Taiteen innovaatiot
Taiteen innovaatiot -tutkimusohjelma yhdistää taiteen, innovaation ja uudet teknologiat. Keskitymme monitieteelliseen kokeiluun ja yhteissuunnitteluun nuorten ja kokeneiden taiteilijoiden, tutkijoiden sekä kulttuuri- ja luovien alojen sidosryhmien välillä. Tervetuloa tutustumaan!
Tietoa meistä
Taiteen innovaatiot (Arts Innovation) perustettiin vuonna 2022 Oulun ammattikorkeakouluun toteuttamaan pitkäjänteistä, innovatiivista ja poikkitieteellistä tutkimusta ja kehitystä sekä koulutusta uusien teknologioiden parissa. Tavoitteenamme on edistää uusia taiteellisen sisällöntuotannon muotoja ja uudistaa käytäntöjä erityisesti esittävissä taiteissa.
Meillä on alueellisia, kansallisia ja kansainvälisiä tavoitteita.
Alueellisella tasolla pyrimme toimimaan solmukohtana ja yhteistyön mahdollistajana Oulun alueen sidosryhmien välillä taide- ja teknologia-aloilla. Tällä hetkellä katseemme on suuntautunut erityisesti Oulu 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki -ohjelmaan.
Kansallisella tasolla isännöimme projekteja ja tapahtumia, jotka liittyvät poikkitieteelliseen kokeiluun taiteen, innovaatioiden ja teknologian olemassa olevien käytäntöjen välillä.
Kansainvälisesti tavoitteemme on nousta maailmanluokan esittävien taiteiden ja teknologia-alan yhteentörmäyttämisen keskukseksi. Laajennamme jatkuvasti yhteistyötä ja verkostoja suomalaisten ja kansainvälisten taiteilijoiden sekä luovien teknologisten asiantuntijoiden välillä.
Ajankohtaista
Asiantuntijamme
Yhteydenotot sähköpostitse: cai@oamk.fi.
Blair Stevenson
Yliopettaja
050 573 2948
Julia Heikkinen
Projektipäällikkö
050 528 8897
Osmo Hakosalo
Projektipäällikkö
Liisa Ronkainen
Projektipäällikkö
Digitaaliset ratkaisut
050 4356421
Jan Julin
Tutkija
Digitaaliset ratkaisut
Heikki Riikonen
Kehittämispäällikkö
050 5979873
Katarina Rauhala
Projektisuunnittelija
Digitaaliset ratkaisut
050 3122820
Tommi Karjalainen
Media-asiantuntija
Digitaaliset ratkaisut
040 4820258
Keskeiset toimintamuotomme
Tuotamme lisäarvoa kasvavalle suomalaiselle taiteen, luovien alojen ja innovaatioiden ekosysteemille.
Osana Oulun ammattikorkeakoulun meditaiteen, tanssin, musiikin ja teknologian koulutustoimintaa tarjoamme erityiskoulutusta osaamisalueilla, jotka liittyvät taiteen innovaatioihin, uuden teknologian käyttöön taiteessa ja taideyrittäjyyteen. Lisäksi tuemme uusien maisteriohjelmien kehittämistä Oulussa sekä kansainvälisesti yhteistyössä kumppaneiden kanssa.
Isännöimme sarjaa taidealan opiskelijoille, ammattilaisille ja instituutioille suunnattuja tapahtumia ja toimenpiteitä, mukaan lukien tuki Oulun kaupungin uudelle museotilalle, joka täydentää Oulun taidemuseota ja Oulun museo- ja tiedekeskusta, avautuen vuonna 2026.
Osallistumme soveltavaan tutkimukseen taiteen ja nousevien teknologioiden rajapinnalla, mukaan lukien fyysisen infrastruktuurin kehittäminen Oulussa. Taiteilijat ja tutkijat tarvitsevat tilat ja laitteet kokeiluihin ja teknologioiden rajojen koetteluun, koneoppimisesta ja laajennetusta todellisuudesta aina haptiikkaan ja audiovisuaaliseen lavastukseen. Keskeinen osa tätä työtä on fyysisen testausympäristön kehittäminen Ouluun, minkä on määrä alkaa vuonna 2024 tukemaan yhteissuunnittelua, residenssejä ja tuotantokokeiluja suomalaisille ja kansainvälisille opiskelijoille ja ammattilaisille.
Tavoitteemme
1. Isännöidä ja tukea kokeellisia toimintoja live-esitysten ja uusien teknologioiden rajapinnalla (digitaaliset esitykset) yhteistyössä sidosryhmien kanssa Oulun alueella ja kansainvälisesti.
2. Tarjota koulutusta ja osaamisen kehittämistä, jotka liittyvät digitaalisuuteen taideproduktioissa.
3. Toteuttaa ja tukea tutkimusta, joka liittyy digitaalisten esitysten tuotantoon ja niihin osallistumiseen
4. Osallistua verkoston rakentamiseen digitaalisten taide-esitysten alalla Suomessa, Euroopassa ja maailmanlaajuisesti.
Kumppanuutemme
Taiteen innovaatiot -tutkimusohjelma koordinoi Oamkin jäsenyyttä European League of Institutes of the Arts (ELIA) -järjestössä. Oamk on aktiivisesti mukana ELIA:n kasvavassa kansainvälisessä verkostossa, mukaan lukien viimeaikainen valinta järjestön uniikkiin sisarkoulujen ohjelmaan eurooppalaisten ja ukrainalaisten yliopistojen välillä – UAx Platform – tukien tutkimusohjelman kasvavaa yhteistyötä Kiovan, Ukrainan Kansallisen Kuvataideakatemian kanssa.
Tule tekemään yhteistyötä kanssamme!
Luomme mielellämme soveltavan tutkimuksen yhteistyötä muiden oppilaitosten kanssa Suomessa, Euroopassa ja maailmanlaajuisesti.
Strategiset ydinalueemme tutkimuksessa liittyvät Euroopan komission yleisiin tavoitteisiin kestävyyden, digitalisaation ja sosiaalisen innovaation osalta. Tarkemmin sanottuna laajennamme työtämme vuosina 2023–2025 näillä aihealueilla ja niiden yhteyksiä teemoihin kuten tekoäly, projisointikartoitus ja liikkeentallennus.
Haluatko osallistua johonkin käynnissä olevista projekteistamme tai keskustella yhteistyöstä? Ota rohkeasti yhteyttä!
Tutustu produktioihimme:
Tutustu hankkeisiimme:
Hankkeen tavoite CRAFT-IT4SD pyrkii edistämään kulttuuri- ja luovien alojen sekä…
TASSU-hankeessa tavoitteemme on edistää ja parantaa yhteiskunnasta syrjäytyneiden ja syrjäytymisvaarassa…
AVARA Event and Testbeds (Oulu2026) -projektin toimenpiteet AVARA-testialueprojekti rakentuu kolmen…
Design with Ukraine on liikkuvuushanke Oamkin ja Kiovan kansallisen kuvataide-…
Ajankohtaista Pandemia pakotti kulttuurialan siirtymään digitaaliseen toimintamalliin ilman kenraaliharjoituksia. Esitysten…
Projektin tavoitteena on kannustaa taiteellisten käytäntöjen kehittämiseen yhdessä tieteen ja…
ACuTe on trendejä asettava suuri eurooppalainen innovaatiohanke, jonka tavoitteena on…