Oamk Highway – tie lukiosta tai ammatillisesta oppilaitoksesta Oamkiin

Varmista opiskelupaikkasi Oulun ammattikorkeakoulussa jo lukiossa tai opiskellessasi ammatillista tutkintoa! Olemme aloittaneet uudenlaisen yhteistyön, jossa toisen asteen opiskelijalle luvataan opiskelupaikka tekniikasta tai luonnonvara-alalta, jos hän suorittaa opiskeluaikanaan Oamkin määrittelemät 15 opintopistettä sekä toisen asteen koulutuksen. Opinnot voi suorittaa milloin vain toisen asteen opintojen aikana. Opinnot ovat opiskelijalle maksuttomia.

Tekniikka

Lukuvuonna 2020–2021 pilotissa ovat mukana Laanilan lukio, Oulunsalon lukio, Oulaisten lukio, Nivalan lukio, Pyhäjärven lukio, Haapajärven lukio, koulutuskuntayhtymä OSAO  sekä Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä JEDU. Lukuvuonna 2021–2022 mukaan tulevat Raahen lukio ja Koulutuskeskus Brahe sekä Oulun kaupungin lukiot.

Oamk Highway -opinnot (15 op):

Opiskelupaikka tekniikan tutkinto-ohjelmasta

Suorittamalla toisen asteen koulutuksen ja Oamk Highway –opinnot, opiskelijalle luvataan opiskelupaikka jostakin seuraavista/seuraavissa tekniikan tutkinto-ohjelmissa:

Opiskelupaikkaa tulee hakea kahden vuoden sisällä, kun toisen asteen tutkinto on suoritettu. Opinnot hyväksiluetaan osaksi tutkintoa, mikä nopeuttaa opiskelijoiden valmistumista.

Opiskelija ilmoittautuu Oamk Highway –opiskelijaksi avoimen ammattikorkeakoulun kautta.

Ilmoittaudu tekniikan Oamk Highwayhin tästä

 


Ville Niskanen suoritti toisen asteen opintojensa aikana Oulun ammattikorkeakoulun Highway-opinnot ja varmisti samalla itselleen jatko-opiskelupaikan tekniikan alalta. Opinnot antoivat Villelle myös hyviä eväitä tulevia ammattikorkeakouluopintoja varten. Lue Villen tarina.

Luonnonvara-ala

Pilotissa ovat mukana Koulutuskuntayhtymä OSAOn, Koulutuskeskus Brahen, Kainuun ammattiopisto KAOn, Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä JEDUn sekä Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä Kpedun luonnonvara-alan koulutukset.

Oamk Highway -opinnot (15 op):

Kaikki opinnot voi suorittaa verkossa. Ensimmäiset highway-opiskelijat voivat aloittaa jo tammikuussa 2021.

Suorittamalla toisen asteen koulutuksen ja Oamk Highway –opinnot, opiskelijalle luvataan opiskelupaikka luonnonvara-alan tutkinto-ohjelmasta: agrologi (AMK), maaseutuelinkeinot. Opiskelupaikkaa tulee hakea kahden vuoden sisällä, kun toisen asteen tutkinto on suoritettu. Opinnot hyväksiluetaan osaksi tutkintoa, mikä nopeuttaa opiskelijoiden valmistumista.

Opiskelija ilmoittautuu Oamk Highway –opiskelijaksi avoimen ammattikorkeakoulun kautta.

Ilmoittaudu luonnonvara-alan Oamk Highwayhin tästä

Usein kysytyt kysymykset

 

Mikä on tekniikan matematiikan kurssin sisältö?

Kurssin osa-alueita ovat reaaliluvut, yleinen juuri- ja potenssioppi, yhtälöoppi ja tasogeometria. Tässä linkki kurssin sivulle. Kaikkien kurssien sisällöt löytävät kurssin nimen alta.

Voiko kursseihin ilmoittautua milloin vaan?

Kursseihin voi ilmoittautua milloin vain toisen asteen opintojen aikana. Suorituksia voi tehdä jokaisessa kurssissa ilmoitettujen aikarajojen puitteissa.

Milloin Highway -opinnot on mahdollista suorittaa?

Opinnot voi suorittaa toisen asteen opintojen aikana.

Milloin opiskelupaikka on otettava vastaan?

Opiskelupaikkaa tulee hakea keväällä 2021 tai keväällä 2022 järjestettävissä erillishauissa ja opinnot alkavat joko syksyllä 2021 tai syksyllä 2022. Ensimmäisen vuoden poissaolo on mahdollista vain lakisääteisestä syystä.

Menetänkö ensikertalaisen paikan yhteishaussa, jos otan opiskelupaikan vastaan?

Menetät. Et ole enää tämän jälkeen ensikertalainen.

Voinko valita minkä tahansa Oamkin tutkinto-ohjelman, jonne haluan päästä opiskelemaan?

Opiskelupaikka ei ole saatavilla kaikissa tutkinto-ohjelmissa, pelkästään seuraavissa tutkinto-ohjelmissa:

  • Insinööri (AMK), Konetekniikka
  • Insinööri (AMK), Talotekniikka
  • Insinööri (AMK), Sähkö- ja automaatiotekniikka
  • Insinööri (AMK), Energia- ja ympäristötekniikka
  • Insinööri (AMK), Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka
  • Rakennusmestari (AMK), Rakennusalan työnjohto
  • Agrologi (AMK), maaseutuelinkeinot

Saanko Highway -opinnoissa suoritetut opinnot hyväksiluettua opiskelujen alkaessa?

Kyllä saat. Matematiikan ja fysiikan kurssit hyväksiluetaan mihin tahansa tekniikan ja luonnonvara-alan tutkinto-ohjelmaan. Alakohtainen kurssi hyväksiluetaan tutkinto-ohjelmissa joko ammattiopintoihin tai vapaasti valittaviin opintoihin.

Missä vaiheessa toisen asteen koulutus ja Highway-opinnot tulee olla suoritettuna, jotta voi hakea?

Pohjakoulutus ja Highway-opintokokonaisuus tulee olla suoritettuna viimeistään 15.6.2021/15.6.2022 riippuen hakuvuodesta.

Jos abiturientti opiskelee Oamk Highway opinnot ja hakee niiden perusteella opiskelupaikkaa keväällä 2021, missä vaiheessa Highway opinnot 15 op pitää olla loppuun suoritettuna?

Pohjakoulutus ja Highway-opintokokonaisuus tulee olla suoritettuna viimeistään 15.6.2021. Mikäli opiskelija hakee meille Highway -linjan kautta, Oamkin opiskelijapalvelut tarkistaa kesäkuun aikana, että opiskelija on valmistunut.

Henkilö valmistuu ylioppilaaksi keväällä 2021 ja suorittaa saman kevään aikana myös Highway-opinnot hyväksytysti. Hän ei hae erillishaussa Oamkiin keväällä 2021 vaan hakee jonnekin muualle ja ottaa vastaan opiskelupaikan. Jos hän toteaa vastaanottamansa opiskelupaikan vääräksi, voiko hän hakea keväällä 2022 erillishaussa Oamkiin? Voidaanko hänet valita keväällä 2022 erillishaun kautta Highway-opintojen perusteella?

Hakija voi hakea ja tulla valituksi Oamk Highwayn erillishaussa keväällä 2022, vaikka hän olisi vastaanottanut toisen korkeakoulupaikan aiemmin kevään 2021 yhteishaussa. Yhden korkeakoulupaikan säännöksen mukaan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta voi ottaa vastaan vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan.

Olen suorittanut kaikki Highwayhin kuuluvat opintojaksot. Miten toimin seuraavaksi?

Jos olet suorittanut vaaditun pohjakoulutuksen ja Oamk Highway -opintokokonaisuuden 15.6.2021 mennessä (suoritusmerkintöjen tulee näkyä Peppi-rekisterissä 15.6.2021 mennessä) voit hakea tutkinto-opiskelijaksi kevään 2021 Oamk Highway-haussa. Haku alkaa ke 17.3.2021 ja päättyy ke 31.3.2021 klo 15.00. Haku tapahtuu Opintopolku.fi -palvelussa. Valitse sivulta haluamasi tekniikan tutkinto-ohjelma, jonka jälkeen klikkaa sivun oikeasta reunasta ”Oamk Highway” -hakukohde. Opintopolkuun pääset tästä linkistä: https://opintopolku.fi/app/#!/haku/oamk%20highway?page=1&facetFilters=teachingLangCode_ffm:FI&tab=los