Olet Oulun ammattikorkeakoulun vanhoilla sivuilla. Siirry uusille sivuille tästä.
Oamk sai käyttöön uuden hiilidioksidilla toimivan kylmäkonelaboratoriolaitteen

Oamk otti käyttöön uuden hiilidioksidilla toimivan kylmäkonelaboratoriolaitteen

8.4.2019 :: Teksti: Marjo Sormunen  Marjo Sormunen

Kylmäalan osaajia koulutetaan Oulun ammattikorkeakoulun uudella CO2-kylmäkonelaboratoriolaitteella. Laite käyttää kylmäaineena hiilidioksidia, jonka käyttö on lisääntynyt kylmätuotannossa. Syynä on EU-asetus, joka kieltää tiettyjen kylmäaineiden käytön vuoden 2020 alusta niiden ympäristön kuormittavuuden vuoksi.

Oamkin talo- ja energiatekniikan opiskelijat ovat kevään aikana päässeet tutustumaan kylmäalan uusimpaan tekniikkaan. Projektisuunnittelija Mikko Mielityinen on rakentanut Kotkantien kampukselle uuden CO2-kylmäkonelaboratoriolaitteen. Laite on ympäristöystävällinen eikä sen kylmäaine kuormita ilmastoa.

 kylmätekniikanlabra.jpg

– Laite konkretisoi opiskelijoille hiilidioksidin kylmäprosessin eri vaiheiden lämpötilat ja paineet sekä antaa mahdollisuuden optimaalisen toimintapisteen etsimiseen, kertoo Mielityinen.

Mielityisen mukaan parhaillaan teollisuuden kylmätuotannon laitteistoja sekä kaupan kylmälaitteita joudutaan korvaamaan uusilla tiukentuneen EU-asetuksen vuoksi. Asetus kieltää tiettyjen nykyisin käytössä olevien fluorattujen hiilivetyjen kylmäaineiden lisäkäytön, sillä ne ovat haitallisia ilmakehän otsonikerrokselle.

– Laboratoriolaite rakennettiin, koska haluamme pysyä uusimman tekniikan kehityksessä mukana ja kouluttaa kylmäalan tulevia osaajia Pohjois-Suomen alueelle. Olemme myös näin osaltamme torjumassa ilmastonmuutosta.  Kylmäalan toiminnan uskotaan laajenevan tulevaisuudessa ja alan osaajista on jo nyt puutetta.

Mielityisen mukaan Oamk pystyy ainoana alueellisena korkeakouluna vastaamaan osaajapulaan tarjoamalla talotekniikan opiskelijoille suuntautumisvaihtoehtona kylmätekniikan opetusta.

Hiilidioksidi on kylmäaineena vanha keksintö, mutta se jäi vuosikymmeniksi fluorattujen hiilivetyjen varjoon niiden parempien kylmäominaisuuksien vuoksi. Muitakin ympäristöystävällisempiä kylmäaineita on kehitetty, mutta niiden rajoitteena on esimerkiksi palavuus ja myrkyllisyys. 

Mielityinen pitää hiilidioksidia turvallisena kylmäaineena suurissa kylmälaitteissa, koska se on luonnollinen kaasu eikä sen suhteen ole tulossa lainsäädännöllisiä rajoitteita.  

kylmalabra.jpg