Materiaalit
Julkaisut, raportit, koonnit ja infomateriaalit (uusimmasta vanhimpaan):
- Loppuraportti
- Hyönteiset rehuna (Käytännön Maamies 3/2021, ss. 48-50)
- Pohjoisen Bugi 2020 23.10.2020: koonti tilaisuuden annista
- Hyönteiset tulevat ruokaketjuun tuotantoeläinten rehuissa (Aitoja makuja 5/2020, julkaistu 21.10.2020)
- Hyönteiset elinkeinona - Mahdollisuuksia Pohjois-Pohjanmaalla ja muualla Suomessa (Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 72/2020)
- Hyönteisruoka ja ruokakasvatus (Ympäristökasvatus-verkkolehti 3/2020)
- Hyönteiset elintarvike- ja ravintola-alalla - Olisiko sittenkin mahdollisuus? (blogikirjoitus Toukkaamo.fi-portaalissa 3.6.2020)
- Hyönteisten frassien lannoitevaikutus (Henna Kallinen, opinnäytetyö, Maaseutuelinkeinojen tutkinto-ohjelma (agrologi (AMK)), Oulun ammattikorkeakoulu)
- Laadukas ja kestävä hyönteistuotanto luo uusia mahdollisuuksia lemmikkieläinrehuteollisuuteen (blogikirjoitus Toukkaamo.fi-portaalissa 2.4.2020)
- Hyönteistuotteita erikoismarkkinoille: Lemmikkieläinten ruuat hyönteisalan kasvun mahdollistajana (Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 5/2020)
- Suomalaiset koirat ja kissat syövät paljon nautaa - ilmastoystävällisemmät hyönteiset kiinnostavat lemmikkien rehun valmistajia (Maaseudun Tulevaisuus / Maatalous 16.1.2020)
- Joka toinen lemmikkirehun valmistaja kiinnostunut käyttämään hyönteisiä (Maaseudun Tulevaisuus 15.1.2020, s. 6)
- Uutta liiketoimintaa hyönteiskasvatuksesta - Hyönteistuotannon mahdollisuudet uusille, tuotantosuuntaa vaihtaville ja tuotantoa laajentaville maaseutuyrityksille: infomateriaali
- Kotimaisten lemmikkieläinrehuvalmistajien kiinnostus hyönteisraaka-aineeseen (Tiina Korva ja Maria Satokaski, opinnäytetyö, Maaseutuelinkeinojen tutkinto-ohjelma (agrologi (AMK)), Oulun ammattikorkeakoulu)
- Hyönteisalan monet mahdollisuudet 5.11.2019: koonti tilaisuuden annista
- Hyönteisalan tiedonhankinta- ja benchmarkkausmatka Satakuntaan 29.-30.10.2019: matkakertomus
- Ovatko hyönteiset tulevaisuuden superfoodia? (Kehittyvä Elintarvike 5/2019, ss. 45-46)
- Hyönteiselintarvikkeet voivat aiheuttaa allergisen reaktion (Kehittyvä Elintarvike 5/2019, s. 47)
- Hyönteisraaka-aineen hyödyntäminen elintarvike- ja ravintola-alalla: Pohjois-Pohjanmaalla toimivien yritysten kiinnostus, valmiudet ja tiedontarpeet (Mirjami Hornela, opinnäytetyö, Maaseutuelinkeinojen tutkinto-ohjelma (agrologi (AMK)), Oulun ammattikorkeakoulu)
- Hyönteisillä rehumarkkinoille (blogikirjoitus Toukkaamo.fi-portaalissa 8.10.2019)
- Hyönteisalan tiedonhankinta- ja benchmarkkausmatka Hollantiin 3.-5.6.2019: matkaraportti
- Urbaani ruokatehdas tuottaa vihanneksia ja kalaa (Kehittyvä Elintarvike 4/2019, ss. 34-35)
- Kuhnuritoukkien myynti elintarvikkeena - lisätienestiä hunajantuottajille (Aitoja makuja 3/2019, ss. 16-17)
- Hyönteisiä suomalaiseen elintarviketuotantoon (Aitoja makuja 3/2019, ss. 18-19)
- Hyönteisalan toimijoiden treffit 8.5.2019: koonti tilaisuuden annista
- Mehiläistarhauksen monet mahdollisuudet 27.3.2019: koonti tilaisuuden annista
- Hyönteiskasvatuksen opintomatka Belgiaan 30.-31.10.2018: matkaraportti
Podcastit:
- Hyönteisruoka tulee - ruokakasvattaja, oletko valmis? (3.9.2020)
- Hyönteiset elintarvike- ja ravintola-alalla - olisiko sittenkin mahdollisuus? (3.9.2020)
- Hyönteiset lemmikkieläinrehuissa (28.8.2020)
Videot:
- Hyönteisruokareseptit:
- Vierailu mehiläistarhaajan luona ja kuhnuritoukkien kerääminen
- Hyönteisruokaresepti: Kuhnuritoukkavohvelit
- Hyönteisruokaresepti: Kuhnuritoukkapihvit
- Hyönteisruokaresepti: Valkosipulikuhnurit
- Hyönteisruokaresepti: Kuhnuritoukka-chilisuklaa-tacocubes
- Hyönteisruokaresepti: Omenapaistos kuhnuritoukilla ja saksanpähkinöillä
- Hyönteisten kasvatus:
Tietokortit:
Hyönteisalan tiedonvälityspisteet (uusimmasta vanhimpaan):
- Oulun Maa- ja kotitalousnaisten joulupopup-maaseutupuoti 12.12.2019
- ProAgria-viikon avointen ovien päivät Kempeleessä 14.11.2019
- Oulun ammattikorkeakoulun avointen ovien päivät Oulussa 6.-7.11.2019
- Bugi 2019 -hyönteisruokafestivaali Porissa 30.10.2019
- Likis-lähiruokatapahtuma Oulussa 21.-22.9.2019
- ProAgria Oulun ja Oulun Maa- ja kotitalousnaisten Joulutori Kempeleessä 13.12.2018
- Oulun ammattikorkeakoulun avointen ovien päivät Oulussa 7.-8.11.2018
Pohjoisen Bugi 2020 -hyönteisruokatapahtuma 23.10.2020:
- Esite ja ohjelma
- Koonti tilaisuuden annista
- Julkaistut videot:
- Virtuaalivierailu Pyhäsalmen kaivoksen sirkkafarmiin (projektipäällikkö Hannele Blomqvist ja kasvatusteknikko Kari Kutila)
- Hyönteisistä rehua (tutkija Pertti Marnila, Luonnonvarakeskus, Luke)
- Kuhnuritoukat ja mehiläispesän muut tuotteet (projektipäällikkö Anneli Salonen, More than honey -hanke)
- Herkkuja höntiäisistä – Hyönteiskokki estradilla (hyönteiskokki Topi Kairenius)
- Hyönteisten mahdollisuudet osana teollista symbioosia (erikoistutkija Miika Tapio, Luonnonvarakeskus (Luke))
- Liiketoimintaa hyönteisalan sivuvirroista (Hannamaija Fontell, Biolan Oy)
- Mustasotilaskärpäsen ruokintanäytös 1/2: banaani (EntoTek - Hyönteistuotannon teknologian kehittäminen ja automatisointi)
- Mustasotilaskärpäsen ruokintanäytös 2/2: pitsa (EntoTek - Hyönteistuotannon teknologian kehittäminen ja automatisointi)
Hyönteisten mahdollisuudet tuotanto- ja lemmikkieläinten rehuna 27.11.2019:
- Esite
- Esitysmateriaalit ja videot puheenvuoroista:
- Hyönteisten mahdollisuudet rehuksi (tutkija Pertti Marnila, Luonnonvarakeskus, Luke)
- Hyönteisten rehut ja hyönteiset rehuna - lainsäädäntökatsaus (Tarja Root, Ruokavirasto)
- Miltä markkina näyttää, hyönteistuotteiden brändäys ja tuotteistus (yrittäjät Emmi ja Aku Vallenius, Ryrys Oy)
- Mustasotilaskärpänen rehuna ja rehun ainesosana (toimitusjohtaja Ari Riihimaa, Entoprot Oy)
- Lemmikkieläinrehuvalmistajien näkökulmia hyönteisraaka-aineen hyödyntämiseen (Oulun ammattikorkeakoulun agrologi (AMK) -opiskelijat Tiina Korva ja Maria Satokaski)
Hyönteisalan monet mahdollisuudet 5.11.2019:
- Esite
- Esitysmateriaalit:
- Hyönteisalan monet mahdollisuudet (erikoistutkija Susanne Heiska, Luonnonvarakeskus, Luke)
- Kuluttajatutkimustiedon hyödyntäminen hyönteisalalla (Savonia-ammattikorkeakoulu)
- Hyönteisruoka ammattikeittiössä (lehtori Ilkka Latomäki, Seinäjoen ammattikorkeakoulu)
- Hyönteiset biomassojen käsittelyssä (projektityöntekijä Sami Virtanen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu)
- Hyönteistoimialan liiketoiminnan kehittäminen (lehtori Tiina Wickman-Viitala, Tampereen ammattikorkeakoulu)
- Automaatio ja virtuaalitodellisuus tulevaisuuden ruokatuotannossa (toimitusjohtaja Matti Tikanmäki, Probot Oy)
- Esitysmateriaali julkaistaan osittain.
- Teknologiasta kilpailukykyä hyönteistalouteen (yrittäjä Otto Palonen, EntoCube Oy)
- Esitysmateriaali julkaistaan osittain.
- Liiketoimintaa mustasotilaskärpäsen kasvatuksesta ja kasvatusteknologioista (toimitusjohtaja Ari Riihimaa, Entoprot Oy)
- Kokemuksia hyönteisten käytöstä ravintolakeittiössä (keittiömestari Jami Ropponen, Tuba Food & Lounge)
- Ei julkaistavaa esitysmateriaalia
- Koonti tilaisuuden annista
- Tilaisuus on osa laajempaa seminaarisarjaa.
Hyönteisalan tiedonhankinta- ja benchmarkkausmatka Satakuntaan 29.-30.10.2019:
Hyönteisalan tiedonhankinta- ja benchmarkkausmatka Hollantiin 3.-5.6.2019:
Hyönteisalan toimijoiden treffit 8.5.2019:
Mehiläistarhauksen monet mahdollisuudet 27.3.2019:
- Esite
- Kuhnuritoukat ja niiden hyödyntäminen, mehiläisten jalostuksesta, projektipäällikkö Anneli Salonen, More than honey -hanke, Suomen Mehiläishoitajain Liitto
- Koonti tilaisuuden annista
ENTOLAB - Hyönteiskasvatuksen kehittäminen Etelä-Pohjanmaalla -hankkeen loppuseminaari ja Nordic seminar on insects for food, feed and circular economy 4.-5.12.2018:
- Ohjelma: ENTOLAB - Hyönteiskasvatuksen kehittäminen Etelä-Pohjanmaalla -hankkeen loppuseminaari
- Ohjelma: Nordic seminar on insects for food, feed and circular economy
- Esitysmateriaalit (suurin osa)
- Miten mahdollistetaan hyönteisalan liiketoiminnan kasvu (lähi)tulevaisuudessa? Asiantuntijat vastaavat:
Hyönteiskasvatuksen opintomatka Belgiaan 30.-31.10.2018:
- Opintomatkan järjesti ENTOLAB - Hyönteiskasvatuksen edistäminen Etelä-Pohjanmaalla -hanke.
- Matkaohjelma
- Matkaraportti
Esittelymateriaalit: