Skip to content

Opetusharjoittelu

Ammatilliseen opettajankoulutukseen, erityisopettajankoulutukseen ja opinto-ohjaajankoulutukseen sisältyy harjoittelua. Harjoittelun osaamistavoitteet kuvataan opetussuunnitelmissa. Ohesta löydät tarkemmat ohjeet koulutukseesi sisältyvästä harjoittelusta. 

Ammatillisen opettajankoulutuksen opetusharjoittelu

Perehdy opettajankoulutuksen osaamistavoitteisiin ja opetusharjoittelun käytännön toteutukseen itsenäisesti ja/tai opintoryhmässäsi. Opetusharjoittelu toteutuu sinun oman henkilökohtaisen opintosuunnitelmasi mukaisesti. 

Sovi ohjauskeskustelu tuutorisi kanssa ennen opetusharjoitteluasi. Keskustele hänen kanssaan mahdollisista opetusharjoittelupaikoista, harjoittelun ajoituksesta, osaamisen hankkimisen tavoista ja osaamisen osoittamisesta. Keskustele myös henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaasi liittyen, mitä osaamistavoitteita haluat opetusharjoittelusi aikana kehittää ja mitä osaamistasi haluat osoittaa. Opetusharjoittelun ajankohta määräytyy harjoittelupaikan aikataulujen mukaan. 

Katso opetusharjoittelusi tavoitteet aloitusvuotesi mukaisesta opetussuunnitelmasta.

Opetusharjoittelusi voi toteutua ohjaavan opettajan ohjauksessa omalla opetusalallasi ammatillisessa koulutuksessa / korkeakoulussa tai omassa työssäsi opettajana. 

Kun olet keskustellut tuutorisi kanssa opetusharjoittelusta, hanki itsellesi harjoittelupaikka ja harjoittelua ohjaava opettaja, joka on pedagogisesti pätevä. Sen jälkeen ilmoittaudu opetusharjoitteluun Pepissä ja kirjaa tietokantaan harjoittelupaikkasi ja ohjaavan opettajasi tiedot. Näitä tietoja voi täydentää myöhemminkin. 

Sirpa Aalto (sirpa.h.aalto@oulu.fi) ohjaa tarvittaessa harjoittelupaikan ja ohjaavan opettajan hankkimiseen Oulun alueella sekä neuvoo myös muualla harjoittelevia opiskelijoita. Rovaniemen seudulla ja Lapin alueella opiskelijoiden tukena toimii Sirpa Perunka (sirpa.perunka@oamk.fi). Ammatillinen opettajakorkeakoulu maksaa harjoittelua ohjaavalle opettajalle tai organisaatiolle 250 euron ohjauspalkkion 1.1.2023 jälkeen toteutuneista ohjauksista. 

Jos teet opetusharjoittelusi oppilaitoksessa ja ohjaavan opettajan ohjauksessa, huolehdi ennen opetusharjoittelusi alkua, että ammatillisen opettajakorkeakoulun ja harjoittelupaikan välillä on tehty yhteistyö- ja harjoittelusopimus. Kun olet tehnyt opetusharjoitteluun ilmoittautumisen Pepissä ja kirjannut harjoittelupaikkasi ja ohjaavan opettajasi tiedot, ne siirtyvät samalla esitäytettyyn harjoittelusopimuspohjaan. Täydennä sopimuspohjan muut tiedot ja tulosta sopimuksia niin, että yksi allekirjoitettu kappale jää harjoittelupaikkaasi, yksi tulee ammatilliseen opettajakorkeakouluun ja halutessasi yksi jää sinulle. Kaikkiin sopimuksen kappaleisiin tulee opiskelijan ja ohjaavan opettajan esimiehen allekirjoitukset. Ammatillisen opettajakorkeakoulun edustajan allekirjoitusta ei tarvita, sen korvaa sopimusnumero, joka on jokaisessa sopimuksessa eri. Opetusharjoittelusopimus skannataan opettajakorkeakoulun sähköpostiosoitteeseen amok@oamk.fi tai sen voi lähettää maapostitse osoitteeseen 

 
Ammatillinen opettajankoulutus 
Oulun ammattikorkeakoulu/Linnanmaan kampus 
Yliopistokatu 9 
90570 Oulu 

Jos toimit opettajana ja osoitat omassa työssäsi opetusharjoittelun osaamistavoitteet, et tarvitse ohjaavaa opettajaa ja silloin ei tarvitse tehdä yhteistyö- ja harjoittelusopimusta. Huolehdi kuitenkin, että olet ilmoittautunut opetusharjoitteluun Pepissä.

Edellytämme kaikilta alle 18-vuotiaiden parissa harjoittelevilta tai osaamistaan omassa työssä osoittavilta opettajaopiskelijoilta rikosrekisteriotteen. Tilaa rikosrekisteriote Oikeusrekisterikeskuksesta ja näytä se verkkokokousympäristössä tai paikan päällä Oulussa koulutuspäällikkö Pia Oikariselle (pia.oikarinen@oamk.fi) tai Rovaniemellä Sirpa Perungalle (sirpa.perunka@oamk.fi) (Ammattikorkeakoululaki 6:34.4 §, VNA ammattikorkeakouluista 11 §). Jos käytettävissäsi ei ole sähköistä tunnistautumista, voit hakea otteen samalta sivulta löytyvällä ja tulostettavissa olevalla hakemuslomakkeella Oikeusrekisterikeskuksen ohjeiden mukaisesti. 

Opiskelijoiden harjoittelupaikkaa varten ote on maksuton. Kun tilaat otteen, ilmoita kyselyn käyttötarkoitus: ”Opiskelijan lasten parissa tehtävä työharjoittelu”. Rikosrekisteriote ei saa sen esittämishetkellä olla kuutta kuukautta vanhempi. Rikosrekisteriotteen toimittaminen on edellytys alaikäisten parissa toteutuvalle opetusharjoittelulle. 

Päivitä henkilökohtainen opintosuunnitelmasi (HOPS) ennen opetusharjoittelun aloittamista. Suunnittele HOPSiisi, mitä osaamista hankit ja miten osoitat osaamisesi opetusharjoittelussa tai omassa opetustyössäsi. 

Jos opetusharjoittelusi toteutuu ohjaavan opettajan ohjauksessa, suunnittele opetusharjoittelusi yhdessä ohjaavan opettajasi ja tuutorisi kanssa. Keskustele heidän kanssaan opetusharjoittelusi osaamistavoitteista ja siitä opintokokonaisuudesta, jossa toimit opettajana. Laadi suunnitelma opetusharjoittelun toteuttamiseen. Keskustele suunnitelman erilaisista vaihtoehdoista tuutorisi kanssa. Ohjatussa opetusharjoittelussa suunnitelma tulee olla sekä ohjaavan opettajan että tuutorin hyväksymä ennen oman opetuksesi ja ohjauksesi aloittamista. 

Opetat ja ohjaat autenttisessa koulutuskontekstissa oman alasi tutkinnon perusteiden / opetussuunnitelman mukaisesti. Kehität osaamistasi ja osoitat osaamistavoitteissa vaaditun osaamisen opetusharjoittelusi aikana. Opetusharjoittelusi jatkuu, kunnes osaamistavoitteisiin liittyvä osaaminen on hankittu ja osoitettu. Ohjaava opettajasi havainnoi opetustasi ja ohjaustasi ja antaa palautetta. Myös tuutorisi havainnoi osaamistasi joko harjoittelupaikassa tai ohjaa ja seuraa harjoitteluasi esimerkiksi etäyhteydellä. Voit osoittaa osaamistasi myös videoimalla toimintaasi opetusharjoittelussa. 

Ohjatun harjoittelusi päätyttyä harjoitteluoppilaitoksen ohjaava opettaja laatii sinulle kirjallisen arvioinnin osaamisestasi ja lähettää kopion sähköpostitse tuutorille (etunimi.sukunimi@oamk.fi). Arviointilomake löytyy ohjeista harjoittelua ohjaavalle opettajalle..

