Olet Oulun ammattikorkeakoulun vanhoilla sivuilla. Siirry uusille sivuille tästä.
Medianomi (AMK), Viestintä Oulun ammattikorkeakoulu

Medianomi (AMK)

Kiinnostaako viestintä? Haaveiletko toimittajan tai graafisen suunnittelijan ammatista? Tervetuloa opiskelemaan medianomiksi Oulun ammattikorkeakouluun!

Medianomin koulutus Oulun ammattikorkeakoulussa


Medianomin koulutuksessa pääset itse tekemään, kokeilemaan sekä opiskelemaan lisäksi teoriaa. Jo hakuvaiheessa sinun pitää valita viestinnän koulutuksen suuntautumisvaihtoehto eli journalismi tai visuaalinen suunnittelu. Meillä opiskellaan paljon työelämän aitoja tilanteita simuloiden. Opiskelijamme pääsevät esimerkiksi toimittamaan omaa uutismediaamme tai suunnittelemaan visuaalista ilmettä yrityksille.

Medianomin koulutuksessa kaksi ensimmäistä vuotta opiskellaan pitkälti yhdessä oman opiskelijaryhmän kanssa lukujärjestyksen mukaan (päiväopiskelu). Voit kuitenkin itse vaikuttaa paljon siihen, mihin suuntaudut opinnoissasi ja mitä taitoja erityisesti kehität. Jokaisen opiskelijan kanssa tehdään heti opiskelun alussa henkilökohtainen oppimissuunnitelma (HOPS), jota päivitetään oman opettajatuutorin kanssa koko opintojen ajan.

Erityisesti opintoihin kuuluva harjoittelu (yhteensä 5 kuukautta), vaihtoehtoiset ja vapaasti valittavat opinnot sekä opinnäytetyö antavat sinulle vapautta ja valinnanmahdollisuuksia suuntautua haluamaasi viestinnän osa-alueeseen. Karkeasti hieman vajaa puolet tutkintoon vaadittavista 240 opintopisteestä on tällaisia opintoja.

Pääseekö medianomin tutkinnolla töihin?


Olemme juuri vuodenvaihteessa 2018–2019 selvittäneet meiltä valmistuneiden medianomien työllistymistä, ja tulokset suorastaan häikäisevät! Oamkin medianomien työllisyysaste on 83 %, ja työttömänä ilmoittaa olevansa vain 4 %. Melko moni vastanneista on myös jatkanut opiskelua esimerkiksi ylempään ammattikorkeakoulututkintoon (YAMK) tai maisteriohjelmaan.

Valmistuneet medianomit korostavat sitä, että työllistymisen ja oman urakehityksen kannalta ehdottoman tärkeitä asioita ovat opiskeluun kuuluva työharjoittelu, opintojen aikana tehdyt projektit ja opiskeluaikana syntyneet verkostot. Työllisyyskyselyn vastauksissa meiltä valmistuneet medianomit kertovat, että Oamk on tarjonnut laadukkaan koulutuksen, jonka avulla on saanut hyvän perusosaamisen viestinnän työhön. Kaikista meiltä valmistuneista medianomeista 10 % tekee töitä freelancerina tai yrittäjänä. Omaa yritystoimintaa voi alkaa suunnitella jo opiskeluaikana, saada siihen tukea Avanto-yrittäjyysohjelmasta ja samaan aikaan kartuttaa opintopisteitä.

Mitä medianomi tekee työkseen?


Journalismi


Kun valmistut medianomiksi (AMK) journalismin suuntautumisvaihtoehdosta, voit työskennellä esimerkiksi sanoma- tai aikakauslehdissä, radiossa, televisiossa tai verkkomediassa. Koulutuksemme antaa valmiudet myös tiedottajan tai vaikkapa copywriterin työhön sekä muihin viestintäalan asiantuntijatehtäviin.

Eniten meiltä työllistytään paikallislehtiin ja maakuntalehtiin, sähköiseen mediaan (erityisesti Yleen) sekä viestintätoimistoihin ja yritysten viestintäosastoille.

Visuaalinen suunnittelu


Kun valmistut medianomiksi (AMK) visuaalisen suunnittelun suuntautumisvaihtoehdosta, voit työskennellä hyvin monenlaisissa visuaalisen viestinnän tehtävissä. Meiltä valmistuneet työllistyvät pääasiallisesti mainos- ja viestintätoimistoihin, yritysten viestintäosastoille tai pelialan yrityksiin.

Tehtävänimikkeitä voivat olla esimeriksi graafinen suunnittelija, graafikko, AD (Art Director), web-suunnittelija, UI/UX-suunnittelija, visuaalinen suunnittelija, peligraafikko, animaattori, videosisällön tuottaja tai valokuvaaja.

Kansainvälisyys ja vaihtomahdollisuudet


Opiskelijavaihtoon voi lähteä lukuisiin eri yhteistyöoppilaitoksiin, joita on Euroopan lisäksi mm. Aasiassa ja Amerikassa. Suosituimpia vaihtokohteitamme viime vuosina ovat olleet Saksa, Hollanti, Japani ja Etelä-Korea. Vaihdossa suoritettavat opinnot suunnitellaan etukäteen niin, että ne ovat osa medianomin tutkintoa eikä valmistuminen viivästy vaihdon takia. Myös opiskeluun kuuluvaa harjoittelua voi suorittaa ulkomailla. Kansainvälistä kokemusta saa osana opintoja, vaikka ei itse päättäisikään lähteä vaihto-opiskelijaksi. Meille tulevat vaihtarit ja vierailevat opettajat ovat mukana opetuksessa ja opiskelijaprojekteissa ja näin osana opiskeluarkea.

Medianomin valintakoe Oulun ammattikorkeakoulussa


Journalismin suuntautumisvaihtoehdon valintakokeilla arvioidaan hakijan median tuntemusta, kielellistä osaamista, yhteiskunnallista tietämystä, yleissivistystä, motivaatiota sekä esiintymisvalmiuksia, ryhmätyötaitoja ja muuta soveltuvuutta. Journalismin suuntautumisvaihtoehdon valintakokeeseen valmistaudutaan perehtymällä aineistoon, jonka tarkemmat tiedot julkaistaan valintakoe-osiossa maanantaina 15.4.2019. Aineisto ei saa olla mukana koetilanteessa.

Visuaalisen suunnittelun suuntautumisvaihtoehdon valintakokeella arvioidaan hakijan visuaalista osaamista, kulttuurista yleissivistystä, motivaatiota sekä esiintymisvalmiuksia, ryhmätyötaitoja ja muuta soveltuvuutta. Visuaalisen suunnittelun suuntautumisvaihtoehdon valintakokeeseen ei ole ennakkomateriaalia.

Viime kevään (2018) valintakokeisiin voi tutustua valintakoe-osiossa.

Avoin ammattikorkeakoulu


Voit suorittaa alemman ammattikorkeakoulun opintoja myös Avoimessa ammattikorkeakoulussa. Lisätietoja Avoimen amkin opinnoista.

Medianomin jatko-opiskelumahdollisuudet


Medianomi (AMK) -tutkinto on korkeakoulututkinto, joka on rinnasteinen yliopistojen ja korkeakoulujen kandidaatin tutkinnon kanssa (Bachelor) sekä Suomessa että ulkomailla. Tutkinto antaa hakukelpoisuuden ylempään korkeakoulututkintoon joko ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Esimerkiksi Oamkissa on tarjolla ylempi ammattikorkeakoulututkinto (YAMK) Kulttuurituottaminen ja luova talous, johon voi hakeutua, kun on suorittanut medianomin (AMK) -tutkinnon ja työskennellyt kolme vuotta alalla. Valmistuneet medianomit voivat hakeutua myös yliopiston maisteriohjelmiin suorittamaan ylempää korkeakoulututkintoa.


Medianomiopiskelijoiden projekteja


Vinkkamedia


Opiskelijoidemme kädenjälkeä pääset katsomaan Vinkkamedian sivulta. Vinkkamediaa voi seurata myös Instagramissa ja Facebookissa.

Keväällä 2018 ryhmä journalistiopiskelijoitamme teki osana opintojaan viisijaksoisen makasiiniohjelman Rätinä


Yle tilasi journalistiopiskelijaltamme Linda Tammelalta viisiosaisen lyhytdokumenttisarjan


Tammela toteutti lyhytdokumenttisarjan opinnäytetyönään. "Gearddit" (suom. Kerrokset) kertoo kolmen nuoren saamelaisen ja yhden inuiitin kokemuksista identiteetistä, mielenterveysongelmista ja tulevaisuudesta. Katso lyhytdokumenttisarja Yle Areenasta.

Visuaalisen suunnittelun opiskelijaprojekti Heroes of Venturia -mobiilipeli


Heroes of Venturia -mobiilipelin visuaalinen ilme, markkinointimateriaali, hahmosuunnittelu ja animoitu traileri on esitelty Vinkkamediassa.

Kuren visuaalisen ilmeen suunnittelu


Kuren, eli suomalaisen designin erikoisliikkeen, graafisen ilmeen suunnitteli visuaalisen suunnittelun opiskelijamme Lotta Pekkala opinnäytetyönään. Projekti on myös esitelty Vinkkamediassa.

 

Viestinnän tutkinto-ohjelma sosiaalisessa mediassa

Vinkkamedian Instagram

Vinkkamedian Facebook

Vinkkamedian YouTube

Medianomiksi opiskelevien tarinoita

Laajuus ja kesto

240 op

4 vuotta

Kampus

Kotkantien kampus
Kotkantie 1
90250 Oulu

Hakuaika päivätoteutus

20.3.–3.4.2019

Valintaperusteet »

Valintakoe »

Yhteystiedot »

Artikkelikuva

Taide ja mainokset inspiroivat medianomia

Saara Savusalo opiskelee Oulun ammattikorkeakoulussa visuaalista suunnittelua. Saara on tykännyt taiteesta ja taiteen tekemisestä pienestä pitäen. 

Artikkelikuva

Kesä täynnä tapahtumia

Viestinnän opiskelijat Aleksi Kari ja Salla Simonaho nauttivat kulttuurintäyteisestä harjoittelustaan.

Artikkelikuva

Opinnäytetyönä syntyi interaktiivinen satukirja

Kirsi Ervasti yhdisti opinnäytetyössään uuden oppimisen ja harrastuksen. Lopputuloksena syntyi interaktiivinen tarinasovellus.

Artikkelikuva

Medianomiksi opiskeleva Anttu rakastaa esiintymistä

Visuaalista suunnittelua Oulun ammattikorkeakoulussa opiskelevan Anttu Hervan tie Oamkiin alkoi kiinnostuksesta media-alaan.

Artikkelikuva

Vaihto ylitti odotukset

Viime syksynä jututimme medianomiksi opiskelevaa Henna Raitalaa, joka oli juuri lähdössä Etelä-Koreaan vaihtoon. Neljän…

Artikkelikuva

Perhe kainaloon ja opiskelijavaihtoon

Medianomiksi opiskelevan Henna Raitalan mukaan opiskelijavaihtoon lähtee hammasharjan ja passin lisäksi perhe.