Polkuopinnot toivat opiskelupaikan pitkään haaveissa olleesta rakennusarkkitehdin koulutuksesta

Roope Rimpeläinen on käynyt rakennusarkkitehdin polkuopinnot ja päässyt sitä kautta tutkinto-opiskelijaksi Oulun ammattikorkeakouluun. Roopen mukaan polkuopiskelijana opiskelu eroaa vain pienissä määrin tutkinto-opiskelijana opiskelusta.

Roope Rimpeläinen on haaveillut rakennusarkkitehdin ammatista pienestä pitäen. Kuvat: Antti J. Leinonen

Rakennusarkkitehdin ammatti on ollut Roope Rimpeläisen haaveissa jo lapsuudesta lähtien. Lukion jälkeen Roopelle oli siis selvää, mihin hän hakee opiskelemaan.

– Suunnitteleminen ja rakentaminen on kiehtonut minua aina, joten yritin hakea sekä ammattikorkeakouluun että yliopistoon opiskelemaan alaa. 

Opiskelupaikka ei kuitenkaan tärpännyt heti, joten Roopella oli edessä välivuosi ja armeija. Armeijan käytyään hän lähti suorittamaan kriisinhallintaoperaatiota, jonka jälkeen koitti muutto Pohjanmaalta Ouluun. Oulussa Roope pääsi heti askeleen lähemmäs haavettaan, sillä hän sai töitä rakennustyömaalta.

– Minulle oli tärkeää päästä edesauttamaan haaveeni toteutumista, vaikka en ollutkaan vielä päässyt opiskelemaan alaa.

– En ollut aikaisemmin edes kuullut sellaisesta. Se tuntui aivan mahtavalta mahdollisuudelta, sillä muuten olisin voinut joutua odottelemaan vielä pitkäänkin opiskelemaan pääsyä.

Opinnot vahvistivat tunnetta oikeasta alasta

Tutkinto-opiskelijan paikan saanut Roope kertoo polkuopintojen jääneen hänelle mieleen ennen kaikkea positiivisena kokemuksena. Hänen mielestään polkuopiskelijana opiskelu eroaa ainoastaan pienissä määrin tutkinto-opiskelijana opiskelusta.

– Erot näkyvät vain joissain käyttäjätunnuksissa ja siinä, että polkuopiskelijana täytyy muistaa maksaa lukuvuosimaksut. Lisäksi pitää tietyllä tavalla panostaa opintoihin enemmän, jotta pääsee varmasti jatkamaan opintoja erillishaun kautta tutkinto-opiskelijana.

Rakennusarkkitehdin polkuopinnot vahvistivat Roopen tunnetta siitä, että hän opiskelee juuri itselleen oikeaa alaa.

– Etenkin rakennussuunnitteluun liittyvät opinnot ovat olleet todella mielenkiintoisia. Olen myös innoissani siitä, että opintoihin kuuluu joka vuosi jokin iso projekti.

Lisäksi Roope on pitänyt siitä, että opinnot ovat sisältäneet paljon itsenäistä opiskelua.

– Tykkään siitä, että saa tehdä projekteja omassa rauhassa ja määrittää itse tahdin.

Roope Rimpeläinen suosittelee avointa ammattikorkeakoulua erityisesti sellaisille, jotka eivät pääse kouluun perinteisen pääsykokeen kautta.

Yrittäjyys kiinnostaa

Roope kertoo olevansa tulevaisuuden suhteen vielä avoimin mielin, mutta esimerkiksi yrittäjyys kiinnostaa häntä.

– Voisin mielelläni perustaa joskus oman yrityksen, mutta olen tyytyväinen, kunhan pääsen alan tehtäviin töihin.

Roopen mielestä avoin ammattikorkeakoulu sopii erityisesti sellaisille, jotka eivät pääse opiskelemaan perinteisen pääsykokeen kautta.

– Siinä tapauksessa tämä mahtava väylä ja lähes varma tie opintoihin.