Skip to content
20.9.2024 / Oamk

Linnanmaan kampuksen pääaulaa koristaa nyt Mónica Rikićin Psychoflage-tilataideteos

Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) Linnanmaan kampus sai torstaina 19.9. upean tilataideteoksen, joka on syntynyt residenssitaiteilijana GRIN-hankkeessa toimineen Mónica Rikićin johdolla.

Oamkin Linnanmaan kampuksen keskusaulan portaikon yläpuolelle rakennettu teos on nimeltään Psychoflage. Taidetta ja teknologiaa yhdistävä teos koostuu ilmalla täytetyistä palloista, jotka täyttyvät ja tyhjenevät tekoälyjärjestelmän ansiosta, joka tunnistaa tilassa olevat ihmiset. Pallojen väritykseen on haettu vaikutteita työpajoissa, joihin oamkilaiset ovat voineet osallistua.

Espanjalainen Mónica Rikić ehti tarkkailla kampuksen keskeisellä paikalle rakennettua teosta kokonaisen päivän ajan ennen avajaisia ja piti siitä, miten näyttäytyy ei valaistuksissa ja eri kulmista eri tavoin.

Hän kertoo olevansa erityisen tyytyväinen siihen, että työ on syntynyt yhteistyössä eri työpajoissa ja oamkilaiset ovat päässeet vaikuttamaan syntyneeseen lopputulokseen. Mónica Rikić on tehnyt teknologiaa ja taidetta yhdistävää taidetta jo 15 vuoden ajan. Taiteellaan hän toivoo herättävänsä ihmisiä ajattelemaan ja keskustelemaan näistä ajatuksista.

Mónica oli yksi GRIN-hankkeen (GRIN – Art-driven innovation for digital and green transition) residenssitaiteilijoista. Euroopan komission rahoittaman GRIN-hankkeen tavoitteena on kannustaa taiteellisten käytäntöjen kehittämiseen yhdessä tieteen ja teknologian kanssa. Tarkoituksena on myös edistää digitaalisten teknologioiden käyttöönottoa taiteeseen perustuvalla lähestymistavalla alueellisten sidosryhmien kuten yritysten, julkisen sektorin toimijoiden ja kansalaisten keskuudessa.

GRIN-hankkeen myötä Oulussa on työskennellyt kaksi vierailevaa residenssitaiteilijaa. Mónica Rikićin lisäksi Oamkissa residenssitaiteilijana on työskennellyt äänitaiteilija Basti Kuhz.

Mónican Psychoflage-teoksen avajaisia juhlittiin Linnanmaan kampuksen keskusaulassa torstaina 19. syyskuuta. Mónica kertoi avajaisissa teoksen syntymisestä, Oamkin tutkimus- ja innovaatiojohtaja Noora Jansson avasi tilaisuuden Oamkin puolesta ja Mónican tavoin residenssitaiteilijana Oamkilla toiminut Basti Kuhz viihdytti yleisöä musiikilla.