Skip to content
Useita asiantuntijoita valkoisissa takeissa työskentelee PrinLabissa

PrinLab – Painettavan elektroniikan laboratorio

Painettu tai painettava elektroniikka (Printed Electronics, tunnetaan myös nimellä painettu tai painettava älykkyys, Printed Intelligence) on toiminnallisuutta, jota valmistetaan erilaisin painomenetelmin erilaisille materiaaleille, kuten muoville, paperille tai tekstiileille. Oamkin Prinlabissa tarjoamme painettavaan elektroniikkaan liittyviä suunnittelu-, valmistus- ja testauspalveluita sekä osallistumme aiheeseen liittyvään tutkimus- ja kehitystyöhön sekä koulutuksiin ja valmennuksiin.

Painetun elektroniikan TKI-projekteja, suunnittelu-, tuotanto- ja testauspalveluita sekä koulutusta 

Oulun ammattikorkeakoulun PrinLab on painetun elektroniikan laadukas laboratorioympäristö. Painetun elektroniikan avulla voimme toteuttaa materiaalitehokkaasti taipuisia, keveitä ja massavalmistettavia rakenteita painamalla erilaisille alustoille ja eri käyttötarkoituksiin. Tiimimme on mukana kansallisissa ja kansainvälisissä monitieteellisissä tutkimus- ja kehitysprojekteissa. Lisäksi tarjoamme painetun elektroniikan suunnittelu-, tuotanto- ja testauspalveluita yritysten tuotekehityksen tueksi ja tuemme Oamkin koulutustoimintaa.​  

Perinteisistä painomenetelmistä yleinen on esimerkiksi t-paitojen painamisesta tuttu silkkipaino. Uusilla tekniikoilla t-paidallekin voidaan painaa toiminnallisia materiaaleja, joiden avulla voidaan mitata vaikkapa kehon lämpötilaa. Painettavaa elektroniikkaa voi toteuttaa useille erilaisille materiaaleille, kuten paperille, erilaisille muoveille ja tekstiileille.  

Musteiden ja painomateriaalien kehityksen myötä elektroniikkaa, sensoreita ja muuta toiminnallisuutta on nykyään mahdollista painaa hyvin pieneen tilaan ja joustaville materiaaleille.  

Erinomaisesti varustellut tilat ja laitteet

PrinLabissa hyödynnämme monipuolisesti erilaisia painotekniikoita arkki- ja rullalta rullalle -prosesseissa. Hyvin varustellut tilamme ja laitteemme soveltuvat hyvin myös erilaiseen mittaamiseen ja testaamiseen. 

Kiinnostavia mahdollisuuksia nopeasti kehittyvällä alalla

Elektroniikan painaminen suoraan toivotulle alustalle jo valmistusvaiheessa säästää tuotantolinjalla aikaa ja materiaaleja. Perinteisen ja painetun elektroniikan sekä toiminnallisten materiaalien kehittyminen tuo markkinoille jatkuvasti uusia, entistä ympäristöystävällisempiä ja monipuolisempia ratkaisuja tuotteisiin. Alan nopea kehittyminen tarjoaakin yrityksille mielenkiintoisia uusia tuotekehitysväyliä. 

Voisiko sinun tuotteesi tai tuoteideasi hyötyä painettavan elektroniikan tekniikoista? Ota rohkeasti yhteyttä PrinLabiin!

Näin palvelumme toimii

Yhteydenotto

Ota yhteyttä laboratoriohenkilökuntaamme.

Yhteistyöstä sopiminen

Käydään yhdessä läpi tarpeet ja määritetään palvelun hinta käyttötarpeiden mukaan.

Aikatauluttaminen

Suunnitellaan toteutusaikataulu.

Toteutus

Käynnistetään projekti.

Palaute

Yhteenveto yhteistyön tuloksista.

Olemme osa PrintoCentia

PrintoCent on klusteri, jonka tavoitteena on edistää painetun älykkyyden innovaatioita ja teollistamista. PrintoCentilla on vahva pohja Oulussa, jonka alueella työskentelee 500 painetun älykkyyden asiantuntijaa yrityksissä ja tutkimuksessa. PrintoCentilla on myös laaja globaali vaikutusvalta yli 40 kansainvälisen teollisuuden jäsenyrityksen ja muiden kumppaneiden muodostaessa PrintoCent-klusterin. Lue lisää!

Harjoitteluita ja opinnäytetöitä 

Toimintaympäristömme osana Oulun ammattikorkeakoulua tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden osallistua tutkimus- ja kehitystyöhön jo osana opintojaan ja toisaalta kumppaniyrityksillemme mahdollisuuden hyödyntää opiskelijatyövoimaa ja tutustua tuleviin potentiaalisiin työntekijöihin. Painettavan elektroniikan laboratoriossa tehdään vuosittain useita harjoitteluita ja opinnäytetöitä.  

Tyypillisesti painettavaan elektroniikkaan tehdään konetekniikan, tietotekniikan ja kemian alojen harjoitteluja ja opinnäytetöitä. Laboratoriossa työtä tekevät myös kansainväliset opiskelijat.  

Tarvitsetko yrityksellesi painettavaan teknologiaan liittyvää opinnäytetyötä tai harjoittelijaa? Jos sinulla on idea harjoittelun tai opinnäytetyön aiheeksi, kysy mahdollisuuksista henkilöstöltämme! 

PrinLabin esittelykierros (englanniksi).

Seminaareja, koulutuksia ja tapahtumia

Järjestämme erilaisia painettavaan elektroniikkaan liittyviä koulutustapahtumia, valmennuksia, seminaareja ja opintojaksoja. Onko sinulla suunnitelmissa havainnollistaa painettavan elektroniikan mahdollisuuksia asiakkaillesi tai muille yhteistyökumppaneillesi? Tai tarvitsetko asiantuntijaa luennoimaan aiheesta? Autamme mielellämme! Kysy lisää henkilökunnaltamme!