Olet Oulun ammattikorkeakoulun vanhoilla sivuilla. Siirry uusille sivuille tästä.
Juhlavuodelle oma sävellys

Juhlavuodelle oma sävellys

26.9.2016 :: Teksti: Anne Aho  Kuva: Anne Aho

Oululaisen pianisti, pianopedagogi ja säveltäjä Jouko Tötterströmin käsissä syntyi kuusiminuuttinen sävellys La Déclaration Oamkin 25-vuotisjuhlan kunniaksi.

722A5567_verkko.jpg

Sävellyksen tekemisessä vapaat kädet antavat inspiraatiolle tilaa lentää. Näin sanoo Jouko Tötterström, jota pyydettiin tekemään sävellys Oamkin juhlavuoden kunniaksi.

– Haluan tehdä tunnepitoista musiikkia, jonka jokainen saa kokea omalla tavallaan. Toivon, että sävellystäni kuunnellaan ennakkoluulottomasti ja avoimin korvin, yliopettajana Oamkissa työskentelevä Jouko kertoo.

Sävellyksessä soittimina kuullaan klarinettia, pianoa ja selloa.

– Sävellys lähtee rauhallisesti ja etsiskellen liikkeelle, kunnes se syttyy ja pääsee vauhtiin. Teos on nimensä mukaisesti taiteen, musiikin ja kulttuurin positiivinen julistus.

Sävellyksen luominen on käsityötä eikä se synny hetkessä. Puoli minuuttia päivässä on jo hyvä.

– Käytin sävellyksen tekemisessä uutta tekniikkaa, jolla muutin ammattikorkeakouluun liittyviä sanoja musiikin muotoon. Jos joku selvittää sanat, voin tarjota kahvit, Jouko haastaa hymyillen.

Sävellyksen lisäksi Joukolta tilattiin myös teemakappale. Alun perin tarkoitus oli, että se olisi ollut irrotettavissa sävellyksestä.

– Pyörittelin asiaa pitkään, mutta päädyin tekemään kaksi erillistä sävellystä. Teemakappale on perinteisempi ja helppokäyttöisempi. Se voi jäädä jopa korvamadoksi.

Kuin toinen koti

Jouko on työskennellyt Oamkissa kulttuurialan koulutuksen alusta eli vuodesta 1999 saakka.

– Suhteeni työpaikkaan on erityinen, se on kuin toinen koti. En kuitenkaan ajatellut sitä joka hetki säveltäessäni, vaikka tietysti paineet olivat suuremmat, kun työlle oli odotuksia.

Vuosien aikana työkaverit ovat tulleet ystäviksi, ja raja työn ja vapaa-ajan välillä on hälventynyt.

– Illalla viimeisenä voin katsoa, ovatko opiskelijat laittaneet viestejä. Aamulla ensimmäisenä mielessä on jo työhön liittyviä asioita. Työ on kokonaisvaltaista, ja se kulkee elämässäni mukana.

Vaikka Joukon oma alue on klassinen musiikki, nauttii hän musiikista lajista riippumatta.

– Pidän esimerkiksi jatsista ja vanhoista iskelmistä. Nyt olen kuunnellut paljon Georg Philipp Telemannia. Barokkimusiikki on mielestäni svengaavaa ja terapeuttista.

Säveltäminen on Joukolle asia, jota ilman hän ei osaisi olla.

– Säveltämiseen on nyt rajallisesti aikaa, mutta ehkä eläkkeellä sitä on sitten enemmän, 60 vuotta täyttävä Jouko toivoo.

Tagit: