Skip to content

Musiikkipedagogin opinnoista monipuolista osaamista

Roni Helmiselle oli heti peruskoulun jälkeen selvää, että hän haluaa lähteä musiikkialalle. Tällä hetkellä Roni opiskelee musiikkipedagogiksi, ja takana on jo useita aiempia opintoja musiikin parissa.

Roni sai ensikosketuksen soittamiseen jo kymmenvuotiaana, kun hän opetteli itsenäisesti soittamaan kitaraa. Nykyisin hänen pääinstrumenttinsa on kuitenkin basso.

– Päätimme kavereiden kanssa yläasteella perustaa bändin, mutta jokainen meistä neljästä jäsenestä soitti kitaraa. Jonkun täytyi sitten tietysti vaihtaa instrumenttia, joten vaihdoin itse bassoon.

Kitaraan ja bassoon Ronia on innostanut hevimusiikki, sillä soittimet ovat keskeisessä osassa musiikkityyliä. Hevimusiikki on miellyttänyt Ronia jo nuoresta lähtien eniten.

– Aluksi en ollut yhtään kiinnostunut bassosta, kunnes vaihdoin kitaran siihen. Sen jälkeen löysin muutamia mahtavia basisteja ja innostuin basson soitosta itsekin.

Tällä hetkellä Roni soittaa sekä sähköbassoa että kontrabassoa.

Musiikkiopintoja Suomessa ja ulkomailla

– Sen jälkeen kävin vielä musiikkiteknologian koulutuksen.

Tämän jälkeen Roni halusi lähteä opiskelemaan musiikkia ulkomaille ja opiskeli vuoden Amsterdamin konservatoriossa jazz-musiikkia. Roni päätti kuitenkin suorittaa opintonsa loppuun Oamkin musiikkipedagogin tutkinto-ohjelmassa, sillä Amsterdamin konservatorio ei vastannut hänen odotuksiaan.

– Amsterdamin konservatoriossa keskityttiin ehkä liikaa pelkästään jazziin. Tykkään kyllä soittaa jazzia, mutta minulle sopii kuitenkin enemmän tämä Oamkin tutkinto, jossa opiskellaan vähän kaikkea.

Käytännönläheisiä ja monipuolisia opintoja

Roni on kokenut musiikkipedagogin opinnot hyviksi ja monipuolisiksi.

– Parasta tässä on ollut ehdottomasti koulutuksen monipuolisuus. Täällä on myös hyvät tilat ja harjoitteluun löytyy useita hyviä tiloja.

Roni kertoo, että kontaktitunteja on melko vähän ja itsenäisen opiskelun merkitys korostuu.

– Uskon, että musiikkipedagogin koulutus antaa hyvät valmiudet työelämään. Opiskelu täällä on käytännönläheistä, opettelemme paljon esimerkiksi bändissä soittoa ja kommunikaatiota bändin sisällä.

Musiikkipuolella kannustetaan kaikkia opiskelijoita lähtemään vaihtoon ja Ronin suunnitelmissa on lähteä Italiaan ensi lukuvuodeksi.

– Vaikka tulinkin Amsterdamista takaisin Suomeen, minua edelleen kiinnostaa käydä maailmalla tutustumassa muihinkin paikkoihin. Kolmas vuosi meidän opetussuunnitelmassa on suunniteltu niin, että siihen on helppo järjestää kokonainen vuosi vaihdossa, mikä on ainakin omasta mielestäni todella hyvä asia.

Haaveena isot musiikilliset projektit

Ronin tulevaisuuden haaveissa siintää isot musiikilliset projektit, mutta tärkeintä hänelle on saada tehdä musiikkia jossain muodossa.

– Uskon, että tulen tekemään musiikkia aika monipuolisesti, kun tykkään soittaa niin monia soittimia. Lisäksi tykkään useista eri tyylilajeista sekä yhdistellä niitä.

Roni uskoo, että hän tulee tekemään aluksi töitä freelancerina ja tulonlähteitä tulee olemaan paljon.

– Ainakin uran alussa pitää varmasti tehdä monipuolisesti kaikkea, jos tätä haluaa tehdä ainoana työnään.