Skip to content

Uudet YAMK-tutkinnot väylänä teknologiateollisuuden huipulle

Tekniikan, informaatioteknologian sekä liiketalouden ylemmistä ammattikorkeakoulututkinnoista on tämän syksyn yhteishaussa haettavissa yhteensä kahdeksan tutkintoa-ohjelmaa. Ensimmäistä kertaa mukana ovat Älykäs automaatio ja robotiikka sekä englanninkielinen Modern Software and Computing Solutions.

Teemu Leppänen (vas.) ja Vesa Moilanen kertovat uusien YAMK-tutkintojen antavan alalla tarvittaa uutta osaamista.

Syksyn yhteishaku tarjoaa laajan kattauksen YAMK-tutkintoja tekniikan, informaatioteknologian sekä liiketalouden aloilta. Tällä kertaa tekniikan puolella haetaan autoalan, hitsausalan, Lean-johtamisen, rakennusprojektin tehokkaan johtamisen, talotekniikan sekä älykkään automaation ja robotiikan YAMK-tutkinto-ohjelmiin. Informaatioteknologian opinnoista haettavissa on Modern Software and Computing Solutions. Liiketalouden osalta tarjolla on johtamisen ja työhyvinvoinnin koulutus.

Modern Software and Computing Solutions vastaa tulevaisuuden haasteisiin

Modern Software and Computing Solutions on tietotekniikan alan ylempi tutkinto-ohjelma. Kelpoisija hakijoita ovat kaikki insinöörin tutkinnon suorittaneet sekä tietojenkäsittelyn tradenomit. Vaikka aikaisempi kokemus ohjelmistokehityksestä on toivottavaa, ei opiskelijoiden odoteta olevan vielä mestarikoodareita. IT-sektorin työmarkkinoiden tapaan koulutusohjelma on englanninkielinen.

Yliopettaja Teemu Leppäsen mielestä koulutus antaa kattavan osaamisen ohjelmistokehityksen uusimpiin teknologioihin ja menetelmiin.

– Tutkinto tarjoaa kolmesta palikasta koostuvan paketin. Ensin vahvistetaan opiskelijoiden ohjelmointiosaamista, sitten tutustutaan moderneihin ohjelmistokehityksen teknologioihin. Kolmantena osana perehdytään data-analytiikkaan ja koneoppimiseen. Kursseilla päästään tutustumaan uudenlaisiin ohjelmointiratkaisuihin sekä toteuttamaan järjestelmiä ja sovelluksia.

Uusi tutkinto-ohjelma pyrkii vastaamaan juuri niihin kysymyksiin, joita IT-alalla tiedetään olevan. Ajankohtaiset tarpeet liittyvät erityisesti lohkoketjuihin, pilvipalveluihin sekä supertietokoneisiin.

Älykkään automaation ja robotiikan opinnot tarjoavat kysyttyä osaamista

Älykkään automaation ja robotiikan tutkinto-ohjelma on tekniikan alan ylempi koulutus. Tutkinto tarjoaa AMK-insinööreille sekä opistotason insinööreille mahdollisuuden päivittää osaamistaan nopeasti kehittyvällä alalla, jossa kysyntä uudelle osaamiselle on kovaa.

Pakollisia automaation ja robotiikan opintojaksoja on kolme. Ensimmäisessä tutustutaan automaatiojärjestelmiin ja anturiteknologioihin. Toinen opintojakso toteutetaan yhteistyössä Vaasan ammattikorkeakoulun kanssa, ja se sisältää teollisuusrobotiikan ja robottijärjestelmän toimintaa ja ohjelmointia. Kolmannessa opintojaksossa perehdytään oppivaan automaatioon, kuten konenäköjärjestelmiin sekä pilvilaskentaan.

Lisäksi tutkintoon sisältyy 15 opintopistettä vapaasti valittavia opintoja, mikä takaa, että opiskelija voi painottaa opintojaan niin, että ne tukevat juuri omaa asiantuntijuutta ja urakehitystä. Koulutuksesta saatujen oppien lisäksi ylempi ammattikorkeakoulututkinto tarjoaa mahdollisuuden verkostoitumiseen ja ammatilliseen ajatustenvaihtoon.

Tutkintovastaava Vesa Moilanen tietää, että uudella koulutuksella pystytään tarjoamaan osaamista, joka on haluttua.

– Olemme analysoineet toimialan tarpeet ja tutkinto on rakennettu juuri siitä näkökulmasta, mille osaamiselle alalla on eniten kysyntää. Opiskelu kannattaa aina!