Oulun ammattikorkeakoulu ja VTT tiivistävät yhteistyötään vähäpäästöisten raskaiden työkoneiden tutkimus- ja kehitystyössä

Julkaistu: 12.10.2022 klo 14:30 Tiedotteet medialle

Oulun ammattikorkeakoulu ja VTT ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen työkoneiden tutkimus- ja kehitysympäristö NUVE-LABin hyödyntämisestä tutkimushankkeissa. Erityisesti työkoneiden vähäpäästöisyyden kehittämiseen tähtäävä yhteistyö julkistettiin 12.10.2022 NUVE-LABin avajaistilaisuudessa Oulussa. 

Oulun ammattikorkeakoulun Linnanmaan kampuksella sijaitseva NUVE-LAB tarjoaa Euroopassa uusia mahdollisuuksia raskaiden työkoneiden kokeelliseen tutkimukseen ja kehittämiseen. VTT puolestaan on alan johtavia tutkimuslaitoksia Euroopassa.   

– Yhteistyön kautta voimme tuottaa työkoneiden arvoketjulle uusia tutkimuspalveluja, joita kumpikaan taho ei pystyisi yksin tarjoamaan, kehittämispäällikkö Jukka Säkkinen NUVE-LABilta toteaa.  

– Oamkin ja VTT:n yhteistyön mahdollistamista tutkimushankkeista hyötyvät etenkin yritykset, jotka kehittävät uutta teknologiaa työkonesektorin päästöjen vähentämiseksi, kertoo teknologiapäällikkö Taneli Fabritius VTT:ltä.  

Yhteistyössä painottuvat ajoneuvojen päästöjen vähentäminen ja digitalisaatio 

NUVE-LAB-ympäristö yhdistettynä Suomen johtavan tutkimusorganisaation osaamiseen VTT:llä luo alan parhaat tutkimus- ja kehitysmahdollisuudet vähäpäästöisille raskaille työkoneille. Yhteistyö antaa Suomen työkoneteollisuudelle ensiluokkaiset kehitysmahdollisuudet pitkälle tulevaisuuteen.  

VTT:llä on Euroopan johtavaa osaamista uusiutuvista polttoaineista ja ajoneuvojen energiatehokkuudesta, mutta raskaiden työkoneiden kokeellisen testauksen valmiudessa on ollut aukko, jonka NUVE-LAB täyttää. VTT:n päästötutkimuksen osaamisella voidaan puolestaan laajentaa ympäristön hyödyntämistä hybridisähköisten työkoneiden tutkimuksessa. VTT:llä on myös laajasti ajoneuvojen päästöjen määrittämiseen liittyvää mittauskalustoa, joilla päästötutkimukseen tarvittavat mittaukset voidaan suorittaa myös NUVE-LABin tiloissa.  

Digitalisaatiota yhteistyössä kehitetään muun muassa yhdistämällä VTT:n mallinnus- ja simulointiosaaminen NUVE-LABin kanssa. NUVE-LABin laboratoriotason HiL (hardware-in-the-loop)-simulointiympäristö tehostaa autonomisen ajamisen tutkimista ja kehittämistä, lyhentää tuotekehitysaikaa ja nopeuttaa uusien tuotteiden kaupallistamista. Ajoneuvomallinnukseen ja HiL-menetelmien hyödyntämiseen liittyy myös datapohjaisen yhteistyön kehittäminen.  

– Työkoneiden sähköistymiseen liittyvän TKI-toiminnan kokeelliset valmiudet ovat NUVE-LABin myötä ainutlaatuiset koko Pohjois-Euroopassa, ja VTT:n tahtotila on hyödyntää uutta laboratoriota Suomelle tärkeän työkonesektorin tarpeisiin teknologiakehityksen nopeuttamiseksi, Fabritius summaa yhteistyön merkitystä.  

LIsätiedot: 

Kehittämispäällikkö Jukka Säkkinen, Oulun ammattikorkeakoulu, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puh. 050 595 7951

Teknologiapäällikkö Taneli Fabritius, VTT, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puh. 040 661 5719