Amok-eMateriaalit

Opetusharjoittelun etäohjaus

tuutorseuraa.JPG

Tuutor ohjaa ja seuraa opetusharjoittelua videoneuvottelujärjestelmän, esimerkiksi Adobe Connect tai Webex, välityksellä. Myös muita vastaavia työkaluja voidaan käyttää. Harjoittelijan, tuutorin ja ohjaavan opettajan välinen ohjauskeskustelu voidaan käydä harjoittelun seurannan jälkeen samassa virtuaalitilassa. Videoneuvottelujärjestelmää hyödyntävä seurantatapa on joustava ja seurantakertoja voi olla useita. 

Opetustuokiot voidaan samalla tallentaa ja harjoittelija voi hyödyntää tallenteita reflektoinnissaan. (Vrt. opetusharjoittelun videointi.)

Etäohjaus voidaan sopia ja myös perua vaivattomasti. Myös tuutorin ja harjoittelijan välisiä ohjauskeskusteluja voidaan käydä tämän järjestelmän välityksellä.

Etäohjauksessa täytyy aina sopia ennakkoon, koska sitä ei voida toteuttaa kaikenlaisissa opetustiloissa, esimerkiksi työmaalla ja keittiössä, jossa harjoittelija ei voi olla tietokoneen lähettyvillä.   

Opetusharjoittelun etäohjauksen käytännön järjestelyt

Opettajaopiskelija valmistelee etäyhteyttä varten yleensä opettajan tietokoneen (kytkee webbikameran ja kuulokemikrofonin tai kokousmikrofonin) ja yhden tietokoneen (kannettava, tabletti, mobiililaite), jonka webbikamera välittää videokuvaa opetustilasta.  

Opettajaopiskelija ja tuutor siirtyvät ajoissa sovittuun osoitteeseen ja kirjautuvat Adobe Connenct -järjestelmään. Opettajan tietokoneelle voidaan kirjautua esimerkiksi nimellä "opettaja". Toinen opetustilan takaosassa oleva webbikameralla varustettu tietokone tai tabletlaite avataan esimerkiksi nimellä "opiskelijat". Useimmiten opiskleijoista välitetään vaan videokuvaa ilman ääntä, joten yksi mikrofoni opetustilassa riittää. Kahta mikrofonia samaan tilaan voi harkita, mikäli ne ovat kokousmkrofoneja. 
 
  • Opettajaopiskelijan täytyy testata etäyhteys ja äänilaitteiden ja webbikameran toimivuus ajoissa ennen opetusharjoittelun seurantapäivää. 
  • Opetusharjoittelijan täytyy saada ohjaavan opettajan ja opiskelijoiden suostumus etäseurantaa ja erikseen opetuksen tallentamista varten.

Kuva 1. Opettajan työpiste

clearchat2.jpg

Opettajaopiskelija varustaa opettajan tietokoneen webbikameralla ja hankkii joko kuulokemikrofonin tai kokousmikrofonin. Kokousmikrofoni mahdollistaa opettajan liikkumisen opetustilassa. Äänilaitteiden toimivuus testataan ajoissa. 

 

Kuva 2. Aputietokone

Webbikamera.JPG

Opetustilan toinen tietokone välittää kuvaa opetustilasta ja opiskelijoista. Tietokoneeseen tarvitaan vain webbikamera, joka on kannettavassa tietokoneessa yleensä sisäänrakennettuna. Tietokoneen ääniyhteys avataan vain sopimuksesta tuutorin kanssa. 

 
 

Kuva 3. Tuutori seuraa opetusta

tuutorseuraa.JPG

Tuutori seuraa opetusta. Myöhemmin opetusharjoittelija, tuutori ja ohjaava opettaja kävyät ohjauskeskustelun.