Skip to content

YAMK-tutkinto toimi ponnahduslautana yrittäjyyteen

Jani Junes on viettänyt koko elämänsä rakennustyömailla ympäri Suomen. Jo varhaisessa vaiheessa hänelle oli selvää, että siinä on hänelle ammatti. Haave yrittäjyydestä puolestaan konkretisoitui YAMK-opintojen myötä.

– Se tuntui jotenkin luonnolliselta, viihdyin työmaalla, Jani kertoo ammatinvalinnastaan.

Hän muistelee olleensa lukiossa kovasti eri mieltä, kun opettaja huomautti Janista tulevan varmasti insinööri.

– Väärässä toki olin, rakennusalan insinööriksi lähdin siitä sitten lukemaan, hän naurahtaa.

Tie insinööriopinnoista ylempään ammattikorkeaan

Insinööriopintojen jälkeen Jani viihtyi työelämässä monta vuotta ja aina välillä mielessä kävi toive yrittäjyydestä, mutta se painui lopulta aina kaiken muun alle. Rovaniemellä lukion käynyt ja Kuopiossa ammattikorkeakoulututkinnon opiskellut Jani päätyi Oulun ammattikorkeakoulun ylempään ammattikorkeakoulututkintoon lopulta kampuksen sijainnin ja haun sopivan ajoituksen myötä.

– Olen aina tykännyt kehittää itseäni, mutta ylempään tutkinto-ohjelmaan lähtö ei sillä tavalla ollut mikään itsestäänselvyys. Muita vaihtoehtoja oli uuden työpaikan etsiminen tai yrittäjänä aloittaminen.

Koko opintojen ajan hän teki alan töitä täysipäiväisesti ja haluaakin kehua Oamkia koulutuksen järjestämisestä siten, että se istuu hyvin työssäkäyvän kalenteriin.

Koulunpenkiltä suoraan yritystä perustamaan

Jani sai opinnot rakennusprojektin tehokkaan johtamisen tutkinto-ohjelmasta päätökseen kesäkuussa 2023 ja jo kuun loppupuolella hän oli perustanut oman yrityksen. Tuore yrittäjä on intoa täynnä.

– Yrittäjänä toimiminen oli minulle pitkäaikainen haave ja suunnitelma, jonka toteuttaminen konkretisoitui opintojen myötä.

Hän kertoo päässeensä opinnoissaan mukaan myös Oamkin mentoriohjelmaan, joka oli lopulta sinetöinyt päätöksen yrittäjäksi alkamisesta.

– Mentoriohjelmassa jokainen saa ikään kuin oman yrittäjämentorin. Nämä yrittäjät sitten neuvovat, auttavat ja kertovat kaikkea yrittäjyyteen liittyvää. Ennen ohjelmaan lähtöä sanoin, että nyt on yrityksen perustaminen todella lähellä. Ohjelman aikana päätin, että nyt se täytyy tehdä.

Tulevaisuus näyttää kirkkaalta

Yritystoiminta on vielä alkutekijöissään, mutta Jani on selkeät suunnitelmat jatkon kannalta.

– Nyt alkuun on toki tarkoitus saada toiminta rullaamaan. Aion keskittyä pienrakennuksiin, mutta tulevaisuudessa haluan päästä urakoimaan suurempia rakennuksia ja olla ihan täysimittainen rakennusyritys. Ja toki myös työllistää ihmisiä.

Jani kertoo, että hän kokee saaneensa opinnoilta kaiken, mitä niiltä lähti hakemaankin. Etenkin mentoriohjelmaa hän kuvailee tärkeäksi osaksi opintojaan.

– Opin paljon uusia asioita, vaikka olen ollut rakennusalalla jo kauan. Mielestäni koulutuksen sisältö oli rakennettu hyvin ja siinä sai uusia näkökulmia asioihin. Myös vinkit ja varmuus yrittäjyydestä olivat lopulta todella iso ja tärkeä asia minulle.