Kun olet saavuttanut opetusharjoitteluusi sisältyvät osaamistavoitteet, tuutori tunnistaa ja tunnustaa osaamisesi ja kirjaa opintosuorituksen Peppiin.

Ammatillisen erityisopettajankoulutuksen harjoittelu

Harjoittelun aikana toimit ammatillisen erityisopettajan tehtävissä. Sovellat erityispedagogista osaamistasi opiskelijoiden opetuksessa ja ohjauksessa ja perehdyt erilaisiin ammatillisen erityisopetuksen toimintaympäristöihin ja yhteistyöverkostoihin. Opintoihin sisältyy kaksi harjoittelua:   

  • Erityispedagoginen harjoittelu 8 op ja  
  • Verkostoharjoittelu 4 op. 

Erityispedagoginen harjoittelu 8 op

Perehdy ammatillisen erityisopettajankoulutuksen erityispedagogisen harjoittelun (8 op) osaamistavoitteisiin ja arviointikriteereihin. Sovi ohjauskeskustelu tuutorisi kanssa ja keskustele hänen kanssaan mahdollisista harjoittelupaikoista, harjoittelun ajoituksesta, osaamisen hankkimisen tavoista ja osaamisen osoittamisesta. Keskustelkaa myös erityisopettajaopintojesi henkilökohtaisen opintosuunnitelman pohjalta, mitä osaamistavoitteita haluat harjoittelusi aikana kehittää ja osoittaa (katso Erityispedagogisen harjoittelun henkilökohtainen suunnitelma). 

Harjoittelusi toteutuu ohjaavan erityisopettajan ohjauksessa ammatillisen erityisopettajan tehtävissä tai omassa työssäsi ammatillisena erityisopettajana. 

Kun olet keskustellut tuutorisi kanssa harjoittelusta, hanki itsellesi harjoittelupaikka ja harjoittelua ohjaava erityisopettaja. Ilmoittaudu sen jälkeen harjoitteluun Pepissä ja kirjaa tietokantaan harjoittelupaikkasi ja tiedot harjoittelua ohjaavasta erityisopettajasta. Tietoja voi täydentää myöhemminkin. Ammatillinen opettajakorkeakoulu maksaa ohjaavalle erityisopettajalle tai organisaatiolle 250 euron ohjauspalkkion. 

Tutustu harjoittelupaikkaan, ja huolehdi ennen harjoittelusi alkua, että Ammatillisen opettajakorkeakoulun ja harjoittelupaikan välillä on tehty yhteistyö- ja harjoittelusopimus. Kun olet ilmoittautunut harjoitteluun Pepissä ja kirjannut harjoittelupaikkasi ja ohjaavan erityisopettajasi tiedot, ne siirtyvät samalla esitäytettyyn harjoittelusopimuspohjaan. Toimi tämän jälkeen seuraavasti: 

  • Täydennä sopimuspohjan tietoja tarvittaessa ja arvioi harjoittelusi kesto.  
  • Tulosta sopimuksia niin, että yksi allekirjoitettu kappale jää harjoittelupaikkaasi, yksi tulee Ammatilliseen opettajakorkeakouluun ja halutessasi yksi jää sinulle. 
  • Skannaa harjoittelusopimus skannataan opettajakorkeakoulun sähköpostiosoitteeseen amok@oamk.fi tai lähetä se postitse osoitteeseen: 

Ammatillinen opettajankoulutus 
Oulun ammattikorkeakoulu/Linnanmaan kampus 
Yliopistokatu 9 
90570 Oulu 

Harjoittelusopimuksen kaikkiin kappaleisiin tulee sekä opiskelijan että harjoittelupaikan ohjaavan erityisopettajan esihenkilön allekirjoitukset. Ammatillisen opettajakorkeakoulun allekirjoitusta sopimukseen ei tarvita, sillä sen korvaa juokseva, sähköinen sopimusnumero ja se yksilöi jokaisen sopimuksen. 

Kun olet tutustunut harjoittelupaikkaan ja keskustellut ohjaavan erityisopettajasi kanssa erityispedagogisen harjoittelun osaamistavoitteista, laadi harjoitteluun alustava henkilökohtainen harjoittelusuunnitelma. Suunnitelma täydentyy ja muokkautuu harjoittelun kuluessa. Suunnittele, miten harjoittelusi aikana hankit osaamistavoitteiden mukaista osaamista ja miten osoitat sitä arviointikriteerien mukaisesti. Harjoittelun suunnitelmapohjan voit ladata oman opintoryhmäsi Howspacesta. Tallenna harjoittelusuunnitelma itsellesi ja jaa se muokkausoikeuksin sekä OSSIin (osaamistavoite 23) että ohjaavalle erityisopettajallesi. Saat ohjausta suunnitelmasi laatimiseen tuutoriltasi ja harjoitteluasi ohjaavalta erityisopettajaltasi. 

Edellytämme kaikilta alle 18-vuotiaiden parissa harjoittelevilta erityisopettajaopiskelijoilta rikostaustaotteen. Tilaa rikostaustaote Oikeusrekisterikeskuksesta ja näytä se verkkokokousympäristössä tai paikan päällä Oulussa koulutuspäällikkö Pia Oikariselle pia.oikarinen@oamk.fi. Jos käytettävissäsi ei ole sähköistä tunnistautumista, voit hakea otteen samalta sivulta löytyvällä ja tulostettavissa olevalla hakemuslomakkeella Oikeusrekisterikeskuksen ohjeiden mukaisesti. (Ammattikorkeakoululaki 6:34.4 §, VNA ammattikorkeakouluista 11 §.) 

Rikostaustaote on opiskelijoiden harjoittelupaikkaa varten maksuton. Kun tilaat otteen, ilmoita kyselyn käyttötarkoitus: ”Opiskelijan lasten parissa tehtävä työharjoittelu”. Rikostaustaote ei saa sen esittämishetkellä olla kuutta kuukautta vanhempi. Rikostaustaotteen toimittaminen on edellytys alaikäisten parissa toteutuvalle harjoittelulle. 

Harjoittelusi aikana opetat, ohjaat ja toimit aktiivisesti ammatillisen erityisopettajan tehtävissä. Perehdyt harjoittelupaikassasi erityisen tuen tarpeen tunnistamiseen, tuen toteuttamiseen ja seurantaan. Huomioit opiskelijoiden erityisen tuen tarpeet ja toimit yhdenvertaisuutta ja saavutettavuutta edistäen. Osallistut mahdollisuuksien mukaan erityisopettajan työhön sisältyviin tapaamisiin, kokouksiin ja yhteistyöpalavereihin.   

Kehität osaamistasi ja osoitat osaamistavoitteissa vaaditun osaamisen harjoittelusi aikana. Harjoittelusi jatkuu, kunnes olet hankkinut ja osoittanut osaamistavoitteisiin liittyvän osaamisen. Ohjaava erityisopettaja havainnoi ammatillisena erityisopettajana toimimistasi. Hän antaa jatkuvaa palautetta harjoittelun aikana sekä kirjallisen palautteen harjoittelun päätyttyä harjoittelusuunnitelmalomakkeeseen. Myös tuutorisi havainnoi osaamistasi joko harjoittelupaikassa tai ohjaa ja seuraa harjoitteluasi esimerkiksi etäyhteydellä. Voit osoittaa osaamistasi myös videoimalla toimintaasi harjoittelussa. 

Kun olet saavuttanut harjoitteluusi sisältyvät osaamistavoitteet, tuutorisi kirjaa opintosuoritukset Peppiin. 

Verkostoharjoittelu 4 op 

Perehdy ammatillisen erityisopettajankoulutuksen verkostoharjoittelun (4 op) osaamistavoitteisiin ja arviointikriteereihin. Sovi tuutorisi kanssa harjoittelun toteuttamisesta, harjoittelun ajoituksesta, osaamisen hankkimisen tavoista ja osaamisen osoittamisesta. Keskustelkaa, mitä osaamista sinulla jo on hankittuna ja mitä osaamista aiot harjoittelun aikana hankkia ja osoittaa. 

Verkostoharjoittelu toteutuu erilaisissa aidoissa toimintaympäristöissä, joissa hankit osaamista perehtymällä erilaisiin toimintamalleihin ja ohjeisiin sekä verkostoitumalla eri toimijoiden kanssa. Harjoittelun aikana perehdyt monipuolisesti erilaisiin sisäisiin ja ulkoisiin verkostoihin esimerkiksi vierailujen ja haastattelujen avulla. Osallistut mahdollisuuksien mukaan erityistä tukea suunnitteleviin palavereihin ja yhteistyöhön ja reflektoit ammatillisen erityisopettajan merkitystä yhteistyössä.   

Verkostoharjoitteluun  

  • ei tarvitse ilmoittautua 
  • ei tarvitse ohjaavaa opettajaa   
  • ei tarvitse esittää rikostaustaotetta. 

Laadi verkostoharjoitteluun henkilökohtainen harjoittelusuunnitelma. Suunnittele, miten harjoittelusi aikana hankit osaamistavoitteiden mukaista osaamista ja miten osoitat sitä arviointikriteerien mukaisesti. Harjoittelun suunnitelmapohjan voit ladata oman opintoryhmäsi Howspacesta. Tallenna harjoittelusuunnitelma itsellesi ja jaa se muokkausoikeuksin OSSIin (osaamistavoite 31). 

Kun olet saavuttanut ja osoittanut verkostoharjoitteluusi sisältyvät osaamistavoitteet arviointikriteerien mukaisesti, tuutorisi kirjaa opintosuoritukset Peppiin. 

 

Ammatillisen opinto-ohjaajankoulutuksen ohjaus- ja verkostoharjoittelu

Ohjausharjoittelussa on tavoitteena soveltaa opinto-ohjauksen teoreettista tietoa opinto-ohjauksen käytäntöön. Ohjausharjoittelun aikana kehität ohjausosaamistasi koulutusorganisaatiossa, oppilaitoksessa, ohjauspalveluissa tai hankkeissa, joissa työskentelet. Voit suorittaa ohjausharjoittelun omassa työssäsi tai hakeutua johonkin muuhun ohjauksen ympäristöön harjoittelemaan. Ohjausharjoittelu edellyttää, että sinulla on mahdollisuus suunnitella ja toteuttaa autenttinen ohjausprosessi asiakkaalle ja asiakasryhmälle. Jos et toimi koulutuksen aikana ohjaustyössä, niin voit hankkia itsellesi harjoittelupaikan sinua kiinnostavasta ohjauksen kontekstista, jolloin sinun tulee sopia myös ohjausharjoitteluasi ohjaava opinto-ohjaaja.   

Ohjausharjoittelun laajuus on 10 opintopistettä, mutta ohjausharjoittelun ajallinen kesto määräytyy suunnittelemiesi ja toteuttamiesi ohjausprosessien ajoituksen mukaisesti. Ohjausharjoitteluun sisältyy yksilö- ja ryhmäkohtaisten ohjausprosessien suunnittelu, toteuttaminen ja arviointi. Tarkemmat suunnitelmasi ohjausharjoittelun toteuttamiseen teet tuutorin kanssa Hops-keskustelussa. 

Verkostoharjoittelussa on tavoitteena rakentaa itselle kokonaiskäsitys ohjaustoiminnasta yleissivistävän ja ammatillisen koulutuksen eri koulutusasteilla. Tarkoitus on, että hankit osaamista eri oppilaitosmuotojen ja koulutusasteiden opinto-ohjaajan työnkuvasta ja tehtävistä sekä ohjausverkostoista, sillä koulutus antaa kelpoisuuden toimia opinto-ohjaajana kaikilla koulutusasteilla.  Kehität osaamista vierailemalla oppilaitoksissa ja haastattelemalla opinto-ohjaajia sekä muita ohjaustoimintaan osallistuvia henkilöitä. Vierailujen ajankohdat ja kestot suunnittelet Hopsiin ja sovit itsenäisesti vierailukohteiden kanssa. Tarkemmat suunnitelmasi verkostoharjoitteluun teet tuutorin kanssa Hops-keskustelussa.