Korkeakouluopiskelijat voivat nyt maksaa vuoden 2023 terveydenhoitomaksun Kelalle

Julkaistu: 30.11.2022 klo 15:58 Koulutuspalvelut tiedottaa

Korkeakouluopiskelijat voivat nyt maksaa vuoden 2023 terveydenhoitomaksun Kelalle

Läsnä olevaksi ilmoittautuneet ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijat maksavat lukukausittain terveydenhoitomaksun Kelalle. Vuonna 2023 maksu on 36,80 euroa lukukaudessa. Maksun voi maksaa jo nyt.

Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu on 36,80 euroa lukukaudessa vuonna 2023. Koko kalenterivuoden eli kevät- ja syyslukukauden 2023 maksun voi maksaa kerralla. Opiskelijalle ei lähetetä laskua, vaan maksu täytyy maksaa oma-aloitteisesti.

Maksun eräpäivä määräytyy sen mukaan, milloin opiskelija on ilmoittautunut läsnä olevaksi. Kevätlukukauden terveydenhoitomaksu pitää maksaa viimeistään 31.1., jos opiskelija on siihen mennessä ilmoittautunut läsnä olevaksi.

Terveydenhoitomaksun voi maksaa OmaKelassa. Jos se ei ole mahdollista esimerkiksi siksi, että opiskelijalla ei ole suomalaisen pankin verkkopankkitunnuksia, maksun voi maksaa tilisiirtona. Kelan verkkosivuilla on ohjeet, miten terveydenhoitomaksu maksetaan.

Opiskelijan ei kuitenkaan tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua, jos hänen sosiaaliturvastaan vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia ja Pohjois-Irlanti. Opiskelija voi silti käyttää YTHS:n palveluita. Kun opiskelija asioi YTHS:ssä, hänen täytyy varautua esittämään voimassa oleva eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC-kortti) 1.1.2023 alkaen. Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin sosiaaliturvaan kuuluva opiskelija voi esittää myös Global Health Insurance -kortin (GHIC-kortti).

Jos opiskelija ei maksa terveydenhoitomaksua eräpäivään mennessä, Kela lähettää muistutuksen. Jos opiskelija maksaa terveydenhoitomaksun eräpäivän jälkeen, hänen täytyy maksaa myös 5 euron viivästymismaksu.

Infokirjeen voi halutessaan saada vain OmaKelaan

Kela lähettää opiskelijoille kevät- ja syyslukukauden alussa infokirjeen terveydenhoitomaksun maksamisesta. Jatkossa opiskelijat voivat halutessaan saada kirjeen paperittomasti eli ainoastaan verkossa. Paperipostista voi luopua päivittämällä omat tietonsa OmaKelassa. Tarkemmat ohjeet ovat Kelan verkkosivuilla.

Lisätietoja asiakkaille