti harjoittelemassa. Opiskelijamme ovat olleet vaihdossa esimerkiksi Mendel Universityssä Tsekissä, Slovakian maatalousyliopistossa Nitrassa tai Van Haal Larensteinissa Hollannissa.

Jatko-opiskelumahdollisuudet luonnonvara-alalla

Jatko-opinnot voivat olla ratkaisevia agrologin urakehityksen kannalta. Ne myös antavat mahdollisuuden päivittää ja laajentaa osaamista. Oulun ammattikorkeakoulussa voit suorittaa kaksivuotisen agrologin ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon (Agrologi YAMK), joka vastaa yliopiston maisterin tutkintoa.

Avoimen ammattikorkeakoulun tai Highway-opintojen kautta agrologiopintoihin

Voit suorittaa maaseutuelinkeinojen tutkinto-ohjelman opintoja myös Avoimessa ammattikorkeakoulussa. Suorittamalla 30 opintopistettä Avoimen ammattikorkeakoulun kautta voit hakea tutkinto-opiskelijaksi agrologin tutkintoon. Voit aloittaa opinnot myös polkuopintoina Avoimen ammattikorkeakoulun kautta. Lisätietoja Avoimen ammattikorkeakoulun opinnoista.

Voit myös varmistaa opiskelupaikkasi luonnonvara-alalta jo lukiossa tai opiskellessasi ammatillista tutkintoa. Oamk Highwayssa toisen asteen opiskelija saa opiskelupaikan informaatioteknologiasta, tekniikasta tai luonnonvara-alalta, jos hän suorittaa opiskeluaikanaan Oamkin määrittelemät 15 opintopistettä sekä toisen asteen koulutuksen. Opinnot voi suorittaa milloin vain toisen asteen opintojen aikana ja ne ovat opiskelijalle maksuttomia.  

Oamk-podcast: agrologikoulutus

Agrologi on monipuolinen maaseudun asiantuntija

Luonnonvara-alalla opiskellaan tulevaisuuden maaseudun asiantuntijoiksi