Oulun ammattikorkeakoulu on mukana perustamassa paikkatieto-osaamiskeskusta

Julkaistu: 21.6.2022 klo 13:29 Ammattikorkeakoulu tiedottaa

Oulun ammattikorkeakoulun Arctic Drone Labs -tutkimusryhmä on vahvasti mukana uuden paikkatietoon keskittyvän osaamiskeskuksen, Paikkatietoinnovaatiohubin (The Location Innovation Hub, LIH) rakentamisessa. Osaamiskeskus edistää sijaintiin liittyvän tiedon hyödyntämistä Suomessa, minkä odotetaan avaavan mahdollisuuksia uudelle liiketoiminnalle, palveluille ja teknologialle.  

Paikkatiedosta etsitään uusia ratkaisuja mm. ilmastonmuutoksen ja kaupungistumisen haasteisiin. Maanmittauslaitoksen yhdessä 27 partnerin ja 20 muun yhteistyökumppanin kanssa muodostama Paikkatietoinnovaatiohubi tukee yrityksiä ja muuta yhteiskuntaa paikkatiedon hyödyntämisessä erityisesti rakennetun ympäristön, biotalouden, liikenteen ja hyvinvoinnin aloilla. Vuonna 2023 toimintansa käynnistävä Paikkatietoinnovaatiohubi toimii pääkaupunkiseudulla, Oulussa, Turussa ja Tampereella.  

Oulun ammattikorkeakoulun Arctic Drone Labs -tutkimusryhmä perustaa Paikkatietoinnovaatiohubin alueellisen osaamiskeskuksen, joka välittää konsortion muiden jäsenten tuottamat palvelut alueella ja tarjoaa erityisesti miehittämättömään ilmailuun liittyviä palveluita, kuten pääsyn testialueille. 

– Lisäksi tuemme lentotoimintaa ja tarjoamme georeferoitua dataa sekä data-analytiikka ja ohjaamme EU-lainsäädännön kanssa. Alueellisen osaamiskeskuksen palveluita esitellään pysyvässä showroomissa, joka sijaitsee jatkossa Oulun ammattikorkeakoulun Linnanmaan kampuksella. Järjestämme myös koulutuksia, kertoo Arctic Drone Labsin ekosysteemin vetäjä Kimmo Paajanen. 

Tukea yrityksille, innovaatioita ja etuja uusista teknologioista 


Kokoamalla yhteen alan osaajat Paikkatietoinnovaatiohubi vahvistaa Suomen kykyä hyödyntää paikkatietoa entistä monipuolisemmin. Osaamiskeskus tarjoaa tukea erityisesti yrityksille sekä liiketoiminnan että tekniikan kehittämiseen. Osaamiskeskuksen paikkatiedon testialustat helpottavat esimerkiksi sisätilapaikannuksen, automaattiajoneuvojen testiympäristöjen sekä digitaalisten testidatojen tutkimusta ja kehittämistä. Tutkimuskohteena on myös paikkatietoon liittyvä tekoäly ja kyberturvallisuus.  


 – Pitkän aikavälin visionamme on kehittää data-avaruuksia, kuten digitaalisia kaksosia. Niiden avulla yritykset voivat kehittää uusia ratkaisuja esimerkiksi ilmastonmuutoksen ja kaupungistumisen lukuisiin haasteisiin. Lisäksi Paikkatietoinnovaatiohubin laaja verkosto tarjoaa ideaalin ympäristön uusien sovellusten testaamiseen, kertoo yli-insinööri Antti Jakobsson Maanmittauslaitokselta. 

Paikkatietoinnovaatiohubin vahvuutena on laaja, Eurooppaan ja laajemmin myös maailmalle ulottuva verkosto, joka koostuu niin yrityksistä, tutkimuslaitoksista ja yliopistoista kuin julkisesta sektoristakin. 
  
Lisätietoja 
 
Kimmo Paajanen, Arctic Drone Labs 040?661 2871, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., https://www.arcticdronelabs.com/ 

Antti Jakobsson, Paikkatietokeskus, 050 5994123, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., https://www.maanmittauslaitos.fi/