Olet Oulun ammattikorkeakoulun vanhoilla sivuilla. Siirry uusille sivuille tästä.
Kielen taitaminen auttaa kotoutumaan ja kouluttautumaan

Kielen taitaminen auttaa kotoutumaan ja kouluttautumaan

28.11.2017 :: Teksti: Anne Aho  Kuva: Anne Aho

Anna Kiulisen ja Mohammad Mohammadin tavoitteena on päästä opiskelemaan korkeakoulututkinto. Siinä heitä auttaa Oamkin maahanmuuttajille tarkoitettu valmentava koulutus.

Maahanmuuttajakoulutus_verkko.jpg
Anna Kiulinen ja Mohammad Mohammadi ovat oppineet valmentavassa koulutuksessa muun muassa perusteita yrittäjyydestä, liiketaloudesta ja suomalaisesta kulttuurista.

Tänä syksynä vajaat parikymmentä maahanmuuttajaa aloitti 40 opintopisteen laajuisessa valmentavassa koulutuksessa. Sen tavoitteena on parantaa heidän valmiuksiaan opiskella korkeakoulututkinto ja saada sitä myöten työpaikka.

– Kaikilla opiskelijoilla on kotimaassa suoritettuja opintoja ja tutkintoja, esimerkiksi korkeakouluista. He kuitenkin tietävät, että ilman riittävää suomen kielen taitoa he eivät pääse suomalaiseen työelämään ja yhteiskuntaan sisälle, koulutuksen toteuttavan Oamkin SIIMA-hankkeen projektipäällikkö, lehtori Katri Kosonen kertoo.

Opiskelijoiden ikähaarukka on 19–40 vuotta. Suomeen he ovat tulleet esimerkiksi Irakista, Syyriasta, Venäjältä ja Afganistanista. Koulutuksessa he kehittävät suomen kielen taitoaan sekä oppivat perusteita yrittäjyydestä, liiketaloudesta, tietotekniikasta, matematiikasta ja suomalaisesta kulttuurista.

– Opiskelijat ovat erittäin motivoituneita, sillä he tietävät opiskelun ja työllistymisen olevan kielen osaamisesta kiinni. Osa haluaa koulutuksen jälkeen lähteä täydentämään aiempaa tutkintoaan suomalaiseen korkeakouluun, osa taas haluaa opiskelemaan korkeakoulututkinnon, lehtori Eija Svanberg sanoo.

40 opintopisteen laajuinen koulutus järjestetään Oamkissa ensimmäistä kertaa.

– Tarkoituksena on järjestää koulutus uudelleen, koska sille on selvä kysyntä. Tällä hetkellä Oulun alueella ei ole koulutusta, jolla voidaan nostaa maahanmuuttajien kielitasoa korkeakouluopintoihin vaaditulle tasolle, Katri kertoo.

Tavoitteena korkeakoulututkinto ja kotiutuminen

Valmentavassa koulutuksessa opiskelevat Venäjältä kolme vuotta sitten Suomeen muuttanut Anna Kiulinen ja Afganistanista pari vuotta sitten turvapaikanhakijana Suomeen tullut Mohammad Mohammadi.

– Hain koulutukseen, sillä halusin kehittää suomen kielen taitoani sekä saada tietoa opiskelumahdollisuuksista. Minulla on aiempia tutkintoja Venäjältä markkinoinnista ja johtamisesta. Nyt haluan vaihtaa terveysalalle, sillä haluan auttaa ihmisiä, 30-vuotias Anna kertoo.

19-vuotias Mohammad hakeutui koulutukseen samasta syystä: tavoitteena on opiskella joko ammattitutkinto tai korkeakoulututkinto. Ala on vielä mietinnässä, mutta esimerkiksi markkinointi kiinnostaa.

– Lukiotodistukseni kotimaassa eivät ole vielä valmiita, joten niistä riippuen haen ensi keväänä joko ammattiopistoon tai ammattikorkeakouluun. Valmentava koulutus on auttanut minua parantamaan suomen kielen taitoani.

Sekä Anna että Mohammad ovat tulleet Suomeen jäädäkseen. Paluu kotimaahan ei ole enää suunnitelmissa, vaan uusi elämä, koulutus ja sitä myöten työ Oulussa. Koulutuksessa kiitosta he antavat niin muille opiskelijoille kuin opettajille.

– Eri maista tulevien kanssa on mielenkiintoista keskustella. Ryhmähenkemme on hyvä, ja opettajilta saamme myös hyvin apua, he kertovat.

Tagit: