Olet Oulun ammattikorkeakoulun vanhoilla sivuilla. Siirry uusille sivuille tästä.
Huonosti vartioitu tyttö rakentuu erilaisten tanssijoiden osaamisella

Huonosti vartioitu tyttö rakentuu erilaisten tanssijoiden osaamisella

31.3.2016 :: Teksti: Anne Aho  Kuva: Anne Aho

Huonosti vartioitu tyttö on koko perheen baletti, joka on rakkausteemansa takia kestänyt aikaa. Oamkin tanssinopettajaopiskelijat ja erikoiskoulutusluokkien oppilaat herättävät teoksen huhtikuussa eloon.

_MG_3916_verkkoiso.jpg
Huonosti vartioitu tyttö -baletissa Oamkin tanssinopettajaopiskelijat ja tanssin erikoiskoulutusluokkien oppilaat pistävät osaamisensa peliin. Teoksessa tuplaroolituksen tekevä Saku Tonteri kannattelee harteillaan Lisen roolin tanssivaa Ella Gröndahlia.

Toisen vuoden tanssinopettajaopiskelija Saku Tonteri ei kaihda haasteita. Hänellä kun on Huonosti vartioitu tyttö -baletissa tuplaroolitus: hän on sekä päähenkilön, Lisen, rakkauden kohde Colas että Lisen leskiäiti Simone, jonka rooli on perinteisesti miehen tanssima. Eikä tämä suinkaan ole ainoa haaste.

– Olen tässä produktiossa päässyt syventymään tehokkaasti minulle lähes ennalta tuntemattomaan lajiin eli balettiin. Sen opetteleminen on ollut mielekästä ja antanut minulle todella paljon, sillä baletti luo vahvaa tukea kaikelle liikkumiselle, yli kymmenen vuotta muita tanssilajeja harrastanut Saku kertoo.

Kantaesityksensä Ranskassa vuonna 1789 saanut baletti on yksi vanhimmista nykyaikaan säilyneistä. Se oli myös ensimmäinen baletti, jonka tarina käsitteli tavallisten ihmisten arkista elämää. Produktio heräsi henkiin lehtori Heli Kuulan suunnitelmien ansiosta.

– Täytin viime vuonna 50 vuotta ja halusin siksi tehdä ison produktion ja tuoda balettia esiin ammattikorkeakoulutuotantona. Huonosti vartioitu tyttö on hyvä valinta, sillä sen tekemiseen pystyivät osallistumaan kaikkien suuntautumisvaihtoehtojemme opiskelijat, Heli sanoo.

Koko perheen baletti

Teoksessa nähdään yli 50 tanssijaa: niin tanssinopettajaopiskelijoita kuin heidän opettamiensa tanssin erityiskoulutusluokkien oppilaita. Tanssijat ovat niin baletin kuin show-, pari- ja kansantanssin parista.

– Haluamme opiskelijoidemme ja oppilaidemme oppivan muun muassa sen, millaista on tehdä tanssiteos, mitä kaikkea siihen kuuluu sekä miten tanssia niin yhdessä muiden kanssa kuin omassa roolissa. Lisäksi haluamme opettaa tanssijoille oman vastuun kantamista isossa produktiossa, Heli painottaa.

Saku tarttui produktioon innolla, kun hänelle tarjottiin siitä rooleja.

– Olen aina halunnut tehdä taiteellista työtä, joten produktio on ollut mahtava kokemus. Tuplaroolitus on myös hyvä motivaattori, ja lähestyvä ensi-ilta saa pistämään treeneissä pökköä pesään, Saku kertoo.

Baletin tarina on Helin mukaan voimissaan. Rakkaus ja raha kun ovat edelleen ajankohtaisia teemoja.

– Ihanaa tässä baletissa on myös se, että siinä näkyy elämän humoristisuus samoin kuin arkipäivän komiikka. Baletti sopiikin koko perheelle.

Huonosti vartioitu tyttö on ollut Suomessa viimeksi Kansallisbaletin ohjelmistossa 1980-luvulla. Oamkin produktion takana ovat Helin lisäksi Hanna Sirén sekä Kirsi Aromaa, joka on tanssinut Lisen roolin Kansallisbaletissa.

– Toivon, että paikallisin voimin tuotettu baletti antaa katsojille mahdollisuuden ottaa pienen paussin arkirutiineista ja kokea kulttuuria useilla aisteilla, Heli toteaa.

Huonosti vartioitu tyttö -baletin ensi-ilta on 21.4. kello 19.00 Kotkantien kampuksella. Muut esitykset ovat 22.4. kello 13.00 ja 19.00 sekä 23.4. kello 13.00 ja 15.00. Liput 10 euroa.

Tagit: