Olet Oulun ammattikorkeakoulun vanhoilla sivuilla. Siirry uusille sivuille tästä.
Musiikkipedagogi (AMK), musiikin koulutusohjelma, Oulun ammattikorkeakoulu

Musiikkipedagogi (AMK)

Onko musiikki ohittamaton osa elämääsi? Haluaisitko jakaa musiikin tekemisen, soittamisen/laulamisen iloa ja taitoa muillekin musiikkipedagogin ammatissa: opettajana, ohjaajana, muusikkona, musiikkialan asiantuntijana tai sopivana yhdistelmänä niitä? Opiskele musiikkipedagogiksi Oulun ammattikorkeakoulussa!

Musiikkipedagogin koulutus

Musiikkipedagogin koulutuksessa opiskellaan paljon tekemällä. Koko opintojen ajan harjoitellaan soittamista/laulamista yksin ja yhdessä. Taitoja kehitetään monipuolisesti: kuuntelemalla, tekemällä ja kirjoittamalla itse musiikkia, keskustelemalla ja vaikkapa kirjoittamalla kritiikki tai blogikirjoitus. Soiton/laulun opettajaksi harjoitellaan seuraamalla toisten opetusta sekä opettamalla itse harjoitusoppilaita. Opinnoissa hankitaan ja harjoitellaan myös muita hyödyllisiä ja työelämässä tarpeellisia taitoja, kuten kielitaitoa, musiikkiteknologiataitoja tai musiikkialan yrittäjyyttä.

Huomattava osa opinnoista tapahtuu Musiikkikoulu Johtosävelessä, opiskelijoiden johtamassa ja organisoimassa musiikkikoulussa opettajien tuella ja ohjaamana.

Yksilölliset opintopolut

Musiikkipedagogin koulutus mahdollistaa opintoja erilaisin painotuksin. Opiskelija voi halutessaan keskittyä pääinstrumentin opiskeluun tai vaihtoehtoisesti ottaa pääinstrumenttinsa rinnalle jonkin kolmesta sivuaineesta: sivuinstrumentin, musiikin teoria-, tai musiikkiteknologiaopinnot. Työ- ja opetusharjoittelua koostetaan opiskelijan kiinnostuksen ja uranäkymän mukaan. Henkilökohtaista osaamista voi lisätä ja syventää vapaasti valittavilla opinnoilla.

Mitä musiikkipedagogi tekee?

Suurin osa musiikkipedagogeista opettaa soittoa tai laulua musiikkikouluissa, -opistoissa, konservatorioissa, kansalais- tai työväenopistoissa. Musiikkipedagogin ammattitaidolla voi toimia myös musiikkialan yrittäjänä esim. opettajana omalla toiminimellä tai omassa musiikkikoulussa. Monet musiikkipedagogit hyödyntävät työssään taitojaan esiintyvinä muusikkoina: säestäjinä, keikkailevina muusikkoina tai orkesterimuusikkoina. Jotkut työllistyvät musiikin harjoittajina erilaisissa musiikkiproduktioissa tai esim. kuorojen äänenmuodostajina. Musiikkipedagogin ammattitaidolla voi toimia myös musiikkitoiminnan vetäjänä (esim. musiikkikerhot), lyhytkurssien kouluttajana ja musiikin hyvinvointivaikutusta tai soveltavaa käyttöä hyödyntävissä tehtävissä. Lisäksi musiikkipedagogeja työllistyy musiikillista asiantuntemusta vaativissa työtehtävissä kuten musiikillisen toiminnan johtajana tai tapahtumatuottamiseen liittyvissä tehtävissä.

Yhä useamman musiikkipedagogin työ koostuu monipuolisista työtehtävistä useissa eri työpaikoissa. Musiikkipedagogin tutkinnolla saavuttaa yleisen opettajan pätevyyden. Tutkinto antaa kelpoisuuden musiikkioppilaitoksen (musiikkikoulut, -opistot, konservatoriot) tai vapaan sivistystyön (kansalais- ja työväenopistot) opettajan virkaan tai toimeen.

Kansainvälisyys ja vaihtomahdollisuudet

Kansainvälisyyttä pääsee kokemaan jokainen musiikkipedagogiopiskelija, lähtipä itse ulkomaille tai ei. Siitä pitävät huolen vierailevat ulkomaiset opettajat, Oamkin musiikkipedagogin koulutukseen tulevat vaihto-opiskelijat sekä kansainväliset projektit ja yhteistyö vakiintuneiden yhteistyöoppilaitosten kanssa.

Ulkomaille lähtevän opiskelijan kansainväliset opinnot räätälöidään yksilöllisesti opiskelijan pääinstrumentin ja kiinnostuksen mukaisesti.

Viime vuosina klassisen musiikin opiskelijat ovat suorittaneet opintojaan vaihto-opiskelijoina mm. Kööpenhaminassa, Valenciassa ja Budapestissa. Rytmimusiikin opiskelijoita on opiskellut erityisesti Tanskan musiikkikorkeakouluissa, joihin on suuntautunut myös lyhyempiä opintomatkoja erilaisten musiikkiprojektien yhteydessä. Muutaman tunnin ajomatkan päässä sijaitsevan Piteån musiikkikorkeakoulun kanssa tehdään yhteistyötä mm. orkesteri- ja urkumusiikin parissa. Kansainvälisen harjoittelun puitteissa musiikkipedagogiopiskelijoita on toiminut mm. vapaaehtoistyössä Ecuadorissa, musiikinopettajana kiinalaisessa päiväkodissa sekä assistenttitehtävissä Berliinin Suomi-instituutissa.

Musiikkipedagogin jatko-opiskelumahdollisuudet

Musiikkipedagogi (AMK)-tutkinto on korkeakoulututkinto, joka on rinnasteinen yliopistojen ja korkeakoulujen kandidaatin tutkintoon (Bachelor) sekä Suomessa että ulkomailla. Tutkinto antaa hakukelpoisuuden esim. Sibelius-Akatemian 2,5-vuotiseen maisterikoulutukseen. Osa valmistuneista opiskelijoistamme on hakeutunut maisteritasoiseen koulutukseen ulkomailla.

Musiikkipedagogitutkinnon ja kolmen vuoden työkokemuksen jälkeen voit hakeutua opiskelemaan ylempää ammattikorkeakoulututkintoa (Yamk) esim. Oamkin Kulttuurituottaminen ja luova talous -, Taiteen tekijä ja kehittäjä - tai Education Entrepreneurship -tutkintoa.

Avoin ammattikorkeakoulu

Voit suorittaa alemman ammattikorkeakoulun opintoja myös Avoimessa ammattikorkeakoulussa. Lisätietoja Avoimen amkin opinnoista.

Musiikin koulutus sosiaalisessa mediassa

Facebook

Instagram

Musiikkipedagogiksi opiskelevien tarinoita

Laajuus ja kesto

240 op

4 vuotta

Kampus

Kotkantien kampus
Kotkantie 1
90250 Oulu

Hakuaika päivätoteutus

20.3.–3.4.2019

Valintaperusteet »

Valintakoe »

Yhteystiedot »

Artikkelikuva

Perheen jalanjäljissä musiikkialalle

Ensimmäisen vuoden musiikkipedagogiopiskelija Leni Välimäki on ollut tyytyväinen opintoihinsa. Tulevaisuudessa häntä kiinnostaa esiintymislavat.

Artikkelikuva

Rouheaa touhua

Simeoni Kakko ei itsekään tiedä, miksi juuri sellosta tuli hänen instrumenttinsa. Sellon soittaminen on Simeonin mukaan rouheaa touhua.

Artikkelikuva

Musiikkipedagogin opinnoista monipuolista osaamista

Roni Helmiselle oli heti peruskoulun jälkeen selvää, että hän haluaa lähteä musiikkialalle. Tällä hetkellä Roni opiskelee musiikkipedagogiksi.