Skip to content
Kuvassa blurrattu ihmishahmo kulkee punaisen seinäkkeen taakse ja etualalla on valokuvioita

AVARA Event and Testbeds (Oulu2026)

1.8.2023 - 31.12.2026

Taidealat

AVARA Event and Testbeds (Oulu2026) -projektin toimenpiteet

AVARA-testialueprojekti rakentuu kolmen päätoimen ympärille:

  1. Oulussa järjestettävä työpaja, jossa luodaan uusia taide- ja teknologiakokeiluja;
  2. Vuosittaiset uusien taiteeseen liittyvien taitojen oppimiseen keskittyvät työpajat monialaisille ryhmille ja
  3. Suurten kansainvälisten taide- ja teknologiakonferenssien järjestäminen vuosina 2025 ja 2026 sekä vuosittaisen taiteilijaresidenssin tukeminen taide- ja teknologiakokeiluja varten.

Tällä projektilla on vahvat yhteydet AVARA-festivaaliprojektiin.

Osa 1. Fyysinen työtila ja testialue perustetaan Ouluun, mikä mahdollistaa taiteilijoiden työskentelyn rinnakkain tutkijoiden kanssa kokeellisissa pilottiprojekteissa.

Osa 2. Järjestetään vuosittaiset työpajat monialaisille taiteilija- ja teknologiryhmille ympäri Suomea (3 x 1,5 päivän työpajaa vuodessa). Nämä työpajat pidetään Oulussa ja ne liittyvät testialueen infrastruktuurin avulla luotaviin ”minimisuorituskykyä” testaaviin pilottiprojekteihin. Tavoitteena on, että tämä toimenpide johtaa paikallisten taiteilijoiden oppimiseen uusista taiteeseen liittyvistä taidoista sekä yhteyksiin Business Oulun suunniteltuihin luovien alojen esikehittäjäohjelmiin, jotka alkavat vuonna 2023.

Osa 3. Oulussa järjestetään suuri kansainvälinen konferenssi vuosina 2025 ja 2026. Nämä konferenssit kokoavat suomalaiset taide- ja teknologiatoimijat ja tutkijayhteisöt. Tavoitteena on, että konferensseja järjestetään vuosittaisina tapahtumina olemassa oleville eurooppalaisille ja kansainvälisille verkostoille, kuten European Theatre Convention, International Symposium on Electronic Arts ja Ars Electronica (Deep Space).

Vuosittainen residenssi keskittyy kehittämään tiettyä teknologista kokeellista pilottiprojektia, joka esitellään AVARA-festivaalissa sekä konferensseissa vuosina 2025 ja 2026.

Rahoitus

Päärahoittaja on Oulun Kulttuurisäätiö (Oulu2026). Muuta rahoitusta odotetaan S+T+Arts-ohjelman odotetuista projektirahoista sekä TAIKE / ESR-innovaatiotukiohjelmasta.

Yhteistyössä

Projektia hallinnoi ja isännöi Oulun ammattikorkeakoulun Taiteen innovaatiokeskus (CAI) yhteistyössä Oulun kaupungin ja Suomen Kansallisoopperan ja Baletin infrastruktuurituen kanssa.