Mies seisoo puistossa pyörän vieressä ja hymyilee

Oamkin Floro Cubelo niittää tunnustuksia työstään

Floro Cubelo on saanut tunnustusta sekä ideakilpailun finalistina, että kansainvälisen johtamispalkinnon saajana. Suomeen muuttaminen oli paras päätös, jonka hän on koskaan tehnyt.

Floro Cubelo on varsinainen hoitotieteiden supersankari. Päivätyönään hän on Oamkin englanninkielisen sairaanhoitajakoulutuksen lehtori ja tutkintovastaava, joka vie luotsaamaansa tutkinto-ohjelmaa vahvasti eteenpäin. Samaan aikaan hän työstää terveystieteiden tohtorin tutkintoa Itä-Suomen yliopistossa. Lisäksi Floro on vastikään saanut kansainvälisen johtamispalkinnon, arvostetun sairaanhoitajapalkinnon sekä finaalipaikan hoitajien innovaatiokilpailussa.

– Oikeastihan olen ihan tavallinen työssäkäyvä tyyppi. Nautin metsässä liikkumisesta ja matkustamisesta, Floro hymyilee.

Paras päätös ikinä

Floro on kotoisin Filippiineiltä, mistä sairaanhoitajia muuttaa runsain määrin työskentelemään Pohjoismaihin. Näin teki myös Floro, joka päätyi Suomeen vuonna 2013.

– En silloin tiennyt Suomesta muuta kuin Nokian ja joulupukin, Floro nauraa.

Jyväskylän ammattikorkeakoulu järjesti tutkinto-ohjelmaansa pääsykokeet, joita varten Floro matkusti Vietnamiin. Lopulta hän oli yksi monen sadan hakijan joukosta valituista opiskelijoista, jotka pääsivät hankkimaan sairaanhoitajan pätevyyden Suomessa.

– Muutto Suomeen oli paras päätös, jonka olen ikinä tehnyt.

Valmistumisen jälkeen Floro työskenteli sairaanhoitajana eri puolella Suomea ja opiskeli edelleen. Kaksi vuotta sitten hän huomasi, että Oamk hakee tutkintovastaavaa uuteen englanninkieliseen tutkinto-ohjelmaan.

– Muitakin uravaihtoehtoja oli, mutta valitsin Oamkin, koska täällä tarjoutui aidosti mahdollisuus kehittää tutkinto-ohjelmaa, Floro kertoo.

Englanninkielinen koulutusohjelma käynnistyi vuonna 2022, mutta kehittäminen ei ole loppunut siihen. Tutkinto-ohjelmaa pidetään ajan tasalla esimerkiksi tekemällä yhteistyötä sairaanhoitopiiri Pohteen kanssa ja seuraamalla valtion virastojen tuoreimpia linjauksia. Opintosuunnitelmassa on myös otettu huomioon kestävän kehityksen periaatteet.

– Tuomme kestävää kehitystä opinnoissa käytännön tasolle: lähtien vaikkapa siitä miten hoitajien käyttämät steriilit hansikkaat kierrätetään.

Englanninkielisen sairaanhoitajakoulutuksen opiskelijoista suurin osa on maahanmuuttajia. Erään vinkin Floro haluaisi jakaa kaikille Suomeen muuttaville opiskelijoille:

– Kannattaa heti alkaa opiskella suomen kieltä. Moni ajattelee, että se tarkoittaa oman kulttuurin unohtamista, mutta päinvastoin: molempia kulttuureja voi vaalia rinnakkain. 

Tunnustuksia ja innovaatioita

Oamkissa työskentelyn lisäksi Floro vaikuttaa myös Pohjoismaisten Filippiiniläishoitajien Yhdistys Ry:n puheenjohtajana. Vastikään hänet palkittiin LOANI (Ladies of All Nations International) -järjestön kansainvälisellä johtamispalkinnolla. Floro sai tunnustuksen erityisesti siitä työstä, jonka hän on puheenjohtajana tehnyt Pohjoismaissa työskentelevien sairaanhoitajien eteen.

– Ajattelen että, tunnustus ei ollut vain minulle, vaan kaikille, joiden kanssa olen tehnyt yhteistyötä.

Toinen Floron saama kansainvälinen palkinto on joulukuussa myönnetty Royal College of Surgeons in Ireland -yliopiston Fellowship-status ja sairaanhoitajien tiedekunnan jäsenyys. Näidenkin tunnustusten taustalla on Floron aktiivinen työ ulkomailta rekrytoitujen sairaanhoitajien oikeuksien eteen ja merkittävä tutkimustyö.

– Fellowship-status on yksi sairaanhoitajien ja kätilöiden arvostetuimmista ammattipätevyyksistä, avaa Floro tunnustuksen merkitystä.

Tunnustukset eivät jää tähän. Floro on myös vastikään valittu Queen Silvia Awards palkinnon finalistiksi. Hän haki kilpailuun ideallaan ”Muistipassi on konsepti”. Muistipassi on Floron kehittämä työkalu muistisairaiden ikäihmisten hyvinvoinnin seurantaan ja kehittämiseen.

– Olen itsekin huomannut kentällä, että hoidon sosiaalinen ja psyykkinen ulottuvuus jää usein vähemmälle. Muistipassi on asiakaslähtöinen tapa tuoda näitä ulottuvuuksia mukaan hoitoon, Floro kertoo.

Kilpailun tulokset julkaistaan vasta joulukuun lopulla, mutta niitä Floro ei aio jännittää:

– Jo finalistiksi pääseminen oli huippujuttu, voitto on pelkkää plussaa.

Teksti: Elina Pekki
Kuvat: Antti Leinonen