Skip to content
28.3.2024 / Ammattikorkeakoulu tiedottaa

Fysioterapeuttikoulutus vetovoimaisin Oamkin koulutuksista, tradenomikoulutus suosituin koulutusala

Oulun ammattikorkeakouluun (Oamk) haki kevään toisessa yhteishaussa 8875 hakijaa. Suosituin ala oli tradenomikoulutus, jonka 185 aloituspaikkaa tavoitteli 1793 hakijaa. Vetovoimaisin yksittäinen koulutus oli fysioterapeuttikoulutus, jonka 24 aloituspaikkaa haki yli 700 hakijaa, joten yhtä paikkaa kohti hakijoita oli yli 29. Lähes yhtä vetovoimainen oli ensihoitajan koulutus, jossa yhtä paikkaa kohti hakijoita oli reilut 26 hakijaa.

Kaiken kaikkiaan ensisijaisten hakijoiden määrä aloituspaikkaa kohden säilyi korkeana ja oli 2,39. Ensisijaisten hakijoiden määrällä mitattuna Oamk on Suomen kaikkien ammattikorkeakoulujen joukossa seitsemänneksi vetovoimaisin. Kaikkien hakijoiden määrä Oamkissa oli tänä vuonna hivenen viime vuotta (9078 hakijaa) pienempi.

– Olemme tyytyväisiä siihen, että Oamk ja kaikki sen osaamisalat kiinnostavat runsaasti. Vetovoimamme on säilynyt erittäin hyvällä tasolla. Olemme myös kasvattaneet sairaanhoitajakoulutuksen sisäänottoa, mistä on apua alan työvoimapulalle, Oamkin rehtori Heidi Fagerholm sanoo.

Yamk-tutkinnot kiinnostivat enemmän kuin vuosi sitten

Oulun ammattikorkeakoulun tarjoamiin ylempiin ammattikorkeakoulututkintoihin (yamk-tutkinto) hakijoita oli tänä vuonna 1149 hakijaa, kun vuonna 2023 yamk-hakijoita oli 880.

Myös yamk-tutkintojen aloituspaikkamäärä kasvoi merkittävästi 260 aloituspaikasta peräti 358 aloituspaikkaan.

– On hienoa nähdä, että yamk-tutkintojen suosio kasvaa. Niitä arvostetaan ja ne tunnetaan vuosi vuodelta paremmin sekä meidän alumnien että sidosryhmien keskuudessa, Fagerholm jatkaa.

Ylempi ammattikorkeakoulututkinto (yamk) on eurooppalaisen tutkintojen viitekehyksen mukaan samantasoinen tutkinto kuin yliopistojen maisteritutkinnot. Ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot ovat laajuudeltaan 60–90 opintopistettä, mikä tarkoittaa kestona 1–2 vuotta. Tutkinnon voi suorittaa pääosin verkossa ja se sopii myös työn ohessa suoritettavaksi. Ylempään ammattikorkeakoulututkintoon on pohjakoulutusvaatimuksena korkeakoulututkinto, ammatillisen korkea-asteen tutkinto tai soveltuva opistoasteen tutkinto sekä vähintään kaksi vuotta työkokemusta tutkinnon suorittamisen jälkeen.

Suosituin Oamkin yamk-hakukohde oli sosiaali- ja terveysalan ylempi ammattikorkeakoulututkinto, hyvinvoinnin digitaaliset ratkaisut. Koulutuksen 25 aloituspaikkaa haki 125 hakijaa.

Opiskelijavalinnat tehdään touko-heinäkuussa

Ammattikorkeakoulututkintoon johtavassa koulutuksessa opiskelijavalinta painottuu todistusvalintaan kulttuurialaa lukuun ottamatta. Todistusvalinnan osuus on 60 prosenttia aloituspaikoista. Todistusvalinnan tulokset julkaistaan 27.5. mennessä. Hakijat, jotka eivät tule hyväksytyksi todistusvalinnan kautta, voivat osallistua valintakokeeseen. Kulttuurialaa lukuun ottamatta käytössä on ammattikorkeakoulujen yhteinen digitaalinen AMK-valintakoe, joka järjestetään ammattikorkeakouluissa 27.–31.5. Kulttuurialalla opiskelijavalinta suoritetaan ammattikorkeakoulukohtaisten valintakokeiden perusteella.

Ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavassa koulutuksessa opiskelijavalinnat suoritetaan kirjallisen ennakkotehtävän perusteella.

Opiskelijavalintojen tulokset julkaistaan viimeistään 4.7.