Skip to content
ACuTe-hankkeen kansikuva, jossa mies kyykistyneenä maalaustelineellä.

ACuTe Culture Testbeds for Performing Arts and New Technology

1.7.2022 - 30.6.2026

Taidealat

ACuTe on trendejä asettava suuri eurooppalainen innovaatiohanke, jonka tavoitteena on mullistaa teatterin ja esittävien taiteiden tuottamisen ja esittämisen tapaa uusien teknologioiden ja kulttuurillisen yhteistyön sekä osaamisen kehittämisen avulla. ACuTe toteutetaan yhteistyössä 10 teatterin ja luovan keskuksen kanssa Euroopassa (tukeutuen kolmeen lisätutkimuskumppaniin ja yhteen eurooppalaiseen teatteriverkosto-organisaatioon) 10 eri maasta. Tavoitteena on saavuttaa uusia lähestymistapoja ja malleja uuden teknologian testaamiseen, mikä johtaa yleisökokemuksen kehittymiseen, yhteiskehittämiseen ja kapasiteetin parantamiseen esittävien taiteiden laitoksissa.

Hankkeen tavoite ja toimenpiteet

Monitieteisellä lähestymistavalla, jossa yhdistyvät digitaalinen teknologia ja yhteiskehittämisen menetelmät, luodaan uudenlainen ”kulttuurin testialue”. Nämä testialueet mahdollistavat uusien teknologioiden testaamisen ja konkreettisten prototyyppien luomisen esittävien taiteiden tuotannoissa.

Hankkeessa suunnitellaan, tuotetaan ja esitetään yhdeksän kokeellista teatterituotantoa suunnitellaan, tuotetaan ja esitetään. Toimintaan kuuluu myös eurooppalaisia tapahtumia ja sisältöä, koulutusseminaareja sekä verkkopohjaisia ja kasvokkain tapahtuvia toimintoja yhteistyökumppani-instituutioiden kanssa, keskittyen ammattitaidon kehittämiseen teknologian syvällisessä integroinnissa pitkäkestoiseen tuotantoprosessiin. Kulttuurin testialueet mahdollistavat myös merkityksellisen viestinnän ja osallistumisen yleisön kanssa Euroopassa ja eurooppalaisessa teatterialalla. Toiminnalla kannustetaan uusia yleisöryhmiä teatterin pariin.

Rahoitus

Hanke on rahoitettu Euroopan komission Creative Europe 2021–2027 -ohjelmasta.

Yhteistyö

Oulun ammattikorkeakoulu koordinoi hanketta, johon osallistuvat ETC European Theatre Convention, Ars Electronica, Schauspiel Graz, Saxion Hogeschool, Akademie für Theater und Digitalität, SNG Nova Gorica, Det Norske Teatret, De Toneelmakerij, Azkuna Zentroa Alhóndiga Bilbao, EKA Estonian Akademy of Arts, Théâtre de Liege ja Teatrul National Marin Sorescu Craiova.