Olet Oulun ammattikorkeakoulun vanhoilla sivuilla. Siirry uusille sivuille tästä.
Insinööri (AMK), konetekniikka | Oulun ammattikorkeakoulu

Insinööri (AMK), konetekniikka

Konetekniikan insinöörinä osallistut kaikkien ihmisen tekemien esineiden, laitteiden ja koneiden tekemiseen tai suunnitteluun. Olemme rakentaneet Oulun ammattikorkeakoulun konetekniikassa opinnot sellaisiksi, että niiden aikana pääset luomaan suhteita ja näyttämään taitojasi mahdolliselle työnantajalle. Tavoitteenamme on, että sinä työllistyt insinöörin työtehtäviin. Se on paljon enemmän kuin se, että opiskelijana valmistut. Tarjoamme mahdollisuuden myös kaksoistutkintoon: voit saada samalla sekä suomalaisen että saksalaisen insinöörin paperit.

Oulun ammattikorkeakoulussa opiskellaan konetekniikkaa nykyaikaisissa laboratorioissa ja muissa oppimisympäristöissä. Meillä opiskellessasi käytössäsi ovat muun muassa vasta uusitut valmistustekniikan ja robotiikan laitteet. Autolaboratoriomme on jo nyt maailmankuulu, ja kalustoa uusitaan koko ajan palvelemaan myös isojen työkoneiden tuotekehitystä ja testausta. Ensimmäinen opintovuosi on kaikille yhteinen. Suuntautumisvaihtoehdon valinnan teet ensimmäisen lukuvuoden keväällä.

Valittavanasi ovat seuraavat kolme suuntautumisvaihtoehtoa:

Auto- ja työkonetekniikan suuntautumisvaihtoehto 

Auto- ja työkonetekniikan suuntautumisvaihtoehdon opinnoissa perehdyt autoalan jälkimarkkinointiin, auto- ja työkone-elektroniikkaan, polttomoottori- ja hybridivoimansiirtotekniikkaan sekä nykyaikaisiin ohjaus- ja säätöjärjestelmiin. Oppimisympäristöösi kuuluu yksi Suomen monipuolisimmista autolaboratorioista

Keskeisiä vahvuusalueitamme ovat moottorinohjaus- ja tiedonkeruujärjestelmät sekä testausmenetelmät laboratoriossa ja pohjoisissa olosuhteissa. Osan kolmannen vuoden opinnoista teet ohjattuina projektitöinä yrityksissä. Opintojen aikana osallistut katsastajan alalletulokoulutukseen, jonka jälkeen voit suorittaa Liikenteen turvallisuusviraston järjestämän katsastajan loppututkinnon.

Valmistuttuasi insinööriksi auto- ja työkonetekniikan suuntautumisvaihtoehdosta voit työllistyä esimerkiksi seuraaviin tehtäviin:

 • autojen ja työkoneiden huoltoon, korjaukseen ja varaosamyyntiin liittyvät tehtävät, esimerkiksi korjaamon esimies
 • katsastaja
 • ajoneuvojen vahinkotarkastaja
 • auto- ja työkonealan kouluttajan tehtävät, esimerkiksi ammatillisen oppilaitoksen opettaja
 • auto- ja työkonetekniikan tuotekehitystehtävät, esimerkiksi kaivoskoneiden testausinsinööri.  
Käynnissä olevat hankkeet:

ULTRA - Uutta Liiketoimintaa Innovatiivisista Tuote- ja Palveluratkaisuista
AutoKoulu - Ajoneuvon testausosaajan ja tarkastajan oppimisympäristö
CircVol - Suurivolyymisten sivuvirtojen ja maamassojen hyödyntäminen kaupungeissa 
 

Katso video autotekniikan opiskelusta autolaboratoriossamme.

Koneautomaation suuntautumisvaihtoehto

Koneautomaation insinöörinä suunnittelet laitteita, tuotteita ja esineitä: niiden ulkonäköä, materiaaleja, rakennetta ja toimintaa. Opinnoissa opettelet hyödyntämään robotteja esimerkiksi tuotteen valmistuksessa.

Laboratorioissa pääset rakentamaan prototyyppejä nykyaikaisilla työkaluilla, kuten roboteilla, 3D-tulostimilla, vesileikkurilla, jyrsimellä ja sorvilla. Opinnoissasi käytät esimerkiksi tuotekehityksen eri vaiheisiin ja automaation ohjausjärjestelmien suunnitteluun nykyaikaisia suunnittelu- ja simulointityökaluja kuten 3D-mallinnusohjelmia. Osan kolmannen vuoden opinnoista teet ohjattuina projektitöinä alueen yrityksissä.

Valmistuttuasi insinööriksi koneautomaation suuntautumisvaihtoehdosta voit työllistyä esimerkiksi seuraaviin tehtäviin:

 • mekaniikkasuunnittelija
 • automaatiosuunnittelija
 • tuotesuunnittelija
 • rakennesuunnittelija
 • myynti-insinööri
 • projekti-insinööri
 • kehitysinsinööri
 • opettaja.

Olemme mukana esimerkiksi TEHOJA-hankkeessa ja muissa automaatio- ja robotiikkahankkeissa kuten Roboreel.

Tuotantotekniikan suuntautumisvaihtoehto

Tuotantotekniikan insinöörinä mietit, miten laitteita ja tuotteita olisi järkevintä valmistaa. Suunnittelet tehtaan layoutin eli sen, miten koneet on sijoiteltu ja miten valmistettavat tuotteet etenevät tehtaan tuotantolinjalla. Syvennyt myös kunnossapitoon sekä laatu-, turvallisuus- ja ympäristöjohtamiseen. Opiskelet tiiviissä yhteistyössä teollisuuden kanssa ja yhden lukukauden opinnot suoritat ohjattuina projektitöinä teollisuusyrityksissä.

Valmistuttuasi työskentelet kone-, metalli- ja muun valmistavan teollisuuden eri tehtävissä, joita ovat esimerkiksi:

 • työnjohtaja ​
 • tuotantoinsinööri
 • tuotannonkehittämisinsinööri
 • ​tuotannonsuunnittelija​
 • kunnossapitoinsinööri​
 • laatuinsinööri
 • käyttöinsinööri​
 • myynti- ja tarjouslaskentainsinööri​
 • ostaja  ​
 • tarkastusinsinööri.

konetekniikan opiskelija sitaattiin.png

"Tuotantotekniikka on monipuolista ja haasteellista monin eri tavoin. Se on paras vaihtoehto niille, jotka haluavat osallistua ja toteuttaa erilaisia projekteja opintojen parissa sekä yhteistyönä monien yrityksen kanssa. Mielenkiintoinen ja täynnä mahdollisuuksia oleva suuntautumisvaihtoehto! Mukavat opettajat, jotka auttavat, kannustavat ja opettavat tuotantotekniikan opiskelijoille alan tietoa ja käytännön asiaa. Erittäin hyvin varustetut labrat, joissa saa kokeilla teoriatasolla opitut asiat käytännön kautta. Ihan parasta, en vaihtaisi toiseen!"
Tuotantotekniikan opiskelija Julia Hyväri

Vaihto-opiskelu ja kansainvälisyys konetekniikan opinnoissa

Vaihtoon lähteminen on erinomainen tapa kartuttaa kansainvälistä kokemusta ja ottaa enemmän irti opiskeluajasta. Paitsi että saat unohtumattomia muistoja ja uusia ystäviä, kielitaitosi ja kulttuurintuntemuksesi lisääntyvät. Myös työnantajat arvostavat ulkomaan kokemusta, ja se onkin todella erinomainen lisä CV:ssäsi.

Konetekniikan osastolla on tasokkaita partnerikorkeakouluja ympäri maailman. Eniten kohteita on Euroopassa. Niihin pääset kurkistamaan täältä (valitse Exchange Program: Erasmus Studies ja Participating department at OUAS: Mechanical Engineering).

Aktiivisinta vaihtoyhteistyömme on tällä hetkellä saksalaisten Technische Hochschule Ulmin ja Emden/Leerin kanssa ja alankomaalaisen Hanzen ja itävaltalaisen Joanneumin kanssa. Vaihto-opiskelun suositeltu ajankohta on kolmantena opintovuonna.

Perinteisen vaihto-opiskelun lisäksi voit suorittaa myös kaksoistutkinnon esimerkiksi saksalaisessa korkeakoulussa. Se tarkoittaa, että neljän vuoden opinnoista teet yhden vuoden opinnot ulkomailla mutta opiskeluaikasi ei pitene. Kaksoistutkinto antaa sinulle sekä suomalaisen että saksalaisen insinöörin pätevyyden.

Videosta näet, minkälaisia kokemuksia opiskelijoillamme on vaihdosta.
Katso myös Oulu Movie.

Lisätietoa kansainvälisistä opiskelu- ja harjoittelumahdollisuuksista löydät täältä

Konetekniikan insinööri työelämässä

Konetekniikan osasto tekee tiivistä yhteistyötä alan yritysten kanssa, ja olemme haluttu yhteistyökumppani yrityksille. Opiskelujen aikana pääset tekemään insinööritason kehitystehtäviä yrityksiin henkilökuntamme ohjauksessa. Opettajillamme on keskimäärin 15 vuoden teollinen kokemus, eli olemme tehneet käytännössä opettamiamme asioita. Kokemuksemme ja osaamisemme ovat tukenasi opiskelujesi ja yritysprojektien aikana. Tavoitteemme on, että sinä työllistyt jo opiskelujen aikana solmittujen yrityskontaktien avulla.

Teemme yritysten kanssa yhteisiä kehityshankkeita alan viimeisimmän teknologian ja laitekannan parissa. Euroopan unionin rahoittamissa noin 10 miljoonan euron kehityshakkeissamme investoimme laitteisiin ja osaamiseen, joita hyödynnämme sekä opetuksessa että yrityksiin tehtävissä kehitysprojekteissa. Laitekantamme niin yhteistoiminnallisine robotteineen kuin sähkö- ja hybridiajoneuvotekniikan tutkimus- ja tuotekehitysympäristöineen ovat alamme uusinta teknologiaa. Pääset kanssamme hyödyntämään uutta laitekantaamme alan yrityksiin.

Konetekniikan hankkeita

Opiskelijamme ovat mukana monissa käynnissä olevia hankkeissamme. Automaation ja robotiikan aihepiiristä on parhaillaan käynnissä viisi hanketta noin 2 500 000 euron kokonaisbudjetilla. Hankkeista suurin TEHOJA – Tuottavuutta joustavalla automaatiolla keskittyy joustavan automaation, erityisesti yhteistoiminnallisen robotiikan käyttöönoton tukemiseen yrityksissä. Valmistumisvaiheessa olevat opiskelijaryhmät suunnittelevat, toteuttavat ja demonstroivat automaatiokokonaisuuksia yritysten tuotannossa ammattitaitoisen henkilökuntamme avustuksella. Robotiikkaa voi hyödyntää vaikkapa keramiikkatehtaassa. Muita automaation ja robotiikan hankkeitamme ovat RoboREEL, ROBOEDU, KOTU ja ROKKA.

AutoKOULU- ja PoraKONE - hankkeissa rakennamme koulutuksia insinöörien erikoistehtävissä vaadittujen työelämäpätevyyksien saamiseksi. AutoKOULU-hanke keskittyy ajoneuvojen katsastuksen alalletulokoulutuksen, raskaan kaluston katsastustoiminnan, raskaan kaluston jarrujärjestelmien ja katsastustoiminnassa vaadittujen pätevyyden ylläpitokoulutusten käynnistämiseen Pohjois-Suomessa. PoraKONE-hankkeessa rakennamme kansainvälisten hitsauspätevyyksien koulutusta Pohjois-Suomen teollisuuden tarpeisiin.

Autoalan yli 6 000 000 euron ULTRA-hankkeessa ja MOBILAB-hankekokonaisuudessa kehitetään auto- ja työkonealan valmiuksia käynnissä olevaa teknistä murrosta varten. Maailmanluokan tutkimus-, tuotekehitys- ja testausympäristö tarjoaa erinomaiset edellytykset alan yrityksille ja opiskelijoillemme hybridi- ja sähkökäyttöisten ajoneuvo- ja työkonetekniikan opiskeluun, tutkimiseen ja kehittämiseen.

Pelistä potkua yhdessä tekemiseen eli POTKUA-hankkeessa valmennamme simulaatiopelien avulla alueen yrityksiä LEAN-ajattelun hyödyntämiseen ja koulutamme LEAN 6sigma -työkalupakettien osaajia. Näitä hankkeessa kehitettyjä "tekemällä ymmärrät parhaiten" -oppimisympäristöjä hyödynnämme myös insinöörikoulutuksessamme. Hankkeessa tuemme myös LEANin tekniikoiden käyttöönottoa yrityksissä yhdessä opiskelijoidemme ja henkilökuntamme kanssa. Kilpailukyvyn avaimet -hankkeessa tuemme pkt-yritysten valmiuksia tuotehallinnan kustannustehokkaaseen toteuttamiseen tiedonhallintajärjestelmän avulla.

Oamkin konetekniikka somessa

Facebook
Instagram
Twitter
Blogi

Laajuus ja kesto

240 op

4 vuotta

Kampus

Kotkantien kampus
Kotkantie 1
90250 Oulu

Hakuaika päivätoteutus

20.3.–3.4.2019

Valintaperusteet »

Valintakoe »

Yhteystiedot »

Artikkelikuva

Koneet ja laitteet inspiroivat tulevaa konetekniikan insinööriä

Aleksi Pernu on toisen vuoden kone- ja tuotantotekniikan opiskelija Oulun ammattikorkeakoulussa. Koneet ja laitteet ovat aina kiinnostaneet Aleksia.

Artikkelikuva

Avoimen ammattikorkeakoulun kautta tutkinto-opiskelijaksi

Lauri Kellokumpu opiskelee konetekniikkaa toista vuotta. Hänen tiensä tutkintoon johtavien opintojen pariin kulki avoimen…