Englanninkielisessä sairaanhoitajakoulutuksessa korostuu kansainvälisyys

Oamkin englanninkielinen sairaanhoitajakoulutus tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet kansainväliselle uralle. Koulutus vaatii opiskelijalta A2-tason suomen kielen taitoa ja hyvää englannin kielen osaamista.

Tutkintovastaava Floro Cubelolta löytyy monipuolisesti kokemusta kansainvälisten opiskelijoiden kanssa työskentelystä.

Oamkissa alkaa elokuussa 2022 uusi englanninkielinen sairaanhoitajakoulutus, johon voivat hakea niin kansainväliset kuin suomalaisetkin opiskelijat.

– Koulutus vahvistaa Oamkin asemaa kansainvälisenä korkeakouluna, ja samalla se on myös yksi keino vastata hoitajapulaan paikallisesti ja alueellisesti, kertoo tutkintovastaava Floro Cubelo.

Floro on ollut mukana laatimassa koulutuksen opetussuunnitelmaa, joka on hieman erilainen kuin Oamkin suomenkielisessä sairaanhoitajakoulutuksessa. Englanninkielinen koulutus on suunniteltu helpottamaan erityisesti ulkomaalaisten sairaanhoitajaopiskelijoiden sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Tästä syystä opinnot sisältävät esimerkiksi intensiivisen suomen kielen koulutuksen ja kotoutumiskurssin.

– Suomessa on paljon maahanmuuttajia, jotka ovat saaneet sairaanhoitajakoulutuksen kotimaassaan, mutta heillä ei ole pätevyyttä tehdä työtä Suomessa. Olen itsekin maahanmuuttajataustainen hoitaja, joten tiedostan hyvin kansainvälisten sairaanhoitajaopiskelijoiden tarpeet.

Englanninkieliseen sairaanhoitajakoulutukseen on myös lisätty vapaavalintainen kestävän hoitotyön kurssi, jossa käsitellään kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista hoitotyössä sekä hoitajien roolia ilmastonmuutoksessa. Tämä on yksi Oamkin sosiaali- ja terveysalan yksikön sitoumuksista liittyä kansainväliseen yhteisöön ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

– Vastaavanlaista kurssia ei vielä löydy muista Suomen ammattikorkeakoulujen englanninkielisistä sairaanhoitajakoulutuksista. Oamkin koulutuksen sisällöt ovat erittäin hyvin ajan tasalla. 

Kansainvälisiä hyötyjä monella tapaa

Floro kertoo koulutuksen tuovan paljon mahdollisuuksia myös suomalaisille opiskelijoille.  

– Jos kansainvälinen ura kiinnostaa, antavat nämä opinnot siihen todella hyvät mahdollisuudet. Koulutuksen opettajilta löytyy laajasti kokemusta ulkomailla työskentelystä ja kansainvälisten opiskelijoiden opettamisesta.

Floron mukaan opintojen aikana on myös tarkoitus kutsua asiantuntijoita vierailemaan eri puolilta maailmaa, jotta opiskelijat pääsevät tutustumaan kansainväliseen ympäristöön.

– Lisäksi opiskelu monikulttuurisessa ryhmässä auttaa opiskelijoita verkostoitumaan kansainvälisesti.

Intensiivistä, mutta hauskaa opiskelua

Opintoihin kuuluu paljon käytännönläheistä opiskelua niin työharjoittelujen kuin lukuisten simulaatioharjoitustenkin kautta.

– Oamkissa on huippuluokan simulaatiotilat, joissa opiskelijat pääsevät harjoittelemaan tosielämän tilanteita. Opiskelusta tulee intensiivistä, mutta varmasti myös todella hauskaa ja ikimuistoista.

Koulutus edellyttää kansainvälisiltä opiskelijoilta A2-tason suomen kielen taitoa. Lisäksi koulutuksessa tarvitaan hyvää englannin kielen osaamista, oma-aloitteisuutta ja joustavuutta.

– Omasta kielitaidostaan ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan, sillä sitä pääsee kehittämään opintoihin kuuluvilla suomen ja englannin kielen kursseilla. Lisäksi opiskelijoille on tarjolla koko opintojen ajan henkilökohtaista ohjausta.

Floron mukaan tulevaisuudessa tarvitaan maailmanlaajuisesti kilpailukykyisiä sairaanhoitajia, jotka voivat edustaa ammattia ylpeästi eri puolilla maailmaa.

– Tulevien sairaanhoitajien tulee uskaltaa sanoa yhteiskunnalle mielipiteensä siitä, miten sairaanhoitajien ammattia voisi parantaa. Panostamme Oamkissa opiskelijoiden itseluottamuksen kasvattamiseen, jotta opiskelijat voivat valmistuttuaan siirtyä luottavaisin mielin työelämään.

Floro suosittelee englanninkielistä sairaanhoitajakoulutusta vilpittömästi kaikille siitä kiinnostuneille.

– Oamk on Pohjois-Suomen sairaanhoitajakoulutuksen sydän. Meillä on kansainvälistä kokemusta ja osaamista omaavat opettajat, joiden avulla pystymme tarjoamaan opiskelijoille parhaan mahdollisen koulutuspaketin.