Olet Oulun ammattikorkeakoulun vanhoilla sivuilla. Siirry uusille sivuille tästä.
Konetekniikan osastolle 15 500 euron apuraha

Konetekniikan osastolle 15 500 euron apuraha

25.11.2015 :: Teksti: Anne Aho  Kuvat: Anne Aho

Oamkin konetekniikan osasto on saanut yhdysvaltalaiselta Gene Haas -säätiöltä 17 500 dollarin eli noin 15 500 euron apurahan koulutuksen kehittämiseen.

_MG_1528_stipendi.png
Stipendin luovutti Haas Automation Europen HTEC & Educational Partnership Coordinator Simon Vanmaekelbergh (vas.) ja sen vastaanottivat konetekniikan osaston lehtori Jukka Säkkinen ja laboratorioinsinööri Tomi Tuononen.

Apurahan myöntämisen kriteereinä olivat muun muassa konetekniikan koulutuksen eteen tehty kehitystyö ja apurahan käyttötarkoitus. Suomalaisia apurahan saajia oli Oamkin lisäksi Pohjois-Karjalan ammattiopisto.

Apurahalla kehitetään Oamkin konetekniikan opetusympäristöä parantamalla opetuksen havainnollistamista ja hankkimalla työvälineitä. Havainnollistamista kehitetään muun muassa asentamalla kamerajärjestelmä kahteen lastuavaan työstökoneeseen. Niiden avulla opiskelijat voivat seurata koneissa tapahtuvaa työtä isolta näytöltä. Kameroiden asennussuunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat konetekniikan opiskelijat. Kameroilla varustetut työstökoneet ovat käytössä ensi keväänä.

– Apuraha on huomionosoitus tekemästämme kehitystyöstä lastuavien työstömenetelmien opetuksessa. Käytämme sitä myös kehittääksemme uusien tuotteiden prototyyppien valmistamista. Prototyyppien avulla suunnitelmien toimivuus voidaan testata käytännössä. Apurahan ansiosta opetuksemme ja mahdollisuutemme tukea alueen yrityksiä paranevat, konetekniikan lehtori Jukka Säkkinen kertoo.

Osa apurahasta käytetään lisäksi tuotantotekniikan opiskelijoiden opintomatkaan Saksaan. Reissun aikana opiskelijat pääsevät tutustumaan Mannheimin ja Münchenin alueen alan yrityksiin.

Tiivistä yhteistyötä yritysten kanssa

Konetekniikan opetusympäristöä on kehitetty parin viime vuoden aikana vastaamaan entistä paremmin koulutuksen ja työelämän vaatimuksiin. Osastolle on hankittu muun muassa koneistuskeskus, vesileikkausyksikkö sekä 3D-koordinaattimittauskone. Kehittämiseen on investoitu yli miljoona euroa, ja siihen on saatu tukea alueen yrityksiltä sekä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen ja Pohjois-Pohjanmaan liiton EAKR-rahoituksista.

Konetekniikan osasto tekee tiivistä yhteistyötä alan yritysten kanssa. Kattava ja nykyaikainen konekanta on laajentanut yrityksille tehtävää palvelutoimintaa valmistuspalveluista myös koneensuunnitteluun. Yritysyhteistyö on laajaa, ja kumppaneita on ollut Sodankylästä Helsinkiin. Yhteistyötä on tehty muun muassa Sähkö-Rantek Oy:n, Conlog Oy:n, John Deere Forestry Oy:n sekä Ponsse Oyj:n kanssa.

Kuvia apurahan luovutustilaisuudesta