Skip to content

Tuiran Fysio kasvuun yrityskaupoilla

Yritysten omistajavaihdoksia tehdään Suomessa noin 2 000 vuosittain. Valtaosa näistä on osto/myyntejä ja noin kolmannes sukupolvenvaihdoksia. Vuonna 2014 Ville-Antti Jaakkola osti Tuiran Fysion opiskellessaan vielä ylempää ammattikorkeakoulututkintoa.

Videon tekstivastine

– Olen Ville-Antti Jaakkola, 36-vuotias fysioterapeutti Oulusta. Tuiran fysio on perustettu vuonna 1981, ja kaksi henkilöä on ollut sitä silloin perustamassa. Sen jälkeen 2005, kun tulin siihen töihin, ehdin yhdeksän vuotta työskennellä, jonka jälkeen tuli tilaisuus ostaa yritys ja sitten tartuin siihen.

Miten päädyit ostamaan valmiin yrityksen?

– Suurimmaksi tähän vaikutti loppupeleissä helppous. Valmiissa yrityksessä oli valmiit sopimukset, valmiit työntekijät. Kun tiesin itse, että on hyvä, toimiva konsepti, niin se oli helppo sitten ostaa.

Koitko helpommaksi valmiin yrityksen toiminnan jatkamisen verrattuna uuden perustamiseen?

– Kyllä. Minulla on sillä tavalla vertailukohta, koska olen noin puoli vuotta taaksepäin perustanut toisen fysioterapiayrityksen ja nyt ollut neljä vuotta tämän valmiin yrityksen omistajana. Huomattavasti helpompaa valmiin yrityksen ostaminen kuin uuden perustaminen. 

Miten yhteistyö Avanto-yrittäjyysohjelman kanssa tapahtui?

– Yrityshautomo tuli siinä vaiheessa mukaan, kun opiskelin ylemmässä ammattikorkeakoulussa ja sieltä sain yrittäjyyskurssilta vinkin tähän yrityshautomoon. Alkuun en tarttunut siihen, mutta jälkikäteen menin uudestaan puhumaan opettajalle ja siitä lähti yrityshautomon kanssa yhteistyö liikkeelle. Suurin apu tuli liiketoimintasuunnitelman laatimiseen ja sitä kautta esimerkiksi rahoitusten saamiseen.

Mitä muita asiantuntijoita käytit omistajanvaihdosprosessissa?

– Pääasiassa ne asiantuntijat, mitä tuli mukaan, tuli yrityshautomon kautta. Sieltä sain linkkejä esimerkiksi Finnveraan ja käytiin Osuuspankilla, Nordealla ja Oulun uusyrityskeskuksella. Käytännössä kaikki linkit tuli suoraan yrityshautomolta.

Osoittautuivatko jotkin prosessin osa-alueet ennalta ajateltua helpommiksi?

– Helpommaksi osoittautui rahoitusten saaminen. Sen taustalla oli hyvin tehty rahoitussuunnitelma yrityshautomon kanssa. Sen kanssa kun asteli pankkiin tai Finnveralle, siellä heti otettiin tosissaan.

Voisitko suositella vastaavaa polkua myös muille nuorille yrittäjille?

– Ehdottomasti pystyn suosittelemaan. Se, mikä tässä oli oma etu itsellä, oli se, että tiesin tästä alasta jo etukäteen. Ihan puskista, jos ei ole terveydenhuolto- tai hyvinvointialalla, niin ei ehkä kannata lähteä yrittämiseen, jos ei tiedä alasta isommin vielä.

Miten lähdit uudistamaan yritystä omistajanvaihdoksen jälkeen?

– Toimintamalli oli vähän vanhanaikainen. Loimme oman brändin, hommattiin työvaatteita, uudet toimitilat ja yhtenäistettiin käytännössä koko homma. Tehtiin uudet internetsivut, se oli jo paljon heti alkuun. Henkilökunta on kasvanut seitsemästä. Nyt meitä on 25. Meillä on kaksi toimipistettä Oulussa ja toimivat toimitilat kahdessa paikassa. Jatkossa tavoitteena on edelleen yrityksen kasvattaminen ja tuoda tähän mukaan esimerkiksi toiminta- ja puheterapiaa, lääkäripalveluita ynnä muuta vastaavaa.

Seuraavan kymmenen vuoden aikana yli 70 000 suomalaista yrittäjää siirtyy eläkkeelle

– Pohjois-Pohjanmaan alueella on tälläkin hetkellä runsaasti mielenkiintoisia myytäviä yrityksiä tarjolla. On täysin selvää, että yrityskauppatilanteissa on aina syytä käyttää asiantuntijoita apuna. Kyseessä on aika iso päätös yrittäjän kannalta Me täällä Avanto-yrittäjyysohjelmassa ollaan valmiita auttamaan yrityskappaan liittyvissä erilaisissa selvityksissä. Tällaisia selvityksiä voivat olla muun muassa ostettavien kohteiden valinta, liikeidean kirkastaminen tai arvonmääritykseen liittyvät asiat. Erilaiset selvitykset toteutetaan aina osana opintoja, mikä tarkoittaa opiskelijan kannalta sitä, että niistä saa opintopisteitä ja luonnollisesti tämän prosessin aika oppii uusia, hyödyllisiä taitoja. Jos sinusta tuntuu, että yrityskauppa voisi olla mahdollinen polku yrittäjyyteen juuri sinulle, ota rohkeasti yhteyttä, kertoo Terho Jylhälehto Avanto-yrittäjyysohjelmasta.