Skip to content

Joonas Vatjus on monipuolinen muusikko, joka tunnistaa itsessään etenkin säveltäjän identiteetin

Oulun ammattikorkeakoulussa laulupedagogin ja kirkkomuusikon opintoja suorittava Joonas Vatjus on monipuolinen musiikin osaaja. Hän on laulanut kuoroissa ja soittanut pianoa pienestä pitäen.

Joonaksen mielestä säveltämistä voi kuvailla elämäntavaksi.

– Siinä pitää olla ikään kuin jotain sanottavaa. Säveltämällä pyritään vaikuttamaan ympäröivään kulttuuriin, Joonas sanoo.

Vaikka Joonas on monipuolinen muusikko, lähinnä hänen sydäntään on säveltäminen.

– Identiteetiltäni olen ennen kaikkea säveltäjä. Pelkällä säveltämisellä ei kuitenkaan työllistä itseään kokopäiväisesti, joten kanttorin- ja laulunopettajan pätevyydet auttavat tulevaisuudessa elannon hankkimisessa musiikista.

Oamkin opinnoissa parasta antia muusikkona kehittymiselle ovat Joonaksen mukaan henkilökohtaiset opetustuokiot. Ne opettavat joka kerta jotain uutta työkaluista, joilla Joonas tekee musiikkia. 

– Soile Isokosken, Airi Tokolan ja Ismo Hintsalan opissa on oppinut paljon, Joonas kiittelee.

Joonaksella on pohjalla myös filosofian maisterin tutkinto Oulun yliopistosta luonnontieteen tiedekunnasta, ja tällä hetkellä hän opettaa matemaattisia aineita yläkoulussa Haapavedellä, josta hän on myös kotoisin.

– Täytyy kiittää Oamkia siitä, että toisen muusikkotutkintoni opinnoista iso osa voidaan hyväksilukea täällä. Se mahdollistaa minulle osa-aikaisen työskentelyn opintojeni ohessa.

Kaikki alkoi pianonsoitosta

Musiikki on ollut Joonaksen arjessa läsnä pienestä pitäen. Innostus sekä laulamista että soittamista kohtaan on tarttunut isosisaruksilta.

– Varmaankin lapsena aloitettu pianonsoitto on kaiken takana. Opin soittamaan korvakuulolta ja sormiin on tullut sellainen automaatio pianonsoittamiseen. Se auttaa paljon myös säveltämisessä, Joonas täsmentää. 

Tuoreimpia meriittejä Joonaksen musiikillisella uralla on sijoittuminen jaetulle kolmannelle sijalle vuoden 2023 Lappeenrannan laulukilpailujen miesten sarjan finaalissa. 

Lappeenrannan laulukilpailujen menestyksestä Joonas uskoo olevan monenlaista hyötyä hänen urallaan musiikin parissa.

– Tietenkin se tuo näkyvyyttä, mutta ennen kaikkea se oli kuitenkin hieno kokemus, jossa pääsin laulamaan mahtavan orkesterin säestyksellä. 

Muusikkona ei tule koskaan valmiiksi

Lähitulevaisuuden suunnitelmissa kolmatta vuotta opiskelevalla Joonaksella on mahdollinen vaihto-opiskelu Euroopassa. Eniten häntä kiinnostaisi vaihtokohteena Italia.

– Italiahan on tenorilaulannan kehto. Siksi Italia kiinnostaa eniten.

Joonas uskoo, että muusikko ei tule valmiiksi koskaan. Kehittymistä tapahtuu koko ajan monella eri tasolla. Oamkin opinnoissaan Joonas kokee oppivansa uutta joka viikko.

– Viikoittaisilla laulutunneilla tai säestystunneilla kuuntelemme, kun muut laulavat, ja samalla opimme itse esiintymistä. Lied-seminaareissa taas käsitellään liedejä, eli piano- ja lauluteoksia